Mięso wołowe z Wielkiej Brytanii po 22 latach przerwy ponownie trafi do USA. Wprowadzenie zakazu wwozu mięsa wołowego z państw unijnych było związane z obawą o BSE.
Wołowina z Wielkiej Brytanii po raz pierwszy od 22 lat trafi na amerykańskie stoły. Ten rodzaj mięsa nie był importowany przez USA z powodu obaw o gąbczastą encefalopatię bydła (BSE).
Mięso wołowe z UK odzyskuje dostęp do rynku amerykańskiego. W minionym tygodniu USA sprowadziło pierwszą od ponad dwóch dekad partię wołowiny z tego kraju.
Stany Zjednoczone wprowadziły zakaz importu tego rodzaju mięsa z Europy w obawie o BSE. Niedawno Służba Kontroli Bezpieczeństwa Żywności (FSIS) Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych wskazała cztery przedsiębiorstwa w Wielkiej Brytanii jako kwalifikujące się do eksportu wołowiny na rynek amerykański, informuje portal euromeatnews.com.
Byki rasy HF we wrześniu kosztowały średnio 6,25 zł za kg. Tyle samo płacono za żywiec wołowy w drugim tygodniu września i było to o 5% drożej, niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Cena zakupu żywca wołowego w Polsce w dniach 7-13...
Wśród dopuszczonych firm znajduje się Foyle Food Group, Kepak Group, WD Meats i Granville Food Care.
W kolejnych dniach jest spodziewany wzrost eksportu wołowiny przez te przedsiębiorstwa.
Jak zapewniał sekretarz ds. Środowiska George Eustice angielska wołowina jest znana jako jedna z najlepszych na świecie ze względu na wysoką jakość, bezpieczeństwo żywności i standardy dobrostanu.
W marcu 2020 r. eksperci ze Stanów Zjednoczonych przeprowadzili trzytygodniową inspekcję i uzgodniły normy dotyczące brytyjskich środków zwalczania chorób.
USA od kilku lat zwiększało import wołowiny z Europy, a w 2015 r. otworzyły swój rynek na mięso pochodzące z Irlandii. Jak podkreślił Phil Hadley, dyrektor ds. Rozwoju rynku międzynarodowego AHDB, USA stanowi ważny potencjalny rynek eksportu czerwonego mięsa.
Więcej informacji dotyczących hodowli bydła i produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło". ZAPRENUMERUJ