Mięso wołowe z Argentyny w 81% trafia na rynek Chiński. Do końca roku Państwo Środka może zaimportować nawet 900 tys. ton tego rodzaju mięsa o wartości 3100 mln dolarów.
Od początku roku do Chin trafiło 730 tys. ton wołowiny pochodzącej z Argentyny. Jej wartość jest szacowana na 2250 mln dolarów.
Według raportu IPCVA (Institute for the Promotion of Argentine Beef) do końca bieżącego roku Chiny mogą pobić rekord w imporcie wołowiny.
Od początku 2020 r. trafiło tam 730 tys. ton wołowiny z kością za 2250 mln dolarów. W październiku wolumen ten osiągnął poziom 85 tys. ton. Był on jednym z najwyższych w bieżącym roku.
Eksperci przewidują, że jeżeli import tego rodzaju mięsa utrzyma się na takim poziomie to do końca 2020 r., osiągnie rekordowy poziom 900 tys. ton o wartości 3100 mln dolarów.
Ceny zakupu żywca wołowego w trzecim tygodniu listopada spadły średnio o 1%. Jednak ich notowania w kolejnym tygodniu wzrosły o 20-40 gr za kg wagi bitej ciepłej. Bydło rzeźne w Polsce w trzecim tygodniu listopada kupowano średnio po...
Nawet jeśli rekord sprzedaży argentyńskiej wołowiny z 2019 roku nie zostanie przekroczony, to poziom jej eksportu za granicą będzie bardzo dobry, a to głównie dzięki potrzebom zaopatrzeniowym Chin, które zaimportowały 81% tego rodzaju mięsa – informuje euromeatnews.com.
Chiny wiedzą, że mają przewagę i sięgają po różne sposoby, aby obniżyć cenę sprowadzanej wołowiny.
Jednym z nich jest wykrywanie Covid-19 w opakowaniach z mięsem. Mario Ravettino, prezes Konsorcjum ABC poinformował, że zmiany na rynku chińskim spowodowały wahania w wysyłanych wolumenach, ale niewątpliwie główna zmiana dotyczyła cen.
Pod koniec 2019 r. średnia cena mrożonego mięsa bez kości eksportowanego do Chin wynosiła niemal 5700 dolarów za tonę, podczas gdy w październiku 2020 r. cena spadła o 34% do wartości 3777 dolarów za tonę.