Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w trzecim tygodniu stycznia spadły niemal wszystkie ceny przetworów mleczarskich. Jest to powiązane m.in. ze spadkiem cen mleka w skupie.
Notowania większości monitorowanych produktów mlecznych w trzecim tygodniu stycznia spadły. Wyjątek stanowi masło w blokach, którego cena wzrosła o 0,5%.
Jak wynika z danych GUS w grudniu 2022 r. do krajowych mleczarni trafiło ponad 1 mld litrów surowca. Było to o 6% więcej niż w listopadzie ubiegłego roku i o 2% niż w 2021 r.
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach od 16 do 22 stycznia zbywały masło w blokach średnio po 23,95 zł za kg. Cena ta była o 0,5% wyższa niż tydzień wcześniej i o 16% niższa niż przed miesiącem.
Obora wolnostanowiskowa została wyposażona w dwa roboty udojowe, system automatycznego podgarniania paszy i czyszczenia podłogi szczelinowej. Wirtualne zwiedzanie obiektu możliwe było dzięki firmie DeLaval, która przygotowała pokaz. ...
Masło konfekcjonowane kosztowało 23,79 zł za kg, czyli o 5% mniej niż w poprzednim tygodniu i o 18% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była niższa niż przed rokiem o 6%, a masła konfekcjonowanego o 9%.
Odtłuszczone mleko w proszku kosztowało 13,03 zł za kg . Było ono o 5% tańsze niż tydzień wcześniej i o 11% niż przed miesiącem, a także o 11% niż przed rokiem.
Za pełne mleko w proszku uzyskiwano średnio 19,79 zł za kg. Cena ta była o 6% niższa niż w poprzednim tygodniu i o 8% niż miesiąc wcześniej, a także o 1% wyższa niż przed rokiem.
W trzecim tygodniu stycznia, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, producenci zbywali ser Edamski średnio po 24,98 zł za kg. Jego cena była o 3% niższa niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż przed miesiącem.
Ser Gouda w ciągu tygodnia potaniał o 0,5% do wartości 25,26 zł za kg. Jednocześnie był on o 3% tańszy niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski podrożał o 27%, a ser Gouda o 22%.