Żywiec wołowy na przełomie czerwca i lipca kolejny raz potaniał do wartości 6,01 złotych za kg. w tym samym czasie kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajów zbywano średnio po 12,41 zł za kg.
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że na przełomie czerwca i lipca odnotowano kolejne spadki cen żywca i mięsa wołowego. Bydło potaniało w ciągu tygodnia o 3 grosze, a w przypadku wołowiny cena spadła o 1%.
Ceny skupu żywca wołowego w kraju w dniach 29 czerwiec – 5 lipiec wyniosła 6,01 zł za kg. To o 3 grosze mniej niż przed tygodniem.
Żywiec był jednocześnie o 1% tańszy niż przed miesiącem i o 5% droższy niż przed rokiem.
Na przełomie czerwca i lipca kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajów zbywano średnio po 12,41 zł za kg.
Eksport wołowiny do Chin w pierwszych 5 miesiącach bieżącego roku wzrósł o 45%. Duży wzrost udziału w rynku azjatyckim odnotowała Brazylia i Argentyna. Dane opublikowane przez Meat and Livestock Australia wykazały, że Chiny...
Cena ta była o 1% niższa niż tydzień wcześniej, a jej poziom był zbliżony do notowanego przed miesiącem oraz o 2% wyższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Głównym czynnikiem spadku cen jest koronawirus oraz konsekwencje wynikające z pandemii.
Komisja Europejska w celu przeciwdziałania znacznemu spadkowi cen uruchomiła mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania świeżego i schłodzonego mięsa z bydła w wieku ośmiu miesięcy lub więcej.
Do 8 lipca do programu przystąpiło dziewięć krajów Unii Europejskiej.
Do prywatnego przechowywania zaoferowano łącznie 2 215 ton wołowiny.
Najwięcej bo 598 ton z Hiszpanii, 442 tony z Polski, 350 ton z Francji, 125 ton z Włoch, 50 ton z Łotwy, 40 ton z Niemiec oraz 20 ton z Irlandii.