Produkcja wołowiny idzie w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
02-11-2015,9:15 Aktualizacja: 02-11-2015,10:06
A A A

Bruksela prognozuje, że produkcja netto wołowiny i cielęciny w Unii Europejskiej w 2015 roku wyniesie 7 mln 683 tys. ton i będzie o 1,8 proc. wyższa niż przed rokiem.  

W 2016 r. wytwórczość tego gatunku mięsa zwiększy się prawdopodobnie o kolejne 0,6 proc. do 7 mln 731 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA. Z kolei w 2014 r. eksport mięsa wołowego z Unii wzrósł aż o 28,5 proc. (46 tys. ton), co wynikało z większego wywozu do Hongkongu, na Bałkany i Filipiny.

mięso,wędliny,wołowina,wieprzowina,WHO,zakupy,żywność

Czerwone i przetworzone mięso powoduje raka? Branża oburzona

Nie milkną echa podanej kilka dni temu informacji na temat wyników najnowszych badań naukowców. Światowa Organizacja Zdrowia ostrzegła, że czerwone i przetworzone mięso może być przyczyną powstawania nowotworów.   Jako...

Unijni eksporterzy zmuszeni zostali do szukania alternatywnych rynków zbytu po wprowadzeniu przez Rosję embarga. Jak prognozuje Komisja Europejska, wraz z dalszym utrzymaniem restrykcji, w 2015 r. kraje Wspólnoty mogą wyeksportować 219 tys. ton tego gatunku mięsa, czyli o 6 proc. więcej niż w 2014 r.

Uruchomiona została sprzedaż wołowiny do Turcji, która otworzyła kontyngent taryfowy dla Wspólnoty w wysokości 30 tys. ton. Ma on obowiązywać co najmniej do końca 2015 r. i być może zostanie przedłużony także w 2016 r.

W minionym roku wywóz żywca wołowego z Unii zwiększył się o 5,3 proc. i tym samym jego udział w eksporcie towarów z tego mięsa ogółem zwiększył się do 35,5 proc. Głównym odbiorcą bydła był Liban.

Kraje Wspólnoty zaimportowały natomiast przed rokiem 307 tys. ton wołowiny - o 1,2 proc. więcej niż w 2013 r. W 2015 r. dostawy do Wspólnoty spadną jednak o 2 proc. do 301 tys. ton.  

W 2014 r. zwiększona podaż tego gatunku mięsa na rynku wspólnotowym, wpłynęła na odbudowę spożycia - o 1,2 proc. do 10,5 kilogramów na osobę. Wzrost zostanie utrzymany także w 2015 r. (1,3 proc. do 10,7 kg/osobę).

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA