Rośnie produkcja i eksport serów
W pierwszych dziewięciu miesiącach ubiegłego roku w krajach Unii Europejskiej wyprodukowano niemal 6,83 mln ton serów. To o ok. 2,6 proc. więcej niż w tym samym czasie rok wcześniej - informuje Komisja Europejska.
To przede wszystkim efekt tego, że Niemcy i Holandia, jedni z największych unijnych wytwórców zwiększyły wolumen odpowiednio o 0,8 i 6,7 proc. O 2,3 proc. spadła natomiast produkcja we Francji, a we Włoszech była stabilna - informuje FAMMU/FAPA.
Rośnie cena mleka. Prognozy są dobre
Polska z kolei oddaliła się nieco od Holandii bowiem od stycznia do końca września w naszym kraju wyprodukowano o 2,9 proc. więcej tych przetworów mlecznych niż w analogicznym okresie ubiegłego roku (601 tys. ton).
Mimo rosyjskiego embargo (trafiało tam aż 30 proc. serów z UE) w omawianym czasie w górę poszła sprzedaż tych produktów - o 14 proc. do 596,7 tys. ton. Świadczy to o tym, że unijni handlowcy z powodzeniem znajdują nowe rynki zbytu.
W pierwszych dziewięciu miesiącach ubiegłego roku wywóz z Niemiec zwiększył się aż o 26,4 proc., Danii o 21,6 proc., Włoch o 8,4 proc., Polski o 5,1 proc., Francji o 5,1 proc., a Holandii o 4,4 proc.
Import serów do Unii jest niemal 11-krotnie mniejszy niż eksport i od stycznia do końca września ub.r. wyniósł 52,9 tys. ton. Tradycyjnie towary sprowadzano przede wszystkim do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Holandii i Włoch.