Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 66 pasujących wyników.
"DGP": coraz droższa wołowina
Najniższe od dekad pogłowie bydła u czołowych producentów mięsa sprawia, że ceny idą w górę. Na giełdzie w Chicago po raz pierwszy od roku przekroczyły 190 centów za funt -...
więcejAmbasador Kumoch: Polska może już eksportować wołowinę do Chin
Polska uzyskała dostęp do eksportu wołowiny na chiński rynek - poinformował w środę na platformie X ambasador Polski w Chinach Jakub Kumoch. Chodzi o mięso mrożone, bez kości, z bydła poniżej...
więcejWietnam zatwierdził świadectwo weterynaryjne dla wołowiny importowanej z Polski
Służby weterynaryjne Wietnamu zatwierdziły świadectwo weterynaryjne dla mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego eksportowanych z Polski do Wietnamu - poinformował w piątek...
więcejRynek w Iranie otwiera się na polską żywność
Normalizacja stosunków z krajem, który 85 proc. żywości importuje, to świetna wiadomość dla polskich rolników, np. dla polskich producentów drobiu – mówił we...
więcejEuropejska wołowina promuje się w Turcji. Kampania potrwa dwa lata
Zasmakuj w Europie - to nazwa nowej kampanii promocyjno-informacyjnej, dedykowanej popularyzacji europejskiego mięsa wołowego i produktów wytworzonych na jego bazie. Projekt realizowany jest...
więcejNa rynku żywca wołowego bez większych zmian
Cena bydła ogółem pod koniec października pozostała stabilna. Największe wahania odnotowano w kategorii bydła w wieku od 8 do 12 miesięcy, którego cena spadła o 3%. Ceny...
więcejEksport wołowiny z USA odrabia straty?
W Stanach Zjednoczonych eksport wołowiny w marcu przekroczył 120 tys. ton. Był on o 5% niższy niż w minionym roku, ale najwyższy od pięciu miesięcy. Według danych opublikowanych przez...
więcejOstatni tydzień grudnia przyniósł wzrost cen skupu bydła
Bydło rzeźne pod koniec 2022 r. po wielotygodniowych spadkach cen podrożało. Średnie notowania bydła ogółem wzrosły w ciągu tygodnia o 3,6%. Krajowe ceny skupu bydła rzeźnego w dniach...
więcejBrazylia mocno zwiększyła przychody ze sprzedaży wołowiny
Przychody z eksportu brazylijskiej wołowiny w pierwszej połowie 2022 r. wzrosły o ponad 50%. Wolumen sprzedaży zwiększył się o ponad 21%, a cena tego rodzaju mięsa o 25%. Eksport...
więcejForum Sektora Wołowiny odbędzie się po raz 7
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego wraz z Radą Sektora Wołowiny organizuje VII Forum Sektora Wołowiny. Odbędzie się ono w dniach 10-11 marca w Warszawie. Obecna edycja Forum...
więcejCeny w skupie bydła po spadkach wzrosły
Notowania w skupie bydła w drugim tygodniu stycznia wzrosły. Spadek cen odnotowano jedynie w grupie jałówek powyżej 12 miesiąca życia. Średnia cena bydła rzeźnego w dniach od 10...
więcejProdukcja wołowiny w krajach unijnych spadła
Unia Europejska w 2020 r. wyprodukowała o 1,2% mniej wołowiny niż w 2019 r. Największe spadki odnotowano we Włoszech. Produkcja wołowiny w Unii Europejskiej w minionym roku spadła do...
więcejTam ceny wołowiny biją rekordy
Mięso wołowe w Brazylii w ubiegłym roku podrożało o 50%. Jest to efekt zwiększonego popytu na rynkach eksportowych. Spożycie wołowiny w Brazylii w ostatnim czasie mocno spadło. Powodem jest...
więcejChiny importują rekordową ilość wołowiny
Od początku roku do Chin trafiło 730 tys. ton wołowiny pochodzącej z Argentyny. Jej wartość jest szacowana na 2250 mln dolarów. Według raportu IPCVA (Institute for the Promotion...
więcejBrazylijska wołowina cieszy się coraz większą popularnością
Pandemia koronawirusa nie wpłynęła na osłabienie brazylijskiej branży mięsa wołowego. Według wstępnych analiz eksport wołowiny w tym roku może pobić rekord i osiągnąć wartość 8 mld...
więcejBrytyjczycy po 22 latach wznawiają eksport wołowiny do USA
Wołowina z Wielkiej Brytanii po raz pierwszy od 22 lat trafi na amerykańskie stoły. Ten rodzaj mięsa nie był importowany przez USA z powodu obaw o gąbczastą encefalopatię bydła (BSE). Mięso...
więcejWzrost cen bydła wyhamował
Żywiec wołowy w trzecim tygodniu sierpnia 2020 r. potaniał o 2 grosze za kilogram. W tym samym okresie cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych wzrosła o 1 grosz za kilogram. Biuro Analiz i...
więcejChiny zwiększyły import wołowiny niemal dwukrotnie
Import wołowiny do Chin w ciągu pierwszych 7 miesięcy roku wzrósł o 43%. Największymi dostawcami tego rodzaju mięsa pozostaje Brazylii i Argentyny. Chiny importują coraz więcej mięsa...
więcejSprawdź jak kształtują się ceny bydła i wołowiny
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że na przełomie czerwca i lipca odnotowano kolejne spadki cen żywca i mięsa wołowego. Bydło potaniało w ciągu tygodnia o 3...
więcejCoraz więcej wołowiny trafia do Chin
Eksport wołowiny do Chin w pierwszych 5 miesiącach bieżącego roku wzrósł o 45%. Duży wzrost udziału w rynku azjatyckim odnotowała Brazylia i Argentyna. Dane opublikowane przez...
więcejWołowina z Polski trafi do Serbii
Wołowina wyprodukowana w Polsce może ponownie trafić na serbski rynek. Służby weterynaryjne Polski i Serbii porozumiały się w tej sprawie. Służby weterynaryjne Polski i Serbii 12 maja 2020 r....
więcejBydło rzeźne coraz tańsze
Cena bydła rzeźnego na przełomie marca i kwietnia 2020 r. spadła do poziomu poniżej 6 złotych za kilogram. Była ona o 2% niższa niż przed tygodniem i o 6% niższa niż przed rokiem. ...
więcejKoronawirus niszczy rynek wołowiny. Potrzebna interwencja
Epidemia koronawirusa wywołała utrudnienia w handlu, w tym w eksporcie mięsa wołowego. Zwiększona podaż wołowiny przełożyła się na duże spadki jej ceny. Polscy producenci mięsa wołowego...
więcejWołowina z Polski wraca na utracone rynki
Wołowina z Polski powoli wraca na rynki, które zostały utracone wskutek kryzysu wizerunkowego związanego z tzw. krowami leżakami. Wybuchł on w styczniu 2019 roku. Mięso wołowe i produkty...
więcejUbojnia w Kalinowe. Są zarzuty za znęcanie się nad zwierzętami
Cztery osoby, które pracowały w ubojni w Kalinowie, gdzie ubijane były między innymi tzw. krowy leżaki, usłyszały zarzuty znęcania się nad zwierzętami ze szczególnym okrucieństwem....
więcejWołowina kulinarna także od krów holsztyńsko-fryzyjskich?
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego organizuje cykl 16 ogólnopolskich szkoleń dla hodowców i producentów żywca wołowego pod nazwą "Hoduj z...
więcejBydło i mięso z Polski nie wjadą do Kazachstanu
Służby weterynaryjne Republiki Kazachstanu podjęły decyzję, w myśl której od 6 lutego 2019 roku kraj tej wprowadził czasowe ograniczenia importowe dla całej Polski. Kazachstan nie będzie...
więcejLekarze weterynarii przed prokuraturą. Trwa audyt unijnych inspektorów
Powiatowy lekarz weterynarii odpowiedzialny za kontrolę ubojni, w której łamano prawo został już zwolniony. Inspekcja rozwiązała umowę z lekarzami, którzy nadzorowali ten zakład....
więcejMięso z mazowieckiej ubojni wycofane z obrotu
Główny lekarz weterynarii poinformował, że rzeźnia, w której dokonywano uboju chorych krów lub pozyskiwano mięso od już martwych zwierząt, straciła zatwierdzenie na prowadzenie...
więcejPolska wołowina w cenie, a popyt wciąż rośnie
Polska wołowina nadal jest w cenie. Popyt na to mięso w Europie, ale także poza nią, wciąż rośnie. Dzieje się tak głównie ze względu na możliwość zakupu mięsa pochodzącego z ubojów...
więcejWołowina i bydło mięsne potrzebują promocji
Coraz większe wymagania środowiskowe, zmieniające się trendy żywieniowe czy rosnące koszty produkcji. To główne problemy, z jakimi muszą się mierzyć hodowcy i producenci bydła mięsnego w...
więcejHodowcy bydła w Argentynie w głębokim kryzysie
Rynek produkcji mięsa wołowego w Argentynie przeżywa poważny kryzys. Mięso to coraz rzadziej znajduje się w jadłospisie tamtejszych konsumentów. A to przecież kraj, który słynie z...
więcejPogłowie bydła wzrosło choć mamy mniej cieląt
Pogłowie bydła w czerwcu 2018 r. wynosiło 6 201,4 tys. sztuk i było o 58,3 tys. sztuk (o 0,9 proc.) wyższe niż przed rokiem. W porównaniu z liczebnością stada w grudniu 2017 r. również...
więcejUbój rytualny w Polsce nie zostanie zakazany?
Zakaz uboju rytualnego prawdopodobnie nie zostanie wprowadzony w Polsce. Jak podaje TVP minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski poinformował o tym, że wycofany zostanie projekt nowelizacji...
więcejPolska wołowina. Mamy przepis na sukces
Strategia "Polska Wołowina 2022" była głównym tematem konferencji, która odbyła się 30 czerwca w Minikowie podczas 41. Międzynarodowych Targów Rolno-Przemysłowych...
więcejUbój rytualny zakazany? To wyrok dla polskich hodowców
Projekt Ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt niesie ze sobą zakaz uboju rytualnego. Ten z kolei oznacza zmniejszenie wielkości produkcji bydła mięsnego i wykluczenie krajowej wołowiny z...
więcejEksport wołowiny rośnie. W kraju zostaje niewiele mięsa
Polski rynek wołowiny bardzo uzależniony jest od eksportu. Ponad 83 proc. mięsa wołowego, które zostało wyprodukowane w kraju trafia bowiem na rynki zagraniczne. Jak wynika z danych...
więcejCena wołowiny pnie się w górę. Wszystko przez rosnący eksport
Cena żywca wołowego w październiku br. wyniosła 6,56 zł za kg i była o 6 proc. wyższa niż w lipcu i o 8 proc. wyższa niż przed rokiem. W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy Polska wyeksportowała o 8...
więcejSpożycie wołowiny w Polsce wzrosło. A jej jakość i cena?
Wołowina w Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Jednak bez poprawy jej jakości i powtarzalności dostaw oraz obniżki cen mięso to wciąż będzie przegrywać z konkurencyjnym drobiem i...
więcejWołowina w Polsce pochodzi głównie od krów mlecznych
Produkcja wołowiny w Polsce ma się coraz lepiej. Jej zdecydowana większość trafia jednak na eksport. W kraju pozostaje za to mięso pochodzące od krów mlecznych, a w najlepszym przypadku od...
więcejProdukcja wysokiej jakości wołowiny. To się opłaca
Poprawa genetyki bydła mięsnego w Polsce, zwiększenie zysku z jego produkcji oraz efektywny opas, to główne tematy konferencji, która 15 lutego odbyła się w Minikowie koło Bydgoszczy....
więcejSpożycie wołowiny w Polsce spada
Średnie roczne spożycie wołowiny w Europie wynosi 17 kg na osobę, we Francji jest to 24 kg, w Niemczech 12 kg, a w Polsce konsumpcja spadła z 1,6 na 1,2 kg. Produkcja mięsa wołowego w...
więcejHodowcy bydła mięsnego we Francji wyszli na ulice
Hodowcy bydła mięsnego i producenci wołowiny we Francji protestują przeciwko ich zdaniem zbyt niskim cenom skupu. Jak informuje TVP 1 chcą oni, aby sklepowe ceny odzwierciedlały koszty produkcji...
więcejWołowina z Polski zdobywa kolejne rynki. Ceny bydła mogą pójść w górę
Zakłady mięsne z Polski mogą eksportować do Arabii Saudyjskiej nie tylko tusze wołowe ale także przetwory na bazie tego mięsa - informuje TVP 1. To kolejny rynek, który w ostatnim...
więcejPolska wołowina trafi do Maroka
Mięso i produkty wołowe pochodzące z Polski będą mogły być eksportowane do Królestwa Maroka od 1 sierpnia 2016 r. – informuje Główny Lekarz Weterynarii. Zatwierdzenie świadectwa...
więcejPopyt na unijną wołowinę rośnie
Unijny eksport mięsa wołowego w okresie styczeń – kwiecień 2016 r. był o 12 proc. większy niż przed rokiem i wyniósł 204 tys. ton. Największe zainteresowanie tym gatunkiem mięsa...
więcejWięcej polskiej wołowiny pojedzie do Turcji
Turcja zwiększa import wołowiny z Polski. Lista krajowych zakładów uprawnionych do eksportu tego mięsa, którą prowadzi Ministerstwo Żywności, Rolnictwa i Inwentarza Żywego Republiki...
więcejPolska wołowina trafi do Arabii Saudyjskiej
Główny Inspektorat Weterynarii 19 lipca uzyskał uprawnienia do nadawania we współpracy z Saudyjskim Urzędem ds. Żywności i Leków (SFDA) uprawnień eksportowych polskim...
więcejWołowina z Polski ponownie trafi do Turcji
Turcja wznawia zakupy polskiej wołowiny. To dobra informacja dla krajowych producentów tego mięsa, ponieważ turecki rynek jest bardzo chłonny. Jak informuje TVP 1 wskutek tej decyzji już...
więcejRosja zniesie embargo na import wołowiny?
Wołowina znajduje się na liście produktów, których europejscy producenci nie mogą eksportować do Rosji. Być może wkrótce się to zmieni. Jak informuje TVP 1 rosyjski rząd...
więcejSteki wołowe nie są popularne w Polsce
Mięso wołowe nie jest w Polsce zbyt popularne. Z badań wykonanych przez IPSOS wynika, że 60 proc. Polaków nigdy nie próbowało steku. 29 proc. nie sięgnęło po niego z powodu zbyt...
więcejWołowina z Polski będzie eksportowana do Egiptu
Mięso wołowe z trzech zakładów mięsnych z Polski trafi do Egiptu. W kolejce ustawiają się już kolejne, a uzyskanie przez nie zgody na sprzedaż swoich produktów do tego kraju wydaje się...
więcejWołowina z Polski trafi do Czarnogóry
Polscy przedsiębiorcy od 9 kwietnia b.r. będą mogli rozszerzyć asortyment towarów eksportowych na rynek czarnogórski o świeże mięso wołowe, w tym mięso mielone – informuje...
więcejWzrósł eksport i opłacalność produkcji mięsa wołowego
Cena skupu żywca wołowego w styczniu wyniosła 6,10 zł za kg, to o 1,8 proc. więcej niż przed rokiem. Jednocześnie cena paszy spadła o 3,8 proc. r/r. W rezultacie wzrosła opłacalność produkcji mięsa...
więcejII Forum Sektora Wołowiny w Warszawie
Hodowcy bydła oraz przedstawiciele nauki, administracji i handlu wzięli udział w II Forum Sektora Wołowiny, które odbyło się 26 listopada w Hotelu Plaza w Warszawie. Konferencja została...
więcejOd widelca do zagrody, czyli optymalizacja produkcji wołowiny
Dobiega końca realizowany od 2009 roku interdyscyplinarny projekt naukowy ProOptiBeef, którego celem jest zwiększenie innowacyjności polskiego sektora wołowiny poprzez dostarczenie wiedzy...
więcejUmowa handlowa z Mercosur zdestabilizuje europejski sektor mięsa wołowego
Komisja Europejska osiągnęła porozumienie polityczne w sprawie kompleksowej umowy handlowej z Mercosur. Tym samym otworzyła dostęp do europejskiego rynku prawie 100 tys. ton południowoamerykańskiego...
więcejKuba znosi zakaz przywozu mięsa z Polski
Zakaz przywozu na teren Kuby produktów mięsnych wieprzowych, mięsa wołowego i produktów mięsnych wołowych z Polski obowiązuje od lutego 2019 r. Kubańskie służby weterynaryjne...
więcejProducenci wołowiny zaprotestują przeciwko umowie handlowej UE - Mercosur
Przedstawicieli organizacji producentów sektora wołowiny dzisiaj (12.10.2017 r.) o godzinie 11:00 rozpoczną protest przed Przedstawicielstwem Komisji Europejskiej w Polsce przy ulicy Jasnej...
więcejAustralia dawno nie sprzedała tak mało wołowiny
We wrześniu Australijczycy wyeksportowali 75,4 tys. ton mięsa wołowego i cielęcego. Miesięczny wywóz po raz pierwszy od lutego 2012 roku nie przekroczył 80 tys. ton. Stopniowa redukcja...
więcejKazachstan będzie członkiem WTO. To nasz ważny partner handlowy
Po 19 latach Kazachstan zakończył uzgodnienia w sprawie przystąpienia do Światowej Organizacji Handlu i w tym roku stanie się 162. jej członkiem. Kazachstan złożył dokumenty aplikacyjne w styczniu...
więcejXXVIII Szkoła Zimowa Hodowców Bydła w Zakopanem 2023
Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie zaprasza 27-30 marca 2023 roku XXVIII Szkołę Zimową Hodowców Bydła, która odbędzie...
więcejSeminarium pt. „Szanse i zagrożenia dla producentów bydła” w Sedrankach 2022
Warmińsko – Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie Oddział w Olecku zaprasza 13 grudnia 2022 roku do udziału w seminarium pt. „Szanse i zagrożenia dla...
więcejKonferencja „Szanse i zagrożenia dla Producentów bydła mięsnego" w Przysieku 2019
Federacji Grup i Producentów Wołowina Polska oraz Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie zapraszają 23 sierpnia 2019 roku na Konferencję „Szanse i zagrożenia...
więcejSzkolenie dla producentów mięsa wołowego w Łosiowie 2018
Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza na szkolenie dla producentów mięsa wołowego, które odbędzie się 13 marca 2018 roku o godzinie 9.30. Przedsięwzięcie realizowane jest...
więcejPiknik Wołowy w Witnicy 2016
Lubuska Izba Rolnicza zaprasza 18 czerwca 2016 roku na Piknik Wołowy, który odbędzie się w Parku Drogowskazów w Witnicy. W programie: Degustacja potraw z mięsa wołowego Konkurs...
więcej