UPEMI: to jest afera olejarska, a nie drobiarska

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
03-10-2022,17:20 Aktualizacja: 03-10-2022,17:01
A A A

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) podkreśla, że doniesienia związane z paszami z dodatkiem sfałszowanych olejów technicznych zawierających komponenty do produkcji paliw, należy uznać za aferę olejową, a nie drobiarską.

- Przedstawiciele branży mięsnej, zarówno hodowcy, jak i producenci, stali się ofiarą tego procederu - mówi Wiesław Różański Prezes Zarządu UPEMI i dodaje:

- Nie wiemy jaką skalę miało to zjawisko. Z przekazanych nam informacji wynika, że śledztwo jest w toku i dopiero wtedy będziemy mogli poznać jego pełną skalę.

pasze, tłuszcz, natłuszczanie paszy, bezpieczeństwo pasz, Główny Inspektorat Weterynarii, główny lekarz weterynarii

GIW: w Polsce mamy bardzo wysoki poziom bezpieczeństwa pasz

Główny lekarz weterynarii dokonał przeglądu i oceny wszystkich wyników dodatnich pasz realizowanych w ramach Krajowego Planu Urzędowej Kontroli Pasz od dnia 1.01.2020 roku. Główny Inspektorat Weterynarii informuje, że każdego...

Wiesław Różański jednocześnie zaznacza,  że pojawiające się w mediach zarzuty dotyczące producentów mięsa, są w chwili obecnej nie potwierdzone żadnymi dokumentami ani faktami.

- Winna jest tu jedna firma, która w długim okresie stosowała sfałszowane dodatki do olejów technicznych. Na pewno nie mogę zgodzić się z tym, że jest to afera dotycząca tylko polskiego drobiu. Chciałbym prosić o to, aby skupić się na prawdziwych winnych tej sytuacji - mówi prezes UPEMI.

Według wstępnych informacji przekazanych przez ekspertów UPEMI, pasze mogły być również wykorzystywane w hodowli innych gatunków zwierząt, nie tylko drobiu.

- Nie mamy wystarczających informacji odnośnie tego, gdzie jeszcze mogły być stosowane sfałszowane oleje techniczne, dlatego w naszych komunikatach staramy się zachować rozsądnie - wyjaśnia Różański dodając:

- Uważam, że branża mięsna jest tu ofiarą i nie można bezpośrednio jej za to winić. Niestety w przeważającej większości komunikatów, na dalszy plan schodzi proceder fałszowania dodatków do olejów niezbędnych do produkcji pasz, a na pierwszy producenci mięsa. Kolejność powinna zostać odwrócona.

Przedstawiciele UPEMI zapewniają, że jeśli tylko otrzymają jakiekolwiek wiarygodne informacje dotyczące wpływu pasz na zwierzęta i jakość mięsa z nich otrzymanego, od razu poinformują to tym media oraz odpowiednie organy państwa.

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals) Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków





 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA