Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 61 pasujących wyników.
Sprzeciw wobec unijnych planów ograniczenia produkcji mięsa. "Niekorzystne dla polskich rolników"
Polska branża mięsna jest przeciwna stworzeniu przez KE rozwiązań zachęcających do rezygnacji z hodowli zwierząt czy promowaniu wśród najmłodszych diety roślinnej - wynika z listu wysłanego...
więcejPrzedstawiciele resortów i branży mięsnej o współpracy z Republiką Korei
Współpraca z Republiką Korei była tematem spotkania przedstawicieli kierownictwa MSZ, MON, MRiT, Polskiej Agencji Handlu i Inwestycji, a także największych polskich organizacji zrzeszających...
więcejBranża mięsna: mamy zapaść w hodowli świń, z eksportera staliśmy się importerem
Pogłowie trzody chlewnej w Polsce zmniejszyło się w ciągu 20 lat z 18,5 mln sztuk do niespełna 9 mln. Nie tylko straciliśmy rynki zagraniczne, ale zaczynamy przegrywać na własnym - powiedział PAP...
więcejEksperci: o kondycji branży mięsnej decydowały inflacja i wojna na Ukrainie
W ostatnich dwóch latach o kondycji polskiej branży mięsnej decydowały wysoka inflacja i wojna na Ukrainie. Rok 2024 i 2025 to dobry moment na rozpoczęcie poważnej debaty na temat przyszłości...
więcejMRiRW: ważnym zadaniem dla branży mięsnej jest zwiększenie eksportu
Ważnym zadaniem dla branży mięsnej jest zwiększenie eksportu polskich produktów mięsnych i ich promocja za granicą. Potrzebna jest też intensyfikacja promocji w kraju –...
więcejBranża mięsna przedstawiła "Dekalog dla rządzących". Postulaty są jasne
Likwidacja przewag kontraktowych sieci handlowych oraz sprzeciw wobec inicjatyw ograniczających konsumpcję mięsa - to jedne z dziesięciu postulatów jakie w piątek przedstawiło Stowarzyszenie...
więcejRośnie sprzedaż mięsa kosztem jego przetworów i wędlin
Polacy - podobnie jak większość Europejczyków - spożywają coraz więcej mięsa kosztem jego przetworów i wędlin. Na rynku jest już sporo produktów funkcjonalnych, jak na przykład...
więcejBranża mięsna może zdobyć nowe rynki
Polskie mięso może niebawem trafić na rynki, o których jeszcze kilka lat temu producenci w ogóle nie myśleli. Trzeba jednak aktywne zabiegać o nowych odbiorców. - Firmy stoją...
więcejBranża mięsna ma kłopoty finansowe. Maleje rentowność firm
W 2014 roku o blisko 20 proc. wzrósł odsetek przedsiębiorstw, których wyniki pogorszyły się. Ponad połowa firm źle ocenia sytuację finansową, a deflacja powoduje, że szybko spada ich...
więcejAnimex Foods i Agri Plus przekazują 1,5 mln zł na walkę z koronawirusem
Firmy Animex Foods i Agri Plus zadeklarowały darowiznę 1,5 mln złotych na rzecz szpitali, w pobliżu których obie firmy prowadzą działalność. W ten sposób wspierają walkę z...
więcejMięsny gigant na skraju bankructwa
Zakłady Mięsne Henryk Kania, które dostarczają swoje wyroby do wielkich sieci handlowych, m.in. do Biedronki, tracą płynność finansową. Nie ma nawet pieniędzy na zakup surowca. Jak pisze w...
więcejŁuków i Stokłosa łączą siły. Mięsna fuzja do końca roku
Zakłady Mięsne "Łmeat-Łuków" S.A. rozpoczęły procedurę połączenia z Zakładami Mięsnymi Henryka Stokłosy Sp. z o.o. w Śmiłowie, które wchodzą w skład Grupy Kapitałowej Henryka...
więcejPowstaje mięsny gigant. Możliwe są kolejne przejęcia
Omega Holding, za którym stoi Zbigniew Dworakowski, złożył do urzędu antymonopolowego wniosek o zgodę na fuzję firm z branży mięsnej. Madej Wróbel łączy bowiem siły z Unimięsem i...
więcejPOLPIG krytykuje projekt Planu Strategicznego
W propozycji Planu Strategicznego za priorytetowe uznano utrzymanie małych gospodarstw rolnych, a wprowadzenie nowych technologii do rolnictwa wymaga zwiększenia produkcji - uważa Krajowy Związek...
więcejProducenci wieprzowiny radzą kupować mięso z certyfikatem
Od sześciu lat sporym problemem dla polskiego rolnictwa jest ASF. Teraz kłopoty może pogłębić pandemia koronawirusa, która skutkuje wstrzymaniem transportu. Branża zachęca do kupowania mięsa...
więcejRynek wieprzowiny ogarnął wzrost cen
Cena tucznika krajowej produkcji wzrosła na Węgrzech o 40 proc. w ciągu ostatniego roku w związku z ASF, choć choroba na razie nie dotknęła bezpośrednio węgierskich hodowli. "Rynek mięsa...
więcejArmagedon na rynku wieprzowiny. Eksperci mówią wprost
Ceny żywca wieprzowego idą w górę. W połowie listopada za kilogram tucznika płacono przeciętnie 5,65 zł/kg - o ponad 35 proc. więcej niż rok wcześniej. Przetwórcy mają jednak problem...
więcejASF zbliża się do wielkich zakładów. Branża mięsna bije na alarm
Branża mięsna jest zaniepokojona kolejnymi ogniskami afrykańskiego pomoru świń w Polsce, które zbliżają się do powiatów, w których znajdują się największe zakłady w kraju -...
więcejKoronawirus zamyka ubojnie. Wołowina może sporo podrożeć
Zachorowania na Covid-19 powodują straty w kanadyjskim przemyśle mięsnym. Zakład, w którym przetwarzana jest jedna trzecia wołowiny trafiającej do sklepów, został czasowo zamknięty....
więcejBranża mięsna mówi jednym głosem. Rzeźnie nie mogą łamać prawa
Branża mięsna jest oburzona procederem zabijania chorych krów, co zostało wykryte w rzeźni koło Ostrowi Mazowieckiej. Zdaniem producentów bydła to marginalny przypadek, a właściciel...
więcejBranża mięsna realizuje swoją strategię. Stawia na rozwój sektora wołowiny
Rada Sektora Wołowiny zaprezentowała w ministerstwie rolnictwa opracowaną przez branżę mięsną strategię rozwoju hodowli bydła mięsnego "Wołowina 2022". Dokument przewiduje m.in. wzrost...
więcejProducenci wołowiny przeciw zakazaniu uboju rytualnego. Już policzyli straty
Producenci wołowiny są przeciwni wprowadzeniu zakazu uboju rytualnego, który zakłada poselski projekt ustawy o ochronie zwierząt - wynika ze stanowiska Rady Sektora Wołowiny. Podkreślają, że...
więcejProdukcja wołowiny wysokiej jakości kluczem do sukcesu branży
- Większość gospodarstw posiadających bydło uczestniczy w procesie produkcji mleka i wołowiny, choć proporcje różnie wyglądają - uważa Ewa Lech, wiceminister rolnictwa. Podczas posiedzenia...
więcejOszustwo na rynku pasz. Kowalczyk: o kurczaki nie musimy się obawiać
Weterynaria nadal będzie intensywnie badać wszelkie próbki, zarówno mięsa, jak i pasz. O kurczaki nie musimy się obawiać - zapewnił Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa odnosząc się do...
więcejRzeźnicy i wędliniarze: ceny spadną, konkurencyjność zmaleje
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP apeluje o wycofanie się z rozwiązań, które będą miały negatywne skutki ekonomiczne dla polskiej branży mięsnej. Organizacja przyłączyła się w...
więcejBranża mięsna i paszowa w dobrej kondycji finansowej
Mimo dużych zmian w gospodarce w pierwszym półroczu 2022 r., branża mięsna oraz paszowa osiągnęły dobre wyniki finansowe. Motorem ich rozwoju jest eksport mięsa - wynika z raportu Banku Pekao...
więcejKonsumenci mogą liczyć na rzetelne informacje o branży mięsnej
- Nie możemy czekać na to co inni powiedzą o nas. Musimy mówić o sobie własnym głosem i głosem naszych ekspertów - stwierdza Agnieszka Jamiołkowska, ekspert Unii Producentów i...
więcejUPEMI: to jest afera olejarska, a nie drobiarska
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) podkreśla, że doniesienia związane z paszami z dodatkiem sfałszowanych olejów technicznych zawierających komponenty do...
więcejPolska branża mięsna będzie mniej konkurencyjna?
Branża mięsna w ostatnim miesiącu napotkała na wiele problemów związanych z coraz wyższymi kosztami energii. Dotknął ją kryzys dotyczący braku CO2 oraz znacznie wyższe faktury grozy za prąd,...
więcejBranża mięsna chce zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych
Organizacje producentów mięsa chcą opracować kalkulator efektywności klimatycznej, który pozwoli na zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych z produkcji zwierzęcej -...
więcejBranża mięsna apeluje o prolongatę spłaty kredytów
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego apeluje do rządu o pomoc w prolongacie spłaty kredytów inwestycyjnych i obrotowych sektora rolno-spożywczego. Jak podkreśla...
więcejBranża mięsna pod odstrzałem krytyków
Wzrost liczby zachorowań na Covid-19 wywołał falę oskarżeń kierowanych przez internautów pod adresem branży mięsnej. Krytyka branży wynika nie tylko z ogólnej debaty o hodowli i...
więcejBranża mięsna apeluje do premiera i ministra o pilne działania
5 największych organizacji branży mięsnej zwróciło się do premiera i ministra rolnictwa o pilne podjęcie działań związanych z zapobieganiem negatywnym skutkom gospodarczym w sektorze...
więcejBranża mięsna stawia na jakość wyrobów
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) od kilku lat wdraża system jakości QAFP gwarantujący, że produkt, który trafia do konsumenta jest dobry i bezpieczny -...
więcejBranża mięsna z niepokojem patrzy w przyszłość. Najwięcej straci na Breksicie
Wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej sprawi, że znacznie spadnie sprzedaż mięsa, a w konsekwencji pracę straci blisko 32 tysiące osób z branży - dowodzi najnowszy raport przygotowany...
więcejRzeźnicy i wędliniarze alarmują. Branża mięsna potrzebuje zmian
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej apeluje do Krzysztofa Jurgiela, ministra rolnictwa o rozpoczęcie dyskusji na temat kondycji branży mięsnej w Polsce. Ma to...
więcejBranża mięsna sporo sprzedaje. Mimo ASF i grypy ptaków
Branża mięsna w ubiegłym roku osiągnęła dobre wyniki w eksporcie - zwłaszcza drobiu i wieprzowiny. - Jednak nadal jest potrzebna poprawa konkurencyjności produkcji mięsa - uważa Jacek Bogucki,...
więcejMięsna firma niechlubnym rekordzistą. Rosną długi producentów żywności
Do 1,13 mld zł wzrosły zaległości producentów żywności wobec banków i partnerów biznesowych - wynika z raportu "Przemysł spożywczy w Polsce: Co dwunasta firma ma problemy z...
więcejBranża się jednoczy – będzie ustanowiony Światowy Dzień Mięsa
Podpisanie deklaracji ustanawiającej Światowy Dzień Mięsa przez przedstawicieli sektora mięsnego z Polski i zagranicy będzie najważniejszym wydarzeniem zbliżającego się kongresu branży mięsnej -...
więcejGdyby trzeba było wyłączać prąd, branże mleczarska i mięsna będą chronione
Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa, że w razie konieczności przerw w dostawach prądu, branże mleczarska i mięsna będą traktowane priorytetowo. - Zdaję sobie sprawę, że branża mleczarska,...
więcejPrzetwórnia mięsa na widelcu KAS. Chodzi o miliony złotych
Proceder wystawiania nierzetelnych faktur VAT, dokumentujących usługi, które nigdy nie miały miejsca, wykryli pracownicy Krajowej Administracji Skarbowej z Łodzi. Pod lupę kontrolerów...
więcejMięsny przekręt w Wielkopolsce. Zabezpieczone miliony i luksusowe auta
6 osób ze zorganizowanej grupy przestępczej działającej na rynku mięsa zatrzymali na polecenie prokuratora funkcjonariusze Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. W przeszukaniach 5 firm z...
więcejSąd i deportacja za nielegalną pracę przy mięsie
Funkcjonariusze Wydziału do Spraw Cudzoziemców Karpackiego Oddziału Straży Granicznej sprawdzili legalność zatrudnienia 110 obcokrajowców w zakładzie przetwórstwa mięsnego w...
więcejOszustwo na rekrutacji do zakładów mięsnych. Kwoty porażają
Kolejne 11 osób zatrzymali policjanci z CBŚP do sprawy wystawiania nierzetelnych faktur VAT na ogromną kwotę przy pośrednictwie w rekrutacji pracowników oraz podwykonawstwa w zakresie...
więcejKoronawirus mocno uderzył w rolnictwo. Producenci załamują ręce i apelują
Ograniczenia w poruszaniu się, zamknięte granice, kłopoty z transportem i do tego zamknięte restauracje i bary, które były istotnym odbiorcą mięsa - to niektóre problemy spowodowane...
więcejZarządca sądowy przejął kontrolę w ZM Kania. Były prezes w areszcie
Co najmniej trzy miesiące spędzi w areszcie Grzegorz M., zatrzymany przez Centralne Biuro Śledcze Policji były prezes, a potem wiceprezes Zakładów Mięsnych Henryk Kania. Mężczyzna został...
więcejNadchodzi fleksitarianizm? Zapotrzebowanie na mięso może spadać
Branża mięsna, u której podstawy znajdują się przecież rolnicy, musi się mierzyć z nowymi trendami żywieniowymi wśród Polaków. Fleksitarianizm może oznaczać spadek...
więcejPromowali wieprzowinę i drób. Jak pokonać konkurencję?
Pod hasłem "Mięsne Święta" odbyło się doroczne spotkanie organizowane przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej. Promowano wieprzowinę i drób. -...
więcejBranża mięsna też popiera odstrzał dzików
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej w liście otwartym do ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego...
więcejZakaz uboju rytualnego do poprawki? PiS nie chce kolejnego sporu z Izraelem
PiS łagodzi zakaz zabijania zwierząt bez ogłuszania, który mógłby wywołać kolejny konflikt z Izraelem. Świadczą o tym intensywne rozmowy Krzysztofa Czabańskiego, wnioskodawcy, i szefa...
więcejProducenci żywności są coraz częściej niewypłacalni
Długi producentów żywności przekraczają 375 mln zł - wynika z raportu Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej. Problem zaległości w największym stopniu dotyka branży...
więcejWpływy z eksportu rolno-spożywczego biją rekordy
W 2016 roku wpływy z polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych wyniosły rekordowe 24,1 mld euro, a ich udział w handlu zagranicznym ogółem przekroczył 13 proc. - wynika z raportu...
więcejPolacy coraz częściej stawiają na wędliny premium
Konsumpcja wędlin w naszym kraju delikatnie spada. Polacy coraz częściej sięgają jednak po produkty premium. Prawie połowa z nich jest w stanie zapłacić o kilka procent więcej za mięso czy wędliny...
więcejSawicki: przetwórcy zbyt często konkurują między sobą
Polska jest jednym z najważniejszych producentów żywności w UE, nie wykorzystujemy jednak tego potencjału w pełni, a przetwórcy zbyt często konkurują między sobą na rynkach...
więcejMarkowe i drogie wędliny coraz popularniejsze
Rośnie popyt na wędliny, a przetwórnie mięsa korzystają na taniej wieprzowinie. Jak donosi portal polskieradio.pl powołując się na "Rzeczpospolitą" w ostatnim roku...
więcejKonferencja Naukowo Techniczna „Dobre Mięso” we Wrocławiu 2022
Food Industry Support zaprasza 26 maja 2022 roku na Konferencję Naukowo Techniczną „Dobre Mięso”, która odbędzie się we Wrocławiu. Spotkanie powstało dzięki współpracy...
więcejAGRO AKADEMIA on-line 2020
Bank BNP Paribas zaprasza na 5 edycję spotkań z AGRO AKADEMIĄ. W tym roku odbędzie się pod hasłem „Zrównoważony biznes". Organizator zaplanował 4 spotkania on-line o...
więcejAGRO AKADEMIA on-line 2020
Bank BNP Paribas zaprasza na 5 edycję spotkań z AGRO AKADEMIĄ. W tym roku odbędzie się pod hasłem „Zrównoważony biznes". Organizator zaplanował 4 spotkania on-line o...
więcejAGRO AKADEMIA on-line 2020
Bank BNP Paribas zaprasza na 5 edycję spotkań z AGRO AKADEMIĄ. W tym roku odbędzie się pod hasłem „Zrównoważony biznes". Organizator zaplanował 4 spotkania on-line o...
więcejAGRO AKADEMIA on-line 2020
Bank BNP Paribas zaprasza na 5 edycję spotkań z AGRO AKADEMIĄ. W tym roku odbędzie się pod hasłem „Zrównoważony biznes". Organizator zaplanował 4 spotkania on-line o...
więcejKonferencja Branży Mięsnej – ,,Budowanie pozycji na rynku mięsa trendy i wyzwania” w Warszawie 2017
Związek Polskie Mięso zaprasza 7 czerwca 2017 roku na Konferencję Branży Mięsnej – ,,Budowanie pozycji na rynku mięsa trendy i wyzwania”, która odbędzie się w hotelu Marriott w...
więcej