Masło w blokach i konfekcjonowane w ciągu roku potaniały odpowiednio o 31% i 24%. Za pierwsze w zakładach uzyskiwano cenę 12,15 zł za kg, a za drugie 14,20 zł za kg.
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w drugim tygodniu maja 2020 r. odnotowano kolejny spadek cen zbytu masła. Średnio jego notowania spadły aż o 31% w porównaniu z tym samym okresem 2019 r.
Na rynku krajowym w okresie od 11 do 17 maja bieżącego roku w zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za masło w blokach średnio uzyskiwano 12,15 zł za kg.
Cena ta była o 2% niższa niż przed tygodniem, o 12% niższa niż przed miesiącem oraz o 31% niższa niż przed rokiem.
Mleczarnie w kwietniu płaciły za mleko średnio 1,32 złotych za litr. Niestety częściowo sprawdziły się prognozy ekspertów mówiące o tym, że w porównaniu do marca surowiec ten będzie znacznie tańszy. Mleko w kwietniu w skupie w...
Masło konfekcjonowane także potaniało, a jego cena ukształtowała się na poziomie 14,20 zł za kg. Była ona o 4,5% niższa niż w poprzednim tygodniu i o 7% niższa niż przed miesiącem, a także o 24% niższa niż przed rokiem.
Odtłuszczone mleko w proszku w drugim tygodniu maja podrożało w ciągu tygodnia o 6% do wartości 8,80 zł za kg.
Cena ta była o 8% wyższa niż miesiąc wcześniej i o 9% wyższa niż przed rokiem.
Pełne mleko w proszku osiągnęło cenę 11,67 zł za kg. Była to o 1,5% mniej niż płacono tydzień wcześniej i o 3,5% mniej niż przed miesiącem oraz o 1% mniej jak przed rokiem.
W kraju producenci za ser Edamski dostawali średnio 13,45 zł za kg i było to o 3% mniej niż w pierwszym tygodniu maja oraz o 2% mniej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie ser ten był o 4% droższy niż przed rokiem.
Ser Gouda potaniał w ciągu tygodnia o 2% do wartości 13,61 zł za kg. Jego cena była o 3% niższa niż przed miesiącem i o 5% wyższa niż przed rokiem.