Branża mięsna sporo sprzedaje. Mimo ASF i grypy ptaków

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
11-04-2017,8:20 Aktualizacja: 11-04-2017,8:40
A A A

Branża mięsna w ubiegłym roku osiągnęła dobre wyniki w eksporcie - zwłaszcza drobiu i wieprzowiny. - Jednak nadal jest potrzebna poprawa konkurencyjności produkcji mięsa - uważa Jacek Bogucki, wiceminister rolnictwa.

Polityk mówił podczas konferencji prasowej, że przede wszystkim trzeba poprawić jakość materiału hodowlanego. Na zakup loszek hodowlanych czy jałówek ras mięsnych są pieniądze z tzw. pakietu pomocowego Hogana.

UOKiK: nieprawidłowości w ponad połowie placówek sprzedających mięso

Kontrola Inspekcji Handlowej wykazała nieprawidłowości w ponad połowie placówek sprzedających produkty mięsne - poinformował w piątek UOKiK. W większości przypadków zastrzeżenia dotyczyły błędnego oznakowania. Jak czytamy w...

Wiceszef resortu zaznaczył, że branża mięsna osiąga dobre wyniki, mimo wystąpienia afrykańskiego pomoru świń oraz grypy ptaków. Wystąpienie tych chorób w naszym kraju ogranicza bowiem możliwości handlu z krajami pozaunijnymi.

- Wirus grypy ptaków, która pojawia się co roku w Europie, nie lubi wysokich temperatur i słońca, wkrótce więc weterynaria powinna uporać się z tą chorobą - uważa Jacek Kucharski, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii. Od momentu likwidacji ognisk tej choroby, w ciągu trzech miesięcy będzie możliwe wznowienie eksportu. Zaznaczył, że likwidacja ASF jest trudniejsza i trzeba przekonywać kraje, które kupują polskie mięso, by inaczej podchodziły do występowania tej choroby u dzików i świń.

Polskie mięso trafia głównie do UE, ale w sumie kupuje je 100 krajów świata. Jest ono dobrze postrzegane na świecie, ponieważ nasz przemysł jest nowoczesny, a jakość mięsa w zakładach przetwórczych jest pod ścisłą kontrolą, a także pod nadzorem urzędowym - zaznaczył Kucharski.

drób, eksport drobiu, handel mięsem, mięso kurcząt, gęsina, mięso kaczek, indyki

Eksport drobiu rośnie i rośnie. Polska jednym z liderów sprzedaży

W 2016 roku Unia Europejska wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1,5 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o 7,3 proc. więcej niż rok wcześniej - informuje Komisja Europejska.   W strukturze towarowej...

Rajmund Paczkowski, prezes Krajowej Rady Drobiarstwa uważa, że ten sektor w ostatnich latach rozwija się dynamicznie, stąd duży eksport na unijny rynek. Jak mówił, branża, wraz ze służbami weterynaryjnymi, pracuje nad otwieraniem kolejnych rynków. - Gdyby grypa ptaków przyszła parę miesięcy później, mielibyśmy dość znaczne sukcesy na rynku chińskim, ponieważ kolejnych ok. 20 zakładów czeka na dopuszczenie do chińskiego rynku - powiedział.

Polska jest największym producentem drobiu - w 2016 r. wyprodukowaliśmy ok. 2,7 mln ton tego mięsa. Krajowy rynek nie jest w stanie pochłonąć tak dużej ilości drobiu i ok. 40 proc. produkcji trafia na eksport. Paczkowski zaznaczył, że w tym roku nadal wywóz mięsa drobiowego rośnie.

Nasz kraj za granicą sprzedaje 90 proc. produkcji wołowiny. Na eksport trafia dużo mięsa z uboju rytualnego. - Potencjalny zakaz takiego uboju byłyby dla producentów wołowiny katastrofą, ceny mięsa by gwałtownie spadły - stwierdził Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

wieprzowina, asf, trzoda chlewna, eksport

Wieprzowina z obszarów ASF nie może trafiać na eksport

Mięso wieprzowe pozyskane ze świń pochodzących z obszaru zagrożenia afrykańskim pomorem świń do tej pory było znaczone owalnym znakiem i mogło być eksportowane do krajów unijnych. Okazuje się jednak, że było to niezgodne z decyzją wydaną...

Jego zdaniem Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (OIE) może wkrótce uznać Polskę jako kraj "znikomego ryzyka" wystąpienie BSE (choroby szalonych krów), co otworzy drogę do pozyskiwania nowych rynków zbytu m.in. chińskiego.

Witol Choiński, prezes "Polskiego Mięsa" przekonywał natomiast, że Polska powinna być co najmniej samowystarczalna w produkcji wieprzowiny, a obecnie jest jej dużym importerem. Wiąże się to z potrzebą odbudowy stada trzody chlewnej. Jednak, aby było to możliwe, potrzebna jest odpowiednio duża skala produkcji polskich prosiąt.

Kolejną sprawą jest odzyskanie rynków pozaunijnych dla eksportu tego mięsa, zamkniętych w wyniku ASF. Dotyczy to m.in. rynków azjatyckich, w tym Chin.

Na konieczność edukacji młodego pokolenia dotyczącą wartości odżywczych i smakowych mięsa uwagę zwrócił Zbigniew Nowak ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy. Mówił także o potrzebie produkowanie wyrobów mięsnych - półfabrykatów, z których w krótkim czasie można przygotować danie. Dodał, że to zadanie głównie dla małych i średnich firm, które muszą być elastyczne.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA