Spada liczba ubojów bydła i produkcja wołowiny
Liczba ubojów bydła w Australii w 2015 roku spadła o około 2 proc. do 9,01 mln sztuk, ale tak wysoki poziom (powyżej 9 mln sztuk) odnotowano dopiero drugi raz w historii prowadzenia statystyk.
Analitycy informują, że liczba ubojów bydła płci męskiej zwiększyła się tylko o 0,05 proc. do 4,56 mln sztuk, natomiast zwierząt płci żeńskiej obniżyła się o 5 proc. do 4,45 mln sztuk - informuje FAMMU/FAPA.
Eksperci podkreślają, że mniejszy ubój bydła płci żeńskiej odnotowano przede wszystkim w drugiej połowie minionego roku, co świadczy o zmianie nastawienia producentów - z likwidacji stad na ich przebudowę. Proces ten będzie kontynuowany w bieżącym i przyszłym roku.
Średnia waga ubijanych zwierząt w 2015 r. zwiększyła się o 2,3 kg (1 proc.) do 279 kg. Wzrost ten nie wystarczył do zniwelowania wpływu redukcji ubojów bydła na wielkość produkcji wołowiny. Wytwórczość tego gatunku mięsa w Australii obniżyła się zatem o 2 proc. do 2,5 mln ton. Podobnie ma być w bieżącym roku.