Rolnik prowadzi opas bydła do masy 850-900 kg. Do jego gospodarstwa trafiają głównie buhajki ras mlecznych, które są znacznie tańsze niż zwierzęta mięsne czy mieszańce.
Dawid Wolny kupuje cielęta głównie ras mlecznych i opada je do masy 850-900 kg. Foto_Remigiusz Kryszewski
Skupuje buhajki głównie ras mlecznych i opasa je do masy nawet 900 kg. Jak zauważył rolnik mają one mniejszy potencjał opasowy niż rasy mięsne, ale cena, którą za nie płaci jest znacznie niższa.
Dawid Wolny z Wyrzyska Skarbowego w woj. wielkopolskim specjalizuje się w opasie bydła. W codziennych obowiązkach pomaga mu żona Katarzyna, ojciec Piotr oraz brat Tomasz.
Gospodarz w 2020 r. rozpoczął budowę nowej obory wolnostanowiskowej, która została oddana do użytku w 2022 r.
Rolnik kupuje cielęta od pośrednika. Zazwyczaj są to buhajki ras mlecznych, głównie h-f, a czasami simentale lub mieszańce.
Poprawa rentowności gospodarstwa od samego początku była jego głównym celem. Dzięki produkcji serów i bezpośredniej sprzedaży w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD) Piotr Urtnowski, bo o nim mowa, zdobył pieniądze na...
Zwierzęta trafiają do kojców indywidualnych, gdzie pierwszego dnia otrzymują połowę dawki mleka w dwóch podaniach.
- Pierwszego dnia stosuję 70 g proszku na cielę na jedno pojenie, a następnie stopniowo rozkarmiam je żeby docelowo otrzymywały 250 g proszku na raz. Rozcieńczam go w 2 litrach ciepłej wody. Jeżeli cielę jest w słabszej kondycji lub ma biegunkę dodatkowo w ciągu dnia podaję mu elektrolit lub specjalistyczny preparat dla zwierząt z zaburzeniami trawienia – tłumaczy Dawid Wolny.
Cielęta przez około 30-40 dni otrzymują wysokiej jakości preparat mlekozastępczy, a następnie tańszy produkt, przeznaczony dla starszej grupy zwierząt. Przez pierwsze 2-3 tygodnie mają także dostęp do paszy treściwej w postaci musli. Następnie gospodarz wprowadza im paszę w postaci granulatu z dodatkiem całego ziarna owsa i kukurydzy.
Zwierzęta w wieku około 30 dni są przepędzane do boksów grupowych po 4-5 sztuk. W wieku 60 dni w skład ich diety jest wprowadzana pasza treściwa typu CJ oraz kiszonka z kukurydzy i siano. W wieku 3-4 miesięcy i przy masie ciała 120-150 kg zwierzęta są przepędzane do nowej bukaciarni, gdzie są łączone w grupy po 10 sztuk.
Hodowca z Kaczkowizny w woj. łódzkim zainwestował w system, który oprócz aktywności krów kontroluje również przeżuwanie, czas pobierania paszy i odpoczynku, a także temperaturę ciała zwierząt. Wszystko to jest...
Od tego momentu są żywione kiszonką z kukurydzy i kiszonymi wysłodkami buraczanymi, a cała dawka jest posypywana mieszanką śruty rzepakowej, premiksu, kredy i soli oraz śrutą zbożową z pszenżyta i jęczmienia. Buhajki powyżej 6 miesięcy zamiast śruty zbożowej dostają młóto gorzelniane.
Opas bydła trwa do wieku 26-27 miesięcy i masy nawet 900 kg. Gospodarz sprzedaje od 40 do 50 opasów rocznie, a odstawa odbywa się średnio co 3 miesiące w partiach po 10 sztuk.
Gospodarz rozlicza się poubojowo, a średnia wybojowość jego zwierząt wynosi około 56%.
Dawid Wolny wziął udział w Ogólnopolskim Konkursie Producent Bydła Mięsnego Roku 2023 w kategorii producent opasów. Konkurs został zorganizowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego oraz Fundację Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich, a sfinansowano go z funduszu promocji mięsa wołowego.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ