Branża mięsna stawia na jakość wyrobów

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
13-12-2019,10:40 Aktualizacja: 13-12-2019,11:17
A A A

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) od kilku lat wdraża system jakości QAFP gwarantujący, że produkt, który trafia do konsumenta jest dobry i bezpieczny - zapewnia prezes Wiesław Różański.

- Do produktów oznaczonych QAFP konsument może mieć zaufanie, bowiem znak ten gwarantuje, że na wszystkich etapach produkcji przestrzegane są zasady pozwalające na uzyskanie najwyższej jakości mięsa - przez hodowców, przetwórców i handel - mówił szef UPEMI.

sanitarny odstrzał dzików, walka z asf w polsce, specustawa, polski związek łowiecki

Hodowla trzody chlewnej może upaść. Specustawa ostatnim ratunkiem?

Specustawa w sprawie odstrzału sanitarnego dzików trafi pod obrady na kolejnym posiedzeniu Sejmu - zapowiedział w czwartek Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. Szef resortu na antenie TVP Info podkreślił, że "musimy uratować...

Zauważył, że od wielu lat w mediach podawane są negatywne informacje o jakości produktów rolno-spożywczych. Zaznaczył, że nie zawsze odpowiadają prawdzie, ale żeby udowodnić dobrą jakość, trzeba produkować ze znakiem jakości. Przypomniał, że za jakość wyrobu odpowiada producent.

Różański zaznaczył, że obecnie na globalnym rynku pojawia się wiele zagrożeń dla polskiej żywności. Są to m.in. różnego rodzaju umowy międzynarodowe np. UE- Mercosur (z krajami Ameryki Płd.), między UE a Japonią czy umowa UE z Kanadą. Dodał, że nie zawsze są korzystne dla rolnictwa.

Jak mówił, trzeba także zauważyć, że produkty wytwarzane w innych krajach, np. w Ameryce produkowane są w innych, bardziej łagodnych standardach i stanowią dużą konkurencję dla unijnej, w tym dla polskiej żywności. Dlatego tak ważne jest, by konsument wiedział co je i skąd pochodzą artykuły spożywcze.

- Z najnowszego badania firmy Biostat wynika, że w najbliższych latach konsumenci będą spożywali więcej żywności dobrej jakości - poinformował jej przedstawiciel Bartosz Olcha. Badanie pokazuje jednocześnie, że nie zmieni się ilość spożycia mięsa i wędlin z wieprzowiny i wołowiny, ale "umiarkowanie" wrośnie spożycie drobiu (kurczaków i indyków).

wieprzowina, mięso wieprzowe, eksport wieprzowiny, żywiec wieprzowy, szynka, schab, mięso wieprzowe, łopatka, karkówka

Wieprzowina jest bardzo droga. Jak długo jeszcze?

Rynek wieprzowiny zaskakuje zarówno przetwórców, jak i producentów trzody chlewnej. Ceny tego mięsa, podobnie jak skupu tuczników, nieustannie rosną już od ponad miesiąca. Wieprzowina jest coraz droższa. Podwyżki...

Kryteriami w ocenie wędlin jest ich barwa i zapach, zaś przy wyborze mięsa konsument kieruje się przede wszystkim terminem ważności do spożycia, wyglądem i ceną.

Perspektywy na najbliższy rok dla branży mięsnej nakreślił Mariusz Dziwulski, analityk Banku PKO BP. Według niego największe zawirowania odczuwalne są na rynku wieprzowiny, co jest spowodowane afrykańskim pomorem świń, który zaatakował fermy trzody w Chinach.

Wzrosły ceny tego mięsa na rynkach unijnych, także w Polsce. W ocenie analityka, także 2020 r. będzie deficytowy pod względem wieprzowiny, a jej ceny utrzymają się na wysokim poziomie.

ASF jest także zagrożeniem dla polskich hodowli. Wirus szerzy się w kraju i zagraża największym gospodarstwom hodowlanym znajdującym się w woj. wielkopolskim i kujawsko-pomorskim. Oddalają się też perspektywy wznowienia eksportu wieprzowiny na intratne dla producentów rynki azjatyckie.

Zdaniem Dziwulskiego, w 2020 r. mogą wzrosnąć ceny drobiu, ale pogarszają się perspektywy sprzedaży kurczaków zagranicę. Polska obecnie wywozi ok. połowę produkcji, nasz drób trafia głównie na rynki unijne, a te są już nasycone. Obecnie opłacalność produkcji drobiu jest niska.

Trudności ze sprzedażą mają także producenci wołowiny (Polska wysyła zagranicę ok. 80 proc. mięsa). W tym roku eksport spadł ze względu na zamknięcie przez Turcję swojego rynku. Skutkowano to obniżką cen, ale w przyszłym roku ceny wołowiny prawdopodobnie wzrosną.
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA