Loch jest mniej ale liczba tuczników rośnie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
14-03-2017,18:05 Aktualizacja: 15-03-2017,9:01
A A A

Liczba macior w Unii Europejskiej maleje już drugi rok z rzędu. W ubiegłym roku pogłowie tych zwierząt zmalało w krajach Wspólnoty o 228 tys. sztuk, a dwa lata temu o 248 tys. Mimo to wzrosła liczba ubojów co świadczy o lepszych wynikach produkcyjnych osiąganych przez europejskich hodowców świń.

Stado podstawowe najbardziej zmalało w Niemczech, aż o 68 tysięcy sztuk oraz w Hiszpanii, o 51 tys. sztuk - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. W Danii i Wielkiej Brytanii liczba macior utrzymała się na dotychczasowym poziomie. Jedynie w Polsce wzrosła ona o 44 tys. sztuk. Tymczasem liczba wyprodukowanych tuczników najbardziej wzrosła właśnie w Hiszpanii, bo aż o 204 tys. ton oraz we Włoszech (49 tys. ton) i w Wielkiej Brytanii (24 tys. ton).

pogłowie świń, trzoda chlewna, ceny żywca, wieprzowina

Pogłowie świń w Europie zmalało, ale nie w Polsce

Liczba świń w Europie maleje. Jak wynika z danych opublikowanych przez Eurostat pogłowie tych zwierząt w Unii Europejskiej zmniejszyło się o 1 procent. Spadki dotyczą zarówno stada podstawowego czyli macior jak i pogłowia świń łącznie....

Uboje trzody chlewnej w ubiegłym roku mimo spadku pogłowia macior wzrosły o 0,2 procent. Zdaniem analityków KZP-PTCH był to wynik wzmożonego popytu na wieprzowinę ze strony Chin, który jednocześnie zahamował spadek produkcji w UE.

Macior jest mniej, ale liczba ubojów delikatnie wzrosła. Świadczy to o poprawie efektywności produkcji przez europejskich hodowców trzody chlewnej. Dzięki poprawie organizacji produkcji sprzedają oni więcej tuczników od jednej maciory.

Uboje tuczników rosły do połowy ubiegłego roku średnio o 2 procent. Od czerwca 2016 r. odnotowano jednak znaczący spadek liczby ubijanych świń. Największy nastąpił w Belgii i wyniósł 63 tys. sztuk oraz w Portugalii (23 tys. sztuk).

Zakłady mięsne w Danii również odnotowały spadek liczby ubojów o 2 proc. (33 tys. sztuk) mimo że liczba loch utrzymuje się tam na tym samym poziomie od pięciu lat. Świadczy to o coraz większej specjalizacji tamtejszych hodowców w produkcji prosiąt, które później trafiają na eksport, głównie do Niemiec i Polski.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA