Producenci żywności są coraz częściej niewypłacalni

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Magdalena Jarco PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
17-01-2018,9:50 Aktualizacja: 17-01-2018,10:05
A A A

Długi producentów żywności przekraczają 375 mln zł - wynika z raportu Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej. Problem zaległości w największym stopniu dotyka branży mięsnej, której niespłacone zobowiązania wynoszą blisko 1/4 zadłużenia.

"Każdego miesiąca ogłasza się niewypłacalność kilku producentów żywności w Polsce. Ich łączne zadłużenie w Krajowym Rejestrze Długów wynosi już 375,35 mln zł. Ta grupa przedsiębiorców, zaraz za dostawcami materiałów budowlanych, należy do najbardziej niewypłacalnych" - czytamy w raporcie "Co gryzie producentów żywności, czyli sytuacja finansowa w branży spożywczej".

długi rolników, zadłużenie przedsiębiorstw rolnych, krajowy rejestr długów, adam łącki

Koniunktura w rolnictwie poprawia się, ale długi przedsiębiorstw rosną

Ponad 544 mln zł wynosiło na początku września łączne zadłużenie 9.563 przedsiębiorstw rolnych, leśnych i rybackich zarejestrowane w Krajowym Rejestrze Długów. 84 proc. wartości niespłaconych zobowiązań przypada na producentów rolnych...

Według KRD przyczyn zadłużenia jest wiele. "Są wśród nich zarówno czynniki ludzkie, jak i te, na które człowiek nie ma wpływu: nieoczekiwane zmiany pogodowe (susza, powódź czy przymrozki), ale też postępująca koncentracja branży i wypieranie z rynku małych przedsiębiorców przez dużych, a także problemy ze spłatą zaciągniętych pożyczek czy zatory płatnicze spowodowane przez nierzetelnych kontrahentów" - wskazano.

"Dość silną" grupę takich kontrahentów stanowią przedstawiciele handlu, w tym sieci handlowych. "Nie płacą producentom w terminie za dostawy żywności i mają wobec nich dług w wysokości 31,5 mln zł. To aż 1/3 wszystkich należności, których łączna wartość wynosi już 94,2 mln zł" - czytamy. Wśród pozostałych dłużników branży spożywczej są też inni producenci, a dalej rolnicy.

W Krajowym Rejestrze Długów widnieje 7 tys. 59 producentów żywności. 93 proc. dłużników z tej branży stanowią producenci artykułów spożywczych, a pozostałe 7 proc. to producenci napojów. Dług tych pierwszych wynosi 350 mln złotych.

krajowy rejestr długów, krd, Adam Łącki, niezapłacone kredyty, zobowiązania finansowe, rejestr dłużników

Rekordzista musiałaby pracować 1198 lat, by spłacić dług

Najbardziej zadłużona osoba, notowana w Krajowym Rejestrze Długów, musiałaby pracować 1198 lat, aby spłacić swój dług - wynika z danych KRD. Na spłatę średniego długu konsumenta potrzeba natomiast niespełna pół roku. Jak podał...

"Problem zaległości w największym stopniu dotyka branży mięsnej, których niespłacone zobowiązania wynoszą blisko jedną czwartą całkowitego zadłużenia - 95 mln zł. Dalej w kolejności znajdują się producenci wyrobów piekarskich i mącznych (75 mln zł) oraz producenci owoców i warzyw (56 mln zł). Z kolei najniższe zadłużenie notują firmy z sektorów rybnego oraz mleczarskiego (13 i 14 mln zł)" - zaznaczono.

Według autorów raportu "nieco lepiej" radzą sobie producenci napojów, których łączne zadłużenie wynosi 25 mln złotych. Największe problemy w tym sektorze mają producenci napojów bezalkoholowych i wód mineralnych (8,6 mln zł), najmniejsze firmy zajmujące się produkcją piwa (2,9 mln zł).

Adam Łącki, prezes Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej zauważa, że branża spożywcza jest łańcuchem zależności. "Jeśli jedno jego ogniwo ulega osłabieniu, to osłabieniu ulega cały łańcuch. Dokładnie widać to na przykładzie chociażby producentów napojów: jeśli tegoroczne zbiory owoców i warzyw okażą się słabe, to produkcja soków i przecierów też będzie niższa" - wskazał.  

żywność,  eksport żywności, mięso i wędliny, produkty zbożowe, produkty mleczarskie, eurostat

Eksport polskiej żywności bije rekordy

Produkty spożywcze o wartości nawet 27,5 mld euro wysłaliśmy za granicę w 2017 r. To rekord, a zapowiada się kolejny. Na liście eksportowanych przebojów tradycyjnie króluje mięso, ale i... papierosy. Ze wstępnych danych Eurostatu...

Największe zadłużenie mają producenci żywności z Mazowsza. Ich dług wynosi niemal 60 mln zł. Zaraz za nimi są przedsiębiorcy z woj. wielkopolskiego (47 mln zł), a następnie firmy ze Śląska z 44 mln zł. Najmniejsze zadłużenie (nieprzekraczające 8 mln zł) notują województwa podlaskie, warmińsko-mazurskie oraz świętokrzyskie.

Z kolei najbardziej zadłużony producent ma do spłacenia 12 mln zł. To firma, która działa na terenie powiatu włocławskiego w województwie kujawsko-pomorskim.

Według raportu w największym stopniu producenci żywności zalegają funduszom sekurytyzacyjnym i firmom windykacyjnym - blisko 164 mln złotych. Znaczną część długu producenci mają wobec sektora finansowego. Łącznie ci przedsiębiorcy mają do oddania bankom, firmom leasingowym i faktoringowym 96,5 mln złotych. Na pieniądze od producentów czekają też firmy handlowe, a dług wobec nich sięga 32 mln złotych.

eksport żywności, polska żywność, produkty rolno-spożywcze, wartość eksportu żywności

Handel żywnością ma się coraz lepiej. Zyski idą mocno w górę

W pierwszych trzech kwartałach roku wzrósł eksport i import żywności. Nadal utrzymuje się dodatnie saldo wymiany handlowej. Najważniejszym partnerem jest Unia Europejska, a eksport np. do Chin, jest znikomy - wynika z informacji ministerstwa...

Jak podkreślono, branża spożywcza sama ma problem z odzyskaniem pieniędzy od wierzycieli. W sumie producenci czekają na spłatę ponad 94 mln złotych. "Mowa o 17 tys. 239 niezapłaconych fakturach wystawionych handlowcom oraz firmom z branży przemysłowej, rolnictwa i budownictwa" - czytamy w raporcie.

- Średni dług, jaki mają do odzyskania producenci żywności, wynosi 19 tysięcy złotych, a maksymalny przekracza 2 mln złotych - wyjaśnił Jakub Kostecki, prezes firmy Kaczmarski Inkasso, która jest partnerem KRD.  

Raport "Co gryzie producentów żywności, czyli sytuacja finansowa w branży spożywczej" powstał w oparciu o dane KRD z grudnia 2017 roku i zawiera informacje dotyczące zadłużenia producentów żywności w Polsce oraz informacje o głównych kategoriach wierzycieli firm spożywczych. Partnerem raportu jest Instytut Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy.
 

Poleć
Udostępnij