Produkcja trzody chlewnej. Hiszpania zdetronizuje Danię?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
16-08-2016,17:30 Aktualizacja: 16-08-2016,17:37
A A A

Producenci trzody chlewnej w Hiszpanii wykorzystują sprzyjające warunki tj. głównie niższe koszty produkcji i stają się powoli europejskimi liderami w swojej branży - informuje TVP 1. Kraj ten przewodzi już na liście unijnych eksporterów mięsa wieprzowego. W efekcie pogłowie świń rośnie.

Pogłowie trzody chlewnej w Hiszpanii liczy już ponad 28 milionów sztuk - informuje TVP 1. Prognozy mówią jednak o dalszych wzrostach, zarówno liczebności stada jak i przetwórstwa mięsa wieprzowego.

Hodowla świń w Hiszpanii ma się bardzo dobrze. Wpływa na to kilka czynników, jak niskie koszty produkcji wieprzowiny, które wynikają z taniej siły roboczej. Ponadto tamtejsi rolnicy, jak informuje TVP 1, mogą liczyć na niższe koszty budowy nowych chlewni i mniejsze problemy administracyjne związane z tą działalnością.

Eksport hiszpańskiej wieprzowiny również wpływa na dobrą koniunkturę. Ostatnio kraj ten podpisał umowy na dostawy mięsa wieprzowiny do Meksyku. Ponadto jest jednym z europejskich liderów w eksporcie do Chin.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA