Wołowinę można śmiało jeść. Kontrole ubojni nie wykazały zagrożenia

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
14-03-2019,9:30 Aktualizacja: 14-03-2019,9:36
A A A

- Kontrole ubojni nie wskazują, by mięso wołowe stanowiło zagrożenie dla zdrowia konsumentów - oświadczył Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. Znaleziono uchybienia, ale w dokumentacji - dodał.

Szef resortu przypomniał podczas konferencji prasowej z udziałem producentów wołowiny, że kontrole ubojni są związane z zaleceniami, jakie dali Polsce unijni inspektorzy, którzy sprawdzali nasz system bezpieczeństwa żywności w związku z ujawnieniem nielegalnego uboju bydła w rzeźni na Mazowszu.

wołowina, rynek wołowiny, porozumienie rolnicze, jan krzysztof ardanowski, eksport żywności

W ramach "Porozumienia Rolniczego" rusza zespół do spraw wołowiny

W ramach "Porozumienia Rolniczego" we wtorek rusza zespół ds. wołowiny - ujawnił Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. Dodał, że nie możemy zrezygnować z rynku muzułmańskiego, który liczy 1,1 mld ludzi. Polityk...

Polityk podkreślił, że to wydarzenie negatywnie wpłynęło na postrzeganie polskiej żywności, w tym wołowiny. - Wszystkie przypadki, które szkodzą wizerunkowi polskiej żywności, będziemy starali się wyjaśniać, tak by odzyskać zaufanie konsumentów własnych i międzynarodowych - zapewnił minister.

- W wielu ubojniach były problemy i nie można ich bagatelizować, trzeba ustalić, kto zezwala na takie niedociągnięcia - mówił Ardanowski. Podkreślał, że znalezione uchybienia są głównie związane z dokumentacją, m.in. z wycofywaniem z rejestru zwierząt ubitych lub padłych.

Szef resortu poinformował, że w zakładach przetwórczych i rozbioru mięsa pobrano ok. 400 próbek na obecność salmonelii, czyli tyle, ile wymagają unijne przepisy i w żadnej nie stwierdzono zakażenia mięsa.

- Te wyniki nie wskazują, by gdziekolwiek było zagrożenie dla zdrowia i bezpieczeństwa obywateli, by to mięso było niebezpieczne dla zdrowia. Mięso z polskich ubojni i zakładów rozbioru wychodzi bezpieczne - dodał.

kontrola polskiej wołowiny, czechy, Miroslav Toman, jan krzysztof ardanowski, Vytenis Andriukaitis

Polska ma przedstawić listę podjętych działań dotyczących produkcji wołowiny

- Na spotkaniu unijnych ministrów rolnictwa 18 marca w Brukseli Polska ma przedstawić listę podjętych działań dotyczących produkcji wołowiny, m.in. kontroli rzeźni - mówi Vytenis Andriukaitis, komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa...

Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk poinformował, że w ubojniach odbył się audyt. Od razu po audycie skontrolowano 366 z nich, z czego dwie zostały zamknięte.

Na podstawie analizy ryzyka wytypowano ponadto ubojnie, które mogły być najbardziej problemowe. W 47 z nich stwierdzono pewnego rodzaju nieprawidłowości, które nie skutkowały jednak zamknięciem zakładu.

Były to. np.: nieterminowe zgłaszanie przemieszczeń zwierząt, błędy w dokumentacji, brak procedur, nieuzasadnione przetrzymywanie bydła, transport krów nienadających się do przewożenia itp. Podjęto decyzje o nałożeniu kar.

Niemczuk zaznaczył, że od 25 marca do 5 kwietnia odbędzie się rozszerzony audyt unijnych kontrolerów i Inspekcja Weterynaryjna jest na taką wizytę przygotowana.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA