Mleko ma przyszłość ... w Chinach

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
21-04-2016,8:30 Aktualizacja: 21-04-2016,7:47
A A A

Przetwórstwo mleka w Chinach odnotowało duży wzrost - wynika z najnowszego raportu Kantar Worldpanel. Był on spowodowany przede wszystkim zwiększeniem się liczby konsumentów mleka i jego przetworów oraz ich wzmożonego importu - informuje brytyjska organizacja producentów mleka AHDB Dairy.

Płynny rynek mleka, który obejmuje m.in. jogurty odnotował wzrost sprzedaży w ubiegłym roku w Chinach o 7,5 proc. W odniesieniu do całego sektora spożywczego oznacza to średnie tempo wzrostu o 2,1 proc. Wzrósł także import produktów mleczarskich przez Chiny z 10 do 16 proc.

Spożycie produktów mleczarskich w Chinach pozostaje jednak na stałym poziomie od pięciu lat i wynosi około 60 litrów na rok. Badania Kantar Worldpanel wykazały, że ​​gospodarstwa domowe składające się z młodych i nastoletnich dzieci mają zwykle wyższe spożycie produktów mleczarskich. Wynosi ono ok. 62 litrów.

Poziom spożycia mleka w Chinach jest jednak nadal dużo niższy niż w Unii Europejskiej i stanowi około 20 proc. średniej dla Wspólnoty. Wskazuje to na wielki potencjał wzrostu jego spożycia w Chinach, zwłaszcza w przypadku produktów skierowanych do młodszych konsumentów - podsumowuje AHDB Dairy.

Chcesz wiedzieć więcej? ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA