Polacy coraz częściej stawiają na wędliny premium
Konsumpcja wędlin w naszym kraju delikatnie spada. Polacy coraz częściej sięgają jednak po produkty premium. Prawie połowa z nich jest w stanie zapłacić o kilka procent więcej za mięso czy wędliny wysokiej jakości.
- Branża mięsna nie należy obecnie do czołówki innowacyjnej, ale myślę, że niebawem nadejdą bardzo duże zmiany - przede wszystkim w jakości produktów. Będziemy musieli poprawiać mięsność i nadal "czyścić" etykiety, czyli eliminować z nich niektóre składniki - przekonuje w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Anna Olewnik-Mikołajewska, prezes zarządu Zakładów Mięsnych Olewnik.
Tanie wędliny już nie smakują Polakom
Branża przygotowuje się na skok technologiczny - sporo inwestuje w park maszynowy i kupuje urządzenia pozwalające na produkcję najwyższej klasy wyrobów. Takie standardy wymuszają sieci handlowe, czyli główny odbiorca sektora rolno-spożywczego oraz konsument.
- Świadomy konsument szuka dziś zdrowych, dobrych artykułów w opakowaniach, które łatwo się otwierają i zamykają, czyli po prostu wygodnych - mówi Olewnik-Mikołajewska. W 2014 roku gospodarstwa domowe wydały na wędliny 14,5 mld zł. Spożycie na jednego konsumenta wyniosło 24 kg rocznie.
Pojedynczy konsument wydaje dwa razy więcej pieniędzy na wędliny niż świeże mięso - wynika z raportu "Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności" BGŻ BNP Paribas. W 2014 r. statystyczny Polak sięgał po wędliny 18 razy w miesiącu. - Nasz konsument jest wierny i lojalny. Jeżeli nie zawiedzie się na produkcie, to wraca - ocenia prezes zarządu ZM Olewnik.
Z obserwacji producentów wynika, że Polacy częściej sięgają po produkty z wyższej półki. Wprawdzie cena wciąż jest decydująca dla blisko połowy kupujących wędliny, ale wiele osób zwraca uwagę na pochodzenie, markę i skład produktu.
[WIDEO] Mówi Anna Olewnik-Mikołajewska, prezes zarządu Zakładów Mięsnych Olewnik
Coraz więcej konsumentów deklaruje też, że są w stanie zapłacić więcej za wędliny wysokiej jakości.
Sprzedaż wędlin idzie w górę. ZM Henryk Kania z dobrymi wynikami
- Branża mięsna jest ostatnio w miarę stabilna. W 2015 roku spożycie będzie o około 1 proc. mniejsze. Dodatkowo niskie ceny surowca spowodowały, że przychód ze sprzedaży produktów będzie o prawie 3 proc. niższy. To nie cieszy producentów, bo koszty sprzedaży, marketingu i personalne ciągle rosną - mówi Olewnik-Mikołajewska.
Najpopularniejszym gatunkiem mięsa w Polsce jest wieprzowina. Z badania GfK "Polska na widelcu" wynika, że niemal połowa z nas spożywa ją co najmniej dwa razy w tygodniu.
- Powinniśmy kontynuować działania zmierzające do zdobywania rynków zagranicznych. Polska powinna promować się za granicą z bardzo dobrym jakościowo produktem. Takie działania muszą być prowadzone wspólnie, efektywnie i konsekwentnie - kończy szefowa ZM Olewnik.