Chiny zwiększyły import wołowiny niemal dwukrotnie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
25-08-2020,11:00 Aktualizacja: 25-08-2020,9:05
A A A
Import wołowiny do Chin w ciągu pierwszych 7 miesięcy roku wzrósł o 43%. Największymi dostawcami tego rodzaju mięsa pozostaje Brazylii i Argentyny.
 
Chiny importują coraz więcej mięsa wołowego. W okresie od stycznia do lipca (włącznie) do Państwa Środka trafiło o 43% więcej wołowiny, która pochodziła głównie z Brazylia i Argentyna.
 
Jednak najwyższą wartość na rynku chińskim osiąga mięso z Australii. Jego cena kształtuje się na poziomie niemal 6 dolarów za kilogram, czyli około 22,32 zł. 
 
cena wołowiny, żywiec wołowy, bydło rzeźne, skup bydła,

Cena bydła rzeźnego pnie się w górę

Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że cena skupu żywca wołowego kolejny tydzień z rzędu wzrosła. Rolnicy za bydło w skupie przeciętnie uzyskiwali 6,32 zł za kg.    Cena zakupu żywca wołowego w drugim...
 
W bieżącym roku import australijskiej wołowiny zmniejszył się na rzecz krajów Ameryki Południowej.
 
W porównaniu do średniej z pięciu lat (2015-2019 r.), Brazylia i Argentyna zwiększyły swój udział w rynku odpowiednio do 35% i 22%, podczas gdy udział Australii spadł z 19% do 16% w bieżącym roku - informuje portal euromeatnews.com.
 
Wraz ze wzrostem importu wołowiny i wieprzowiny odnotowano spadek importu mięsa baraniego o 4%. 
 
Eksport wołowiny z Australii do Chin szacowany jest na 1,2 miliarda dolarów od stycznia do czerwca. Oznacza to wzrost o 16% w stosunku do poziomu sprzed roku.
 
Kraj ten pozostaje głównym dostawcą schłodzonej wołowiny do Chin, a jego łączny udział w rynku wynosi 79% od początku roku.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA