Produkcja masła przyspieszyła na koniec roku
Z artykułów mleczarskich w 2017 roku najbardziej przyspieszył wzrost produkcji masła (łącznie z pozostałymi tłuszczami mlecznymi do smarowania) - wynika z danych GUS. W zakładach zatrudniających co najmniej 50 osób wytwórczość poszła w górę o 3,6 proc. do 210 tys. t.
Eksperci podkreślają jednak, że to efekt wysokiej produkcji w drugim półrocza. W pierwszych miesiącach ubiegłego roku wytwórczość masła w Polsce była bowiem o 2,6 proc. niższa niż rok wcześniej. Później natomiast wytworzono o 10,6 proc. tłuszczu więcej - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Masło w Polsce o połowę droższe niż w Finlandii
Wzrostowi produkcji sprzyjały ceny. W 2017 r. średnia stawka masła w blokach była o 53 proc. wyższa od notowanej w 2016 r., co związane było przede wszystkim z większym popytem na rynkach międzynarodowych.
W efekcie w pierwszych jedenastu miesiącach ub.r. wolumen eksportu masła i pozostałych tłuszczów mlecznych zwiększył się o 25 proc. do 54 tys. t.
Wartość wywozu wyniosła 249 mln euro i była ponad dwukrotnie większa niż w analogicznym czasie 2016 r.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś