Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że ceny bydła rzeźnego w Polsce spadają. Na przełomie marca i kwietnia jego notowania wyniosły 5,97 zł za kg, co oznacza spadek o 6% rok do roku.
Cena bydła rzeźnego na przełomie marca i kwietnia 2020 r. spadła do poziomu poniżej 6 złotych za kilogram. Była ona o 2% niższa niż przed tygodniem i o 6% niższa niż przed rokiem.
Według danych Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w dniach 30 marzec 5 kwiecień cena zakupu bydła rzeźnego w Polsce wyniosła średnio 5,97 zł za kg.
Tym samym była ona o 2% niższa niż tydzień wcześniej, o 5,5% niższa niż przed miesiącem oraz o 6% niż przed rokiem.
Amerykański rząd chce pomóc rolnikom poszkodowanym w wyniku pandemii koronawirusa. W tym celu planuje skupować mleko i mięso w ramach pakietu pomocowego. Rolnicy w USA w wyniku kryzysu wywołanego koronawirusem mają ogromne problemy ze...
W Unii Europejskiej średnio za bydło rzeźne klasy R3 płacono 356,62 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 1616 złotych.
Uzyskiwana przez rolników cena była o 1% mniejsza niż w poprzednim notowaniu oraz o 3% niższa niż przed miesiącem i rokiem.
Cena polskiej wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 278,01 euro za 100 kg, czyli około 1260 złotych.
Było to o 22% mniej niż średnio uzyskiwali rolnicy w pozostałych krajach Unii Europejskiej. Jednocześnie cena w Polsce była najniższa wśród największych unijnych producentów i eksporterów wołowiny.
Na przełomie marca i kwietnia ceny zbytu kompensowanych ćwierćtuszy wołowych wynosiła 12,91 zł za kg.
Była ona o 2% niższa niż w poprzednim notowaniu, ale o 1% wyższa niż w pierwszym tygodniu marca bieżącego roku oraz przed rokiem.