Branża mięsna realizuje swoją strategię. Stawia na rozwój sektora wołowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
28-04-2018,12:00 Aktualizacja: 28-04-2018,12:23
A A A

Rada Sektora Wołowiny zaprezentowała w ministerstwie rolnictwa opracowaną przez branżę mięsną strategię rozwoju hodowli bydła mięsnego "Wołowina 2022". Dokument przewiduje m.in. wzrost rentowności produkcji.

W spotkaniu (już 5. na ten temat) uczestniczyli przedstawiciele Rady Sektora Wołowiny, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oraz ministerstwa - poinformował w komunikacie resort rolnictwa.

kontyngent na wołowinę z krajów mercosur,Jerzy Wierzbicki, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego

Hodowcy bydła są oburzeni. Nie chcą taniej wołowiny z krajów Mercosur

Polscy hodowcy bydła są przeciwni zwiększeniu kontyngentu wołowiny przez UE i liczą na pomoc rządu w tej sprawie. Unia Europejska zwiększyła dostęp dla wołowiny w ramach negocjowanego porozumienia z krajami Mercosur z 70 tys. ton do 99 tys. ton. -...

- Troską resortu jest opłacalność produkcji i stabilizacji sytuacji na rynkach rolnych - powiedział w czasie rozmów  minister Krzysztof Jurgiel. Przypomniał, że w ubiegłym roku został przyjęty program rozwoju głównych rynków rolnych w Polsce. Zgodnie z tym dokumentem, każdy ma mieć opracowaną tzw. strategię wykonawczą.

- Analiza rynku wołowiny została już przeprowadzona wspólnie z wieloma organizacjami. Chcemy, aby strategia w ostatecznym kształcie była efektywna i możliwa do wdrożenia. Dokument ma m.in. przedstawiać uczestnikom rynku informacje z jakich instrumentów można korzystać, aby zwiększyć opłacalności produkcji - podkreślił polityk.

W grudniu 2016 r. branża podpisała porozumienie "Polska wołowina 2022", którego celem jest wspólne działanie dla trwałego i zrównoważonego rozwoju sektora wołowiny.

W tym cel została utworzona Rada Sektora Wołowiny, w skład której weszły największe organizacje branży mięsnej: Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, Polskie Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, Federacja Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej, Związek Polskie Mięso.

mięso wołowe, wołowina, eksport wołowiny, eksport zwierząt

Eksport wołowiny rośnie. W kraju zostaje niewiele mięsa

Polski rynek wołowiny bardzo uzależniony jest od eksportu. Ponad 83 proc. mięsa wołowego, które zostało wyprodukowane w kraju trafia bowiem na rynki zagraniczne. Jak wynika z danych ministerstwa rolnictwa w pierwszych jedenastu miesiącach...

Podczas spotkania Rada Sektora Wołowiny zaprezentowała wyniki prac nad Strategią rozwoju. Jak poinformował Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego dokument spotkał się z aprobatą ze strony ministerstwa rolnictwa. - W ciągu tygodnia chcemy przekazać strategię do realizacji, tak by minister przejął inicjatywę. Do tej pory spotkania odbywały się z inicjatywy Rady - powiedział.

Prace nad opracowaniem strategii "Wołowina 2022" sfinansowano z środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Trwały blisko rok i obejmowały szeroko zakrojone konsultacje z hodowcami i producentami bydła mięsnego, rzeźniami, zakładami przetwórczymi oraz naukowcami. Uczestniczył w nich aktywnie resort rolnictwa.

W ramach organizowanych spotkań konsultacyjnych analizowane były wszystkie zgłaszane uwagi. W strategii zdefiniowano czynniki wzrostu opłacalności sektora, czyli podniesienie ceny, obniżkę kosztów, zwiększenie wartości dodanej oraz promocję polskiej wołowiny.

Strategia zakłada wspólne działania całego sektora wołowiny, które spowodują "trwały i zrównoważony jego rozwój, wzrost rentowności łańcucha dostaw wołowiny kulinarnej i sprawiedliwy podział zysków w łańcuchu produkcyjnym, obejmujący m.in. utrzymanie systemu płatności bezpośrednich do bydła wraz z ich modyfikacją mającą na celu wsparcie krów mamek; wzrost kompetencji rolników oraz inne działania wspierające zwiększenie korzyści rynkowych dla producentów i przetwórców.

Dokument jest oparty o innowacyjny i inteligentny rozwój branży, obejmujący wykorzystanie badań naukowych i innowacji do tworzenia powiązań między wiedzą a działalnością rolniczą.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA