Loch jest mniej ale liczba tuczników rośnie
Liczba macior w Unii Europejskiej maleje już drugi rok z rzędu. W ubiegłym roku pogłowie tych zwierząt zmalało w krajach Wspólnoty o 228 tys. sztuk, a dwa lata temu o 248 tys. Mimo to wzrosła liczba ubojów co świadczy o lepszych wynikach produkcyjnych osiąganych przez europejskich hodowców świń.
Stado podstawowe najbardziej zmalało w Niemczech, aż o 68 tysięcy sztuk oraz w Hiszpanii, o 51 tys. sztuk - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. W Danii i Wielkiej Brytanii liczba macior utrzymała się na dotychczasowym poziomie. Jedynie w Polsce wzrosła ona o 44 tys. sztuk. Tymczasem liczba wyprodukowanych tuczników najbardziej wzrosła właśnie w Hiszpanii, bo aż o 204 tys. ton oraz we Włoszech (49 tys. ton) i w Wielkiej Brytanii (24 tys. ton).
Pogłowie świń w Europie zmalało, ale nie w Polsce
Uboje trzody chlewnej w ubiegłym roku mimo spadku pogłowia macior wzrosły o 0,2 procent. Zdaniem analityków KZP-PTCH był to wynik wzmożonego popytu na wieprzowinę ze strony Chin, który jednocześnie zahamował spadek produkcji w UE.
Macior jest mniej, ale liczba ubojów delikatnie wzrosła. Świadczy to o poprawie efektywności produkcji przez europejskich hodowców trzody chlewnej. Dzięki poprawie organizacji produkcji sprzedają oni więcej tuczników od jednej maciory.
Uboje tuczników rosły do połowy ubiegłego roku średnio o 2 procent. Od czerwca 2016 r. odnotowano jednak znaczący spadek liczby ubijanych świń. Największy nastąpił w Belgii i wyniósł 63 tys. sztuk oraz w Portugalii (23 tys. sztuk).
Zakłady mięsne w Danii również odnotowały spadek liczby ubojów o 2 proc. (33 tys. sztuk) mimo że liczba loch utrzymuje się tam na tym samym poziomie od pięciu lat. Świadczy to o coraz większej specjalizacji tamtejszych hodowców w produkcji prosiąt, które później trafiają na eksport, głównie do Niemiec i Polski.
- Książki warte polecenia: Sygnały świń