Polska wołowina obiera kierunek na zrównoważony rozwój
Rada Sektora Wołowiny w ramach realizacji strategii Polska Wołowina 2022 zainicjowała prace platformy do spraw zrównoważonej wołowiny, której celem będzie szybkie opracowanie standardów w tym zakresie.
Będą dotyczyć w szczególności ochrony środowiska, zdrowia i dobrostanu zwierząt, ograniczenia stosowania antybiotyków dla zwierząt, a także zarządzania gospodarstwem hodowlanym
i produkcyjnym.
O chorobach krów rozmawiali w Piątnicy
Jednym z wyzwań jakie stoją przez polskim sektorem wołowiny jest dostosowanie się do globalnych trendów, które coraz bardziej dotyczą ograniczenia emisji gazów cieplarnianych oraz zrównoważonej hodowli zwierząt.
Ten aspekt jest również widoczny w założeniach nowej Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej.
Czy w kontekście zmieniających się preferencji konsumentów nasza wołowina może być nadal konkurencyjna na europejskim i światowym rynku jeśli nie będzie zrównoważona?
- Znaczna część naszych prac powinna się koncentrować na zrównoważonym charakterze podstawowej produkcji wołowiny. Jeszcze niedawno wiele słyszeliśmy o tych koncepcjach, teraz stają się faktem. Czas, aby hasło "zrównoważona wołowina" wypełnić treścią - przekonywał Jerzy Wierzbicki, Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego podczas spotkania, które odbyło się w Warszawie z inicjatywy Rady Sektora Wołowiny.
Producenci wołowiny korzystają z rosnącego popytu
Poza przedstawicielami wszystkich uczestników łańcucha dostaw, w dyskusji w stolicy wzięli udział reprezentanci m.in. Głównego Inspektoratu Weterynarii, Krajowej Rady Izb Rolniczych, Instytutu Ochrony Środowiska PIB w Warszawie, Instytutu Zootechniki PIB w Balicach, Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Krajowej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej oraz Centrum Doradztwa Rolniczego.
- Globalnie prace na rzecz zrównoważonej wołowiny skupiają się na pięciu obszarach: zasobach naturalnych, ludziach i społeczeństwie, zdrowiu i dobrostanie zwierząt, żywności, a także efektywności i innowacyjności - poinformował Marcin Sokołowski, przedstawiciel OSI Food Solutions Poland, uczestnik prac na rzecz zrównoważanej wołowiny w ramach SAI Platform.
- Z naszymi partnerami staramy się nie tylko wypracowywać nasze wewnętrzne standardy, ale również uczestniczyć w pracach organizacji, które takie standardy kształtują - globalnie i lokalnie - dodał.
O wołowinie i certyfikacji QMP
Wiele krajów z Ameryki Południowej, Ameryki Północnej, Unii Europejskiej oraz Australia i Nowa Zelandia realizują od kilku lat zaawansowane programy na rzecz zrównoważonej wołowiny. Aby branża była w stanie się obronić przed zarzutami negatywnego wpływu na środowisko naturalne, niezbędne jest wkroczenie na ścieżkę zrównoważonego rozwoju także w Polsce.
Pierwsze organizacje złożyły już podpisy pod listem intencyjnym powołującym do życia platformę do spraw zrównoważonej wołowiny, której celem będzie wypracowanie i upowszechnienie standardów zrównoważonej produkcji wołowiny w Polsce.
Prace będą się skupiały na takich obszarach jak: środowisko (ograniczenie emisji gazów cieplarnianych), zdrowie i dobrostan zwierząt, ograniczenie stosowania antybiotyków dla zwierząt oraz zarządzanie gospodarstwem hodowlanym i produkcyjnym.
Uczestnicy spotkania byli zgodni, że przedkonkurencyjny dialog tak szerokiego grona podmiotów, przy wsparciu administracji publicznej, może pozytywnie wpłynąć na zwiększenie konkurencyjności rodzimej wołowiny na rynku europejskim i globalnym. Zrównoważony rozwój sektora leży w interesie wszystkich - począwszy od producentów, a na konsumentach skończywszy.
Polska wołowina jedzie na Białoruś. Wszystkie zakazy zostały zniesione
Zgodnie z ustaleniami Rada Sektora Wołowiny będzie reprezentowała nowo powołaną platformę podczas prac Europejskiego Okrągłego Stołu ds. Zrównoważonej Wołowiny.
- Dzięki utworzeniu platformy możemy aktywnie uczestniczyć w tworzeniu standardów zarówno na poziomie europejskim, jak i globalnym. Rośnie zainteresowanie konsumentów produktami opatrzonymi certyfikatami ekologicznymi w szerokim tego słowa znaczeniu, bez wątpienia w tym kierunku powinniśmy działać - zaznaczył Jacek Zarzecki, Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.
Rada Sektora Wołowiny została utworzona w grudniu 2016 roku, przez 6 organizacji branżowych: Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, Polskie Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, Federację Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych, Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej i Związek Polskie Mięso.
Jej celem jest wspólna praca nad rozwojem sektora wołowiny. Rada opracowała i wdraża strategię "Polska Wołowina 2022".