Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 59 pasujących wyników.
Fiber Vibe czyli pasza strukturalna dla macior od De Heus
Linia Fiber Vibe powstała jako wsparcie dla rozwoju stada podstawowego, które odgrywa znaczącą rolę w odbudowie sektora trzody chlewnej. Lepsze funkcjonowanie układu pokarmowego, łatwiejsze...
więcejJak uzyskać liczne i zdrowe mioty?
Aktualne wyzwania w nowoczesnej produkcji prosiąt. To hasło przewodnie konferencji zorganizowanej dla hodowców trzody chlewnej i osób związanych z branżą. Firma Trouw Nutrition...
więcejASF to prawdziwy problem, a nie program bioasekuracji
II Narodowy Dzień Świni to konferencja, która odbyła się 6 marca w Tarnowie Podgórnym w woj. wielkopolskim i zgromadziła ponad 300 uczestników. Jej głównym organizatorem...
więcejBlattin organizuje szkolenia dla hodowców i producentów trzody chlewnej
Blattin Polska zaprasza hodowców i producentów trzody chlewnej na coroczny cykl spotkań, który odbędzie się w dniach 13-16 lutego. Tematami przewodnimi konferencji będą żywienie...
więcejHodowcy sami powodują problemy w rozrodzie macior
Stado podstawowe, które jest nieumiejętnie zarządzane ma problemy z płodnością. To właśnie złe postępowanie z maciorami w okresie od odsadzenia do krycia jest w 80 proc. winne słabszym...
więcejAkademia A'Locha. Kolejne spotkanie z hodowcami
Akademia A'Locha to cykl spotkań hodowców trzody chlewnej z przedstawicielami środowisk akademickich i lekarzy weterynarii. Druga edycja odbyła się pod koniec października w Pabianicach,...
więcej50% produktów wieprzowych pochodzi z importowanych świń
Sektor produkcji wieprzowiny przez ostatnie dwie dekady popadał w coraz większe uzależnienie od importu prosiąt, tuczników i wieprzowiny. – Obecnie na półkach sklepowych w Polsce...
więcej"Hoduj z Głową Świnie" nr 5/2024. Wideo
Zapraszamy Was serdecznie do zapoznania się z 5 w 2024 roku wydaniem naszego magazynu "Hoduj z Głową Świnie". W najnowszym numerze 5/2024 (wrzesień-październik) tradycyjnie zamieściliśmy...
więcej"Hoduj z Głową Świnie" nr 4/2024. Wideo
Zapraszamy Was serdecznie do zapoznania się z czwartym w 2024 roku wydaniem naszego magazynu "Hoduj z Głową Świnie". W najnowszym numerze 4/2024 (lipiec-sierpień) tradycyjnie zamieściliśmy...
więcejCzy Polska może odbudować produkcję prosiąt?
Polska wciąż nie doczekała się swojej strategii dla sektora trzody chlewnej, choć prace nad nią trwały zarówno wiele lat temu, jak i są prowadzone obecnie. – Czy jest w kraju możliwość,...
więcejLochy potrzebują obecności człowieka
Maciory bez odpowiedniej interakcji z opiekunem oraz reakcji człowieka na ich poszczególne zachowania, nie będą prawidłowo funkcjonować. Hodując świnie, musimy pamiętać o jednej podstawowej...
więcejSkąd się biorą stereotypie u świń?
Świnie przejawiają swoje negatywne emocje przez frustrację lub strach wywołujący agresję. Stanowią one źródło stereotypii, czyli zachowań, które nie są dla nich naturalne. Stereotypie...
więcejAkademia dla producentów prosiąt Wipasz
Zarządzenie skompilowanym i wielopoziomowym rozrodem macior oraz dobrostan stada podstawowego są kluczowe w kontekście produkcji wysokojakościowych prosiąt. Akademia dla producentów prosiąt...
więcejOd czego zależy mleczność macior?
Zdrowotność i tempo wzrostu nowo narodzonych prosiąt w głównej mierze uzależnione są od mleczności lochy. Pokarmem prosiąt w pierwszych 1-2 tygodniach ich życia najpierw siara, a potem mleko....
więcejSprawdź jak kształtują się ceny trzody chlewnej na światowych rynkach
Światowe ceny tuczników w 45. tygodniu 2023 r. są stosunkowo stabilne. Wyjątek stanowią Stany Zjednoczone, gdzie odnotowano spadek cen. Ceny tuczników w Niemczech od kilku...
więcejPogłowie świń wciąż maleje. W której grupie najbardziej?
Pogłowie świń w czerwcu 2023 r. według wstępnych danych liczyło 9436,3 tys. sztuk i było o 1,8% mniejsze niż rok wcześniej. Redukcja pogłowia wystąpiła w czterech grupach świń, w...
więcejZautomatyzowana porodówka dla macior. Pierwsza taka w Polsce
System sam podaje paszę maciorom karmiącym, którą miesza z wodą, a także włącza i kontroluje promienniki oraz maty grzewcze dla prosiąt. Automatyzacja pracy przy trzodzie chlewnej coraz...
więcejAkademia Produkcji Prosiąt. Rozpoczął się kolejny nabór
Akademia Produkcji Prosiąt to kurs trwający jeden semestr przeznaczony dla osób posiadających udokumentowane wykształcenie wyższe lub średnie kierunkowe oraz co najmniej rok doświadczenia...
więcejHodowca zmniejszył pogłowie macior żeby przetrwać
Hodowca w najlepszym okresie produkcji świń utrzymywał stado macior i loszek liczące 160, a nawet 180 sztuk. W ubiegłym roku jednak znacznie je zmniejszył, dzięki czemu udało mu się przetrwać. Adam...
więcejUpały negatywnie wpływają na świnie
U loch wskutek stresu cieplnego występują problemy z rozrodem, a maciory karmiące produkują mniej pokarmu, przez co oseski nie pobierają go w odpowiedniej ilości. Z kolei warchlaki i tuczniki jedzą...
więcejHodowca zamienił warchlaki na lochy
Rolnik odchowywał warchlaki na tucz do czasu, aż w jego chlewni wybuchł pożar. Mimo trudnej sytuacji, nie załamał się, lecz postanowił zmienić profil działalności, pozostając przy trzodzie chlewnej....
więcejHodowcy świń mogą składać wnioski o pomoc do ARiMR
Hodowcy świń, którzy utrzymują maciory, produkują prosięta i są zagrożeni utratą płynności finansowej w związku z ograniczeniami na rynku rolnym spowodowanymi epidemią Covid-19, od dzisiaj...
więcejWybudowali chlewnię w kryzysie i zaczęli produkcję
Produkowali tuczniki w cyklu zamkniętym. Postanowili jednak zmienić profil działalności. Zdecydowali się na budowę nowej chlewni pod klucz, założenie nowego stada podstawowego i sprzedaż prosiąt do...
więcejSilne prosięta i liczne mioty. Jak to osiągnąć?
Maciory rodzą coraz więcej prosiąt w jednym miocie. Wpływa na to m.in. lepsze żywienie, zarządzanie oraz stosowanie nowoczesnych rozwiązań genetycznych. Mioty liczące ponad 20 prosiąt nie należą...
więcejInseminacja loch z użyciem sprężyny
Inseminacja loch na dużych fermach wymaga sprawnej pracy człowieka. Istnieją różne metody, które ją wspomagają. Jedną z nich jest użycie sprężyn, które podtrzymują worki z...
więcejProdukcja trzody chlewnej w Europie będzie stabilna
Liczba macior w stadach hodowlach w Unii Europejskiej zmalała, z wyjątkiem Hiszpanii. Mimo to produkcja trzody chlewnej w krajach Wspólnoty w tym roku ma być stabilna. Stada hodowlane w Unii...
więcejChlewnia na ponad 6 tysięcy macior nie powstanie? Mieszkańcy protestują
Chlewnia, która ma liczyć ponad 41 tysięcy sztuk, powstanie w Waplewie Wielkim w województwie pomorskim leżącym 20 kilometrów od Malborka. Mieszkańcy miejscowości jednak mocno...
więcejSilny spadek pogłowia świń w Polsce
Główny urząd statystyczny (GUS) poinformował, że pogłowie trzody chlewnej w Polsce w grudniu ubiegłego roku spadło o 7,4 proc. Główną przyczyną tego trendu jest znaczne pogorszenie...
więcejRynek chiński daje nadzieję. Ceny tuczników wzrosną?
Stado podstawowe w Chinach w ciągu roku zmalało o 5 milionów sztuk, a analizując ostatnie 18 miesięcy, aż o 6 mln sztuk. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów...
więcejLiczba macior w Niemczech najniższa w historii
Pogłowie trzody chlewnej w Niemczech w listopadzie 2018 roku liczyło 26,44 mln sztuk. To o 4,1 proc. mniej niż w tym samym czasie w 2017 roku. Pogłowie świń w Niemczech według tamtejszego urzędu...
więcejDopracował system krycia i poprawił jakość pasz
Hodowca posiada 158 loch, od których średnio odchowuje po 12 prosiąt. Część z nich trafia na sprzedaż, a pozostałe do gospodarstwa rodziców, gdzie są tuczone do masy 125 kg. ...
więcejPogłowie świń w Danii w ciągu roku wzrosło w każdej grupie
Liczba świń w Danii na dzień 1 kwietnia 2018 roku wyniosła 12,7 milionów sztuk. To o 4 procent więcej niż w tym samym czasie w ubiegłym roku, ale o 1 procent mniej niż w pierwszym kwartale....
więcejPogłowie świń wzrosło. Nadal importujemy dużo prosiąt
Pogłowie świń w Polsce na początku grudnia 2017 roku wynosiło 11 897,7 tys. sztuk i było o 790,9 tys. sztuk tj. o 7,1 procent wyższe niż w tym samym czasie w 2017 roku. Trzody chlewnej pod koniec...
więcejProducenci tuczników w USA są mało efektywni
Hodowcy świń w Stanach Zjednoczonych i w Kanadzie produkują rocznie 141,23 mln tuczników - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej za firmą genetyczną...
więcejPogłowie świń w USA wzrosło o 2 proc.
Liczba świń w Stanach Zjednoczonych na początku września br. według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) wyniosła 73,7 mln sztuk, to o 2 proc. więcej niż przed rokiem -...
więcejPogłowie świń rośnie. Mamy więcej loch a mniej prosiąt
Pogłowie trzody chlewnej według danych Głównego Urzędu Statystycznego w czerwcu tego roku liczyło 11 352,7 tys. sztuk. Oznacza to wzrost o 4,5 procent w stosunku do czerwca 2016 roku oraz o...
więcejPogłowie macior i prosiąt w Niemczech spada
Liczba świń w Niemczech według raportu z 1 maja br. wyniosła 27,1 mln sztuk, co oznacza niewielki spadek w stosunku do ubiegłego roku. Jednak największe wahania w strukturze stada zanotowało...
więcejTuczniki są drogie bo w Niemczech ubijają mniej świń
Ceny skupu tuczników w krajach Wspólnoty zależą przede wszystkim od sytuacji na niemieckim rynku. Obecnie, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody...
więcejPogłowie świń w marcu wzrosło o ponad 7 proc.
Liczba świń na początku marca br. wzrosła o 7,6 proc. i wyniosła 11261,9 tys. sztuk. To o 797 tys. sztuk więcej niż w analogicznym okresie 2016 r., a w porównaniu z liczebnością stada świń w...
więcejLoch jest mniej ale liczba tuczników rośnie
Liczba macior w Unii Europejskiej maleje już drugi rok z rzędu. W ubiegłym roku pogłowie tych zwierząt zmalało w krajach Wspólnoty o 228 tys. sztuk, a dwa lata temu o 248 tys. Mimo to wzrosła...
więcejPogłowie świń w Europie zmalało, ale nie w Polsce
Liczba świń w Europie maleje. Jak wynika z danych opublikowanych przez Eurostat pogłowie tych zwierząt w Unii Europejskiej zmniejszyło się o 1 procent. Spadki dotyczą zarówno stada...
więcejLochy z kulawizną przynoszą straty
Kulawizny loch wpływają na ich produkcyjność oraz koszty ponoszone przez hodowców. Obok wieku i rozrodu stanowią jedną z podstawowych przyczyn brakowania macior w stadzie. Tę wartość szacuje...
więcejProdukcja trzody chlewnej. Hiszpania zdetronizuje Danię?
Producenci trzody chlewnej w Hiszpanii wykorzystują sprzyjające warunki tj. głównie niższe koszty produkcji i stają się powoli europejskimi liderami w swojej branży - informuje TVP 1. Kraj...
więcejPogłowie macior w Danii ciągle maleje
Liczba macior w 1 lipca 2016 r. w Danii wyniosła 12,3 mln sztuk co oznacza spadek o 3 proc. w stosunku do ubiegłego roku. W każdym kwartale 2016 r. pogłowie loch w tym kraju malało - informuje...
więcej33 tuczniki od lochy rocznie. Hodowcy zarabiają nawet przy niskich cenach
Lochy rodzą średnio 16 sztuk w miocie a rocznie hodowcy sprzedają od nich 33-34 tuczniki. Przy takim wyniku nie narzekają na ceny skupu bo nawet gdy są one niskie zarabiają na skali produkcji. Stado...
więcejProdukcja trzody w cyklu jedno czy trzytygodniowym?
Maciory muszą być podzielone na grupy technologiczne. Dzięki temu produkcja prosiąt jest rytmiczna, a przede wszystkim hodowcy mogą łatwiej nią zarządzać. W Polsce najpopularniejsze są dwa cykle...
więcejMaciory decydują o wielkości budynku
Liczba macior oraz podział stada na grupy technologiczne musi być podstawą do planowania wielkości budynku. Jeśli najpierw ustalimy jego wymiary i zamkniemy obiekt możemy być narażeni na wykonanie...
więcejPogłowie loch w Danii maleje
Duńskie dane statystyczne ze stycznia 2016 r. pokazują, że tamtejsze pogłowie świń utrzymuje się niemal na tym samym poziomie co w ubiegły roku i wynosi 12,7 milionów sztuk. Jednak jak...
więcejNiemieccy producenci likwidują lochy. W Chinach hodowcy dostają ponad 10 zł za kg
Ceny skupu tuczników w Unii Europejskiej pod koniec 2015 r. utrzymują się na stałym poziomie. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej po tym, jak...
więcejCeny skupu trzody w 2016 r będą rosły? Optymistyczne prognozy KE
Ceny skupu trzody w Polsce i w Europie w przyszłym roku będą stabilniejsze i nieco wyższe niż w bieżącym. Wpłyną na to system dopłat do prywatnego magazynowania wieprzowiny oraz spadek pogłowia świń...
więcejMioty liczące kilkanaście prosiąt. Co za dużo to niezdrowo?
Lochy są coraz bardziej plenne. Nikogo nie dziwią już sytuacje, w których maciory rodzą mioty liczące 16-20 prosiąt. Czy taka sytuacja jest jednak zawsze pożądana? Okazuj się, że odsetek...
więcejW USA maleje pogłowie loch oraz ceny skupu
USDA czyli amerykański departament rolnictwa przedstawił kwartalny raport dotyczący sektora trzody chlewnej w USA. Jego wyniki opublikował Jim Long, prezydent i dyrektor generalny firmy genetyczna...
więcejRosja chce odbudować swój rynek wieprzowiny
250 a nawet 300 tysięcy stanowisk dla loch w ciągu najbliższych trzech lat. Tak prezentuje się ambitny plan władz rosyjskich w kierunku dążenia do samowystarczalności w produkcji wieprzowiny oraz...
więcejKomputer żywi lochy. Sprawdź, jak to wygląda w praktyce
Automatyczne stacje żywienia loch ułatwiają zarządzanie stadem prośnych macior, ponieważ same przydzielają im dawkę paszy oraz informują hodowców o tym, czy zwierzęta ją pobierają. Systemy...
więcejPogłowie loch w Chinach mniejsze o milion sztuk
Według najnowszego chińskiego raportu na temat pogłowia świń w tym kraju wynika, że pod koniec stycznia 2015 r. liczba tuczników zmniejszyła się o 16 mln sztuk. Duży spadek, aż o milion sztuk...
więcejZa dwa lata w Europie będzie szczepionka przeciwko PED?
Epidemiczna biegunka świń jest już w Europie, dlatego polscy hodowcy trzody chlewnej coraz bardziej obawiają się tej jednostki chorobowej. Co należy robić w sytuacji, kiedy PED wejdzie do naszej...
więcejPolska ferma zarodowa na światowym poziomie
W Brylewie w woj. wielkopolskim powstała ferma trzody chlewnej należąca do Ośrodka Hodowli Zarodowej w Garzynie. Za kilka tygodni zostanie ona zasiedlona polskim materiałem zarodowym, loszkami ras...
więcejWirus PED szaleje w USA i puka do europejskich chlewni
Epidemiczna biegunka świń (Porcine Epidemic Diarrhea, PED) to zaraźliwa choroba, która największe straty wywołuje u prosiąt ssących. Od kwietnia ubiegłego roku walczą z nią hodowcy i...
więcejMleczne lochy to dobre matki. Porady z warsztatów trzodowych
O tym, że maciora po porodzie musi produkować odpowiednio dużą ilość mleka, przekonywali doradcy z firmy De Heus podczas V warsztatów trzodowych, które 8 i 9 września odbyły się w...
więcej