Produkcja trzody chlewnej. Hiszpania zdetronizuje Danię?
Producenci trzody chlewnej w Hiszpanii wykorzystują sprzyjające warunki tj. głównie niższe koszty produkcji i stają się powoli europejskimi liderami w swojej branży - informuje TVP 1. Kraj ten przewodzi już na liście unijnych eksporterów mięsa wieprzowego. W efekcie pogłowie świń rośnie.
Pogłowie trzody chlewnej w Hiszpanii liczy już ponad 28 milionów sztuk - informuje TVP 1. Prognozy mówią jednak o dalszych wzrostach, zarówno liczebności stada jak i przetwórstwa mięsa wieprzowego.
Hodowla świń w Hiszpanii ma się bardzo dobrze. Wpływa na to kilka czynników, jak niskie koszty produkcji wieprzowiny, które wynikają z taniej siły roboczej. Ponadto tamtejsi rolnicy, jak informuje TVP 1, mogą liczyć na niższe koszty budowy nowych chlewni i mniejsze problemy administracyjne związane z tą działalnością.
Eksport hiszpańskiej wieprzowiny również wpływa na dobrą koniunkturę. Ostatnio kraj ten podpisał umowy na dostawy mięsa wieprzowiny do Meksyku. Ponadto jest jednym z europejskich liderów w eksporcie do Chin.