Rynek wieprzowiny ogarnął wzrost cen
Cena tucznika krajowej produkcji wzrosła na Węgrzech o 40 proc. w ciągu ostatniego roku w związku z ASF, choć choroba na razie nie dotknęła bezpośrednio węgierskich hodowli.
"Rynek mięsa wieprzowego ogarnął niewiarygodny wzrost cen. W ostatnich miesiącach oprócz ceny świeżego mięsa bardzo podskoczyła także cena produktów wieprzowych" - poinformował "Magyar Nemzet" powołując się na dane statystyczne Narodowego Centrum Badań Rolnych i Innowacji (NAIK).
Armagedon na rynku wieprzowiny. Eksperci mówią wprost
Według danych podanych przez dziennik, kilogram parówek wieprzowych, który na początku kwietnia kosztował 1560 ft (ok. 20 zł), pod koniec listopada podrożał do 1850 ft (23,7 zł).
"Podobne wzrosty cen nastąpiły także w przypadku suchej kiełbasy i salami. Przeciętna cena tego ostatniego w ciągu kilku miesięcy wzrosła o prawie 800 ft (ponad 10 zł) za kilogram" - czytamy.
Gazeta podkreśla, że przyczyną wzrostu cen jest niewątpliwie wzrost popytu spowodowany epidemią afrykańskiego pomoru świń. "Magyar Nemzet" zauważa, że w sąsiedniej Rumunii trzeba było wybić kilkaset tysięcy świń, a tamtejsze przedsiębiorstwa próbują uzupełnić braki surowca na Węgrzech.
Według gazety, biorąc pod uwagę sytuację na światowym rynku wieprzowiny oraz rozprzestrzenianie się epidemii ASF nabywcy będą prawdopodobnie musieli liczyć się na dłuższą metę z cenami podobnymi do obecnych.
Także według danych polskiego resortu rolnictwa ceny żywca wieprzowego idą w górę. W połowie listopada za kilogram tucznika płacono przeciętnie 5,65 zł/kg - o ponad 35 proc. więcej niż rok wcześniej.
Jak wyjaśnił Witold Choiński, prezes Związku "Polskie Mięso" tuczniki drożeją w całej Europie. Powodem jest wystąpienie ASF w Chinach. W Państwie Środka jest ogromne zapotrzebowanie na to mięso, bo straty spowodowane przez ASF są olbrzymie.
Oficjalnie mówi się o ponad 20 proc. spadku produkcji wieprzowiny w tym kraju, ale może to być nawet 30 proc., czyli tyle ile produkuje cała Europa. Duży popyt na wieprzowinę ze strony Chin przekłada się na wzrost cen m.in. na rynku niemieckim w ostatnich dwóch tygodniach mięso podrożało o 10 eurocentów na kg, co odbiło się również na polskim rynku.
- Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ