Chiny importują rekordową ilość wołowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
09-12-2020,15:45 Aktualizacja: 09-12-2020,12:43
A A A
Od początku roku do Chin trafiło 730 tys. ton wołowiny pochodzącej z Argentyny. Jej wartość jest szacowana na 2250 mln dolarów. 
 
Według raportu IPCVA (Institute for the Promotion of Argentine Beef) do końca bieżącego roku Chiny mogą pobić rekord w imporcie wołowiny.
 
Od początku 2020 r. trafiło tam 730 tys. ton wołowiny z kością za 2250 mln dolarów. W październiku wolumen ten osiągnął poziom 85 tys. ton. Był on jednym z najwyższych w bieżącym roku. 
 
Eksperci przewidują, że jeżeli import tego rodzaju mięsa utrzyma się na takim poziomie to do końca 2020 r., osiągnie rekordowy poziom 900 tys. ton o wartości 3100 mln dolarów.
 
ceny skupu bydła, bydło rzeźne, wbc, waga żywa, wołowina, mięso wołowe

Żywiec wołowy pod koniec listopada podrożał

Ceny zakupu żywca wołowego w trzecim tygodniu listopada spadły średnio o 1%. Jednak ich notowania w kolejnym tygodniu wzrosły o 20-40 gr za kg wagi bitej ciepłej.    Bydło rzeźne w Polsce w trzecim tygodniu listopada kupowano średnio po...
Nawet jeśli rekord sprzedaży argentyńskiej wołowiny z 2019 roku nie zostanie przekroczony, to poziom jej eksportu za granicą będzie bardzo dobry, a to głównie dzięki potrzebom zaopatrzeniowym Chin, które zaimportowały 81% tego rodzaju mięsa – informuje euromeatnews.com.
 
Chiny wiedzą, że mają przewagę i sięgają po różne sposoby, aby obniżyć cenę sprowadzanej wołowiny.
 
Jednym z nich jest wykrywanie Covid-19 w opakowaniach z mięsem. Mario Ravettino, prezes Konsorcjum ABC poinformował, że zmiany na rynku chińskim spowodowały wahania w wysyłanych wolumenach, ale niewątpliwie główna zmiana dotyczyła cen.
 
Pod koniec 2019 r. średnia cena mrożonego mięsa bez kości eksportowanego do Chin wynosiła niemal 5700 dolarów za tonę, podczas gdy w październiku 2020 r. cena spadła o 34% do wartości 3777 dolarów za tonę.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA