Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 61 pasujących wyników.
Branża mięsna: wartość eksportu wołowiny od stycznia do kwietnia br. wyniosła 776 mln euro
Wartość eksportu wołowiny od stycznia do kwietnia wyniosła 776 mln euro. Jest to wzrost o 6.5 proc. rdr i wygląda na to, że jesteśmy w stanie pobić roczny rekord, który wynosi obecnie 2,2 mld...
więcejCeny mięsa w połowie roku będą zbliżone do ubiegłorocznych
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiu w połowie roku będą zbliżone do tych sprzed roku - wynika z kwartalnych prognoz Agencji Rynku Rolnego. Produkcja wieprzowiny w 2016 r. spadnie, zaś wołowiny...
więcejWołowiny i cielęciny będzie coraz więcej. Produkcja rośnie
W 2015 roku kraje Unii Europejskiej mają wyprodukować 7.657.000 ton wołowiny i cielęciny. To o 1,4 proc. więcej niż przed rokiem. Większa wytwórczość to efekt zwiększonej liczby krów,...
więcejZamiast hodowli trzody chlewnej proponują uprawę konopi
Lubelska Izba Rolnicza na zorganizowanej niedawno w Grabanowie koło Białej Podlaskiej konferencji zaproponowała rolnikom rezygnującym z hodowli trzody chlewnej, alternatywne kierunki produkcji...
więcejOpasa buhaje ras mlecznych
Skupuje buhajki głównie ras mlecznych i opasa je do masy nawet 900 kg. Jak zauważył rolnik mają one mniejszy potencjał opasowy niż rasy mięsne, ale cena, którą za nie płaci jest...
więcejOpas wolców się opłaca
Prowadzi opas buhajów, jałówek, a od niedawna również wolców. Te ostatnie cechują się optymalnym otłuszczeniem tuszy i można uzyskać za nie nawet o 1 złotych za kilogram...
więcejObalamy mity: ile wody potrzeba na produkcję wołowiny?
Produkcja zwierzęca w ostatnim czasie jest przedstawiana jako jednoznaczne zła, niepotrzebna i wpływająca negatywnie na klimat. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest olbrzymie zużycie...
więcejDobrostan bydła, czyli powtórka z przeszłości
Zrównoważona produkcja wołowiny oraz spełnianie zasad dobrostanu to dla polskich hodowców bydła mięsnego żadna nowość. Już kilkadziesiąt lat temu wielu z nich otrzymałoby pieniądze,...
więcejOpasa bydło alkalizowanym zbożem i paszami objętościowymi
Wyeliminował z dawki pokarmowej poekstrakcyjną śrutę sojową, rzepakową oraz koncentrat białkowy. Pasze te zastąpił alkalizowanym zbożem, które cechuje się wyższą zawartością białka i niższym...
więcejProducenci wołowiny walczą o większą sprzedaż
Pandemia koronawirusa i związane z nią ograniczenia działania gastronomii negatywnie wpłynęły na sytuację producentów wołowiny. Konsumenci nie stracili zaufania do tego mięsa, ale prognozy...
więcejZwrot kosztów dla członków systemu QMP
Agencja Restrukturyzacja i Modernizacji Rolnictwa ogłosiła nabór wniosków w ramach uczestnictwa rolników w krajowych systemach jakości żywności. Dokumenty można składać w...
więcejCeny bydła poleciały w dół. Hodowcy oczekują pomocy od państwa
Ceny bydła rok do roku spadły w Polsce o ok. 15 proc. - To wynik zastoju na rynku europejskim, gdzie eksportowane jest ponad 80 proc. wołowiny - poinformował Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku...
więcejProducenci wołowiny nie mają powodów do zadowolenia
Poubojowa cena byków spadła niemal o 2 złote za kilogram, a żywiec potaniał o ponad 1 złoty. Z kolei notowania krów i jałówek w ciągu tygodnia potrafią spaść o 40 groszy za...
więcejNielegalny ubój bydła - raport z audytu KE
Komisja Europejska opublikowała raport z audytu, jaki przeprowadziła w naszym kraju po doniesieniach o nielegalnych praktykach podczas uboju krów tzw. leżaków. O komentarz w tej...
więcejWołowinę można śmiało jeść. Kontrole ubojni nie wykazały zagrożenia
- Kontrole ubojni nie wskazują, by mięso wołowe stanowiło zagrożenie dla zdrowia konsumentów - oświadczył Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. Znaleziono uchybienia, ale w...
więcejPolska eksportuje ponad 80 procent wyprodukowanej wołowiny
Polska sprzedaje zagranicę ponad 80 proc. wyprodukowanej wołowiny, jej eksport jest kluczowy dla opłacalności tej produkcji - powiedział PAP prezes Polskiego Zrzeszenie Producentów Bydła...
więcejSpożycie wołowiny rośnie, ale ciągle stanowi ułamek rynku
Wieprzowina i drób to wciąż dominujące gatunki mięsa na polskim rynku. Ich spożycie jest stabilne. Eksperci zaznaczają, że dwucyfrowo wzrasta rynek wołowiny, ale to wciąż niszowy produkt. -...
więcejPolska wołowina obiera kierunek na zrównoważony rozwój
Rada Sektora Wołowiny w ramach realizacji strategii Polska Wołowina 2022 zainicjowała prace platformy do spraw zrównoważonej wołowiny, której celem będzie szybkie opracowanie...
więcejProducenci wołowiny korzystają z rosnącego popytu
Ceny na rynku wołowiny są bardzo stabilne, a rosnący popyt eksportowy pokrywany jest przez zwiększającą się produkcję. W pierwszych siedmiu miesiącach br. wywóz tego mięsa z Polski...
więcejUżytki zielone w praktyce
Inno4Grass to europejska sieć tematyczna posiadająca dwudziestu partnerów z 8 krajów: Belgii, Francji, Holandii, Irlandii, Niemiec, Szwecji, Włoch oraz Polski. Koordynatorem projektu...
więcejHodowla bydła mięsnego to poszukiwanie oszczędności
W produkcji wołowiny najważniejszą rolę odgrywa opłacalność. Niestety w Polsce nadal niewielu hodowców potrafi odpowiedzieć na pytanie o koszt produkcji jednego kilograma żywca wołowego....
więcejZmiany na rynku europejskiej wołowiny
W bieżącym roku mogą się odwrócić trendy na rynku wołowiny. W pierwszym kwartale produkcja tego gatunku mięsa w Unii Europejskiej wzrosła o 2 proc. w porównaniu do analogicznego okresu...
więcejWzrost ubojów krów zwiększa podaż wołowiny
W drugim półroczu 2017 roku w UE i Polsce w górę poszły ceny bydła. Według GUS w grudniu minionego roku stawki były rekordowe i w skupie za kilogram płacono 6,68 zł. To o 11 proc....
więcejHodowcy bydła mięsnego otrzymają pieniądze. Nawet miliard złotych
Hodowcy i producenci bydła mięsnego oraz przetwórcy spotkali się w ministerstwie rolnictwa, gdzie rozmawiali o przyszłości tego sektora. Głównym tematem było zapewnienie opłacalności...
więcejSkupuje młodzież i ją opasa
Opasem bydła zajmuje się od 2008 r. W dwóch oborach utrzymuje łącznie 330 zwierząt, które żywi TMR-em i sprzedaje we wadze 700-800 kg. Norbert Sieczka z miejscowości Kawnice...
więcejBranża mięsna realizuje swoją strategię. Stawia na rozwój sektora wołowiny
Rada Sektora Wołowiny zaprezentowała w ministerstwie rolnictwa opracowaną przez branżę mięsną strategię rozwoju hodowli bydła mięsnego "Wołowina 2022". Dokument przewiduje m.in. wzrost...
więcejWzrosło pogłowie bydła. W górę poszedł też skup mleka i żywca wołowego
Popyt na polskie produkty mleczne i wołowinę oraz relacje do cen pasz spowodowały zatrzymanie redukcji krajowego pogłowia krów i wzrost liczebności stada ogółem. Według danych GUS w...
więcejProdukcja i spożycie wołowiny będzie spadać z każdym rokiem
Z najnowszych prognoz Komisji Europejskiej wynika, że unijna produkcja wołowiny do 2030 roku zmniejszy się o 7 proc. w porównaniu z 2017 r. i wyniesie 7534 tys. t (w ekwiwalencie tuszy)....
więcejHodowcy dostaną pieniądze. Produkcja wołowiny będzie się rozwijać
Rynek wołowiny wkrótce ma mieć wypracowany program rozwoju. Ministerstwo rolnictwa, jak donosi TVP 1, wspólnie z hodowcami i przetwórcami pracuje nad planem wsparcia sektora. W...
więcejHodowcy nie chcą wołowiny z Ameryki Południowej
Polscy hodowcy bydła ras mięsnych nie chcą uwzględnienia wołowiny w umowie o wolnym handlu UE z krajami organizacji Mercosur, której członkami są m.in. Brazylia, Argentyna, Urugwaj, Paragwaj...
więcejProducenci wołowiny przeciw zakazaniu uboju rytualnego. Już policzyli straty
Producenci wołowiny są przeciwni wprowadzeniu zakazu uboju rytualnego, który zakłada poselski projekt ustawy o ochronie zwierząt - wynika ze stanowiska Rady Sektora Wołowiny. Podkreślają, że...
więcejPolski rynek wołowiny będzie rozwijał się nadal
Liczba krów mlecznych w Polsce spada, a rośnie pogłowie młodego bydła, które jest przeznaczane na opas. W okresie od 2005 do 2017 r. jego liczba wzrosła o 76 proc. Agro Days,...
więcejSą nowe prognozy dla rynku wołowiny. Eksperci nie przewidują wstrząsów
Unijna produkcja wołowiny w 2017 roku będzie utrzymywać się na stabilnym poziomie i wyniesie 7,89 tysięcy ton - prognozują eksperci Komisji Europejskiej. W ostatnich trzech latach wytwórczość...
więcejProdukcja wołowiny atrakcyjniejsza od mleka?
Produkcja wołowiny ma przynosić większą stabilizację finansową niż produkcja mleka. W efekcie, jak informuje TVP 1, coraz większa liczba producentów tego surowca przestawia się na bydło...
więcejDopłaty w sektorze wołowiny powinny zostać utrzymane
Według raportu przygotowanego przez komitet do spraw rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Parlamentu Europejskiego, dopłaty bezpośrednie we wspólnotowym sektorze wołowiny powinny...
więcejProducenci wołowiny stawiają na ekologię i zrównoważone rolnictwo
Rynek ekożywności wciąż zyskuje na wartości, a konsumenci coraz chętniej wybierają takie produkty. Mięso wołowe z ekoetykietą cieszy się rosnącą popularnością w Chinach, a jest to drugi po USA rynek...
więcejProducenci bydła mięsnego muszą ze sobą współpracować
Producenci bydła mięsnego to kolejna (po producentach mleka) grupa przedsiębiorców rolnych, która napotyka w ostatnim czasie sporo wyzwań. Choć zdaniem części obserwatorów rynku...
więcejRynek wołowiny. Prognozy nie napawają optymizmem
W 2016 roku Unia Europejska wyprodukuje 8 mln 150 tys. ton mięsa wołowego (brutto), czyli o 3,3 proc. więcej niż w 2015 r. W przyszłym roku wytwórczość utrzyma się na wysokim poziomie,...
więcejMamy najnowsze prognozy dla rynku wołowiny
W 2016 roku kraje Unii Europejskiej wyprodukują 7 mln 916 tys. ton mięsa wołowego netto, czyli o 2,6 proc. więcej niż rok wcześniej - podają w najnowszym raporcie eksperci Komisji Europejskiej....
więcejOpasy w zamknięciu - nowe możliwości
Taka strategia, oparta na żywieniu paszami zamiast zielonkami, to niejako poświęcenie ekonomicznych korzyści płynących z wypasu krów i cieląt. Przy odpowiednim zarządzaniu taki system...
więcejWzrósł eksport i opłacalność produkcji mięsa wołowego
Cena skupu żywca wołowego w styczniu wyniosła 6,10 zł za kg, to o 1,8 proc. więcej niż przed rokiem. Jednocześnie cena paszy spadła o 3,8 proc. r/r. W rezultacie wzrosła opłacalność produkcji mięsa...
więcejMiliony euro na promocję wołowiny
W 2016 roku państwa UE dysponować będą budżetem w wysokości ponad 111 mln euro na działania związane z promocją produktów rolnych i rolno-spożywczych. Docelowo w 2019 roku kwota wsparcia ma...
więcejProdukcja wołowiny idzie w górę. Jest na wysokim poziomie
Komisja Europejska prognozuje, że w bieżącym roku kraje Wspólnoty wyprodukują 7 mln 857 tys. ton wołowiny. To o 2,5 procenta więcej niż rok wcześniej. Eksperci z Brukseli szacują, że w...
więcejProdukcja wołowiny idzie w górę
Bruksela prognozuje, że produkcja netto wołowiny i cielęciny w Unii Europejskiej w 2015 roku wyniesie 7 mln 683 tys. ton i będzie o 1,8 proc. wyższa niż przed rokiem. W 2016 r....
więcejWołowina lepszej jakości dzięki optymalizacji produkcji
Projekt optymalizacji produkcji wołowiny w Polsce, zgodnie ze strategią "od widelca do zagrody" – ProOptiBeef, właśnie dobiega końca. Jego celem była poprawa jakości wołowiny, tak by...
więcejWzrośnie produkcja wołowiny. Mięso ma być coraz tańsze
Według najnowszych prognoz Komisji Europejskiej, po dwóch latach spadku, w najbliższej dekadzie w krajach Wspólnoty ponownie się zwiększy produkcja mięsa wołowego. To efekt...
więcejUbój rytualny. Organizacje nie chcą zmian przepisów, a resort milczy
Organizacje rolnicze i branżowe są przeciwne proponowanym zmianom przepisów dotyczących uboju rytualnego. Ubój wykonywany zgodnie z zasadami religijnymi dotyczy bydła i drobiu. Dzięki...
więcejProdukcja mięsa nie będzie już tak szybko rosła
Eksperci Komisji Europejskiej prognozują, że dynamika wzrostu produkcji mięsa we Wspólnocie spadnie z 3,6 proc. w 2015 roku do zaledwie 0,7 proc. w latach 2016-17. Wytwórczość mięsa w...
więcejMRiRW: sektor wołowiny najbardziej stabilnym wśród rynków mięsa
Utrzymanie konkurencyjności polskiej wołowiny na rynkach zagranicznych to jedno z najważniejszych wyzwań dla tego sektora naszej produkcji mięsnej – przekonuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju...
więcejDziałania rynkowe nie rozwiążą problemów rolnictwa
Janusz Wojciechowski, unijny komisarz do spraw oznajmił, że działania rynkowe KE, których celem jest poprawa sytuacji rolników w kryzysie wynikłym z pandemii Covid-19, nie są w stanie...
więcejMinister ostrzega fałszerzy żywności. Za to grozi więzienie
- Jeżeli ktoś dopuszcza się fałszowania żywności, jest zagrożony więzieniem - ostrzega Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. Dodaje, że dotyczy to wszystkich, którzy biorą...
więcejProducenci wołowiny i wina sporo stracili podczas pandemii
Rolnictwo okazało się dość odporne na ograniczenia spowodowane pandemią, największe trudności miały sektory zależne od gastronomii, takie jak produkcja wina czy wołowiny - informuje Krajowa Rada Izb...
więcejMają pomysł na zeroemisyjne rolnictwo
Rolnictwo na Wyspach może stać się zeroemisyjne do 2040 roku bez zmniejszenia produkcji wołowiny oraz konieczności zalesiania pól i pastwisk. Pomysł w tej sprawie przedstawił Brytyjski...
więcejRynek wołowiny potrzebuje jeszcze wielu zmian
Rynek bydła mięsnego w Bułgarii nie jest jeszcze dobrze zorganizowany i nie istnieją tam żadne ugruntowane tendencje w hodowli. Sytuacja zmienia się jednak na lepsze i coraz więcej inwestorów...
więcejBrexit niebezpieczny dla brytyjskich producentów wołowiny
Elizabeth Truss, brytyjska sekretarz stanu ministerstwa środowiska, żywności oraz obszarów wiejskich przekonuje, że wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej może być niebezpieczne dla...
więcejRosjanie zastąpili wołowinę indykiem
Z powodu kryzysu ekonomicznego w Rosji spada konsumpcja mięsa. Ale nie mięsa indyczego, które bije rekordy popularności. W 2015 r. produkcja indyków w Rosji wzrosła w porównaniu...
więcejSłyną z wołowiny wysokiej jakości
Hodowla bydła mięsnego reprezentuje największy segment amerykańskiego rynku rolnego. Być może dlatego ten kraj nazywany jest królestwem wołowiny i słynie z jej najwyższej jakości. Wybierając...
więcejSpada produkcja i eksport mięsa wołowego
W sezonie 2015/2016 Nowa Zelandia wyprodukowała około 633 tys. ton mięsa wołowego. To o 4 proc. mniej niż w poprzednim roku handlowym. Na spadek wytwórczości złożyła się 2 proc....
więcejSpada liczba ubojów bydła i produkcja wołowiny
Liczba ubojów bydła w Australii w 2015 roku spadła o około 2 proc. do 9,01 mln sztuk, ale tak wysoki poziom (powyżej 9 mln sztuk) odnotowano dopiero drugi raz w historii prowadzenia...
więcejKonferencja "Zrównoważona produkcja wołowiny w Europie – Polityka i Praktyka" on-line 2020
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego i Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego ( partnerzy projektu w Polsce ) zapraszają 1 grudnia 2020 roku wszystkie podmioty sektora wołowiny...
więcejKonferencja pt. ,,Najważniejsze aspekty w produkcji żywca wołowego” on-line 2020
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Warszawa Oddział Poświętne zaprasza 3 grudnia 2020 roku na konferencję online pt. ,,Najważniejsze aspekty w produkcji żywca wołowego”, która...
więcej