Rzeźnicy i wędliniarze alarmują. Branża mięsna potrzebuje zmian
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej apeluje do Krzysztofa Jurgiela, ministra rolnictwa o rozpoczęcie dyskusji na temat kondycji branży mięsnej w Polsce. Ma to przyczynić się do powstania planu odbudowy sektora i odzyskania przez Polskę czołowego producenta mięsa czerwonego.
Janusz Rodziewicz, prezes zarządu SRiW RP przypomina, że wytwórczość i przetwórczość tego mięsa była jedną z najbardziej dochodowych gałęzi rolnictwa i gospodarki. Kryzys na rynku spotęgowany wystąpieniem ASF wymaga zdaniem stowarzyszenia natychmiastowego podjęcia działań mających odbudować pozycję tego sektora.
Rzeźnicy i wędliniarze są za jedną inspekcją bezpieczeństwa żywności
"Podjęty wysiłek dla rozwoju produkcji drobiarskiej w Polsce jest dowodem na to, że warto i można osiągnąć spektakularny sukces. Wyrażamy pełne poparcie dla stanowiska KRIR w sprawie potrzeby przeanalizowania struktury właścicielskiej sektora branży mięsnej w Polsce" - przekonują autorzy apelu do szefa resortu. Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej uważa, że analiza powinna objąć:
- strukturę gospodarstw hodowlanych zarodowych i towarowych
- rynek pasz
- integrację poziomą i pionową hodowców i przetwórców
- strukturę przemysłu mięsnego
- obrót towarowy na rynek krajowy i międzynarodowy
"Wyrażamy pełną gotowość do współpracy z Panem Ministrem we wskazanym zakresie. Głęboko wierzymy, że wspólna praca przyniesie efekty dla dobra całej branży mięsnej" - zapewniają na koniec apelu władze SRiW RP.