Producenci tuczników w USA są mało efektywni
Hodowcy świń w Stanach Zjednoczonych i w Kanadzie produkują rocznie 141,23 mln tuczników - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej za firmą genetyczną Genesus.
Liczba tuczników robi wrażenie. Jednak kiedy zobaczymy liczbę macior, która wynosi 7,33 mln widać, że efektywność tamtejszych hodowców pozostawia wiele do życzenia.
Prosięta produkowane w Kanadzie w większości trafiają do tuczu do USA, dlatego aby oszacować na jakim poziomie w jest produkcja tuczników w Stanach Zjednoczonych należy połączyć dane produkcyjne z obu tych krajów.
Cena żywca wieprzowego jest niska, a może być jeszcze gorzej
Kanada i USA produkują więc łącznie w ciągu roku 141,23 mln tuczników, które pochodzą od 7,33 mln macior. Oznacza to, że średnia liczba uzyskanych w tym czasie tuczników od jednej lochy wynosi 19,27 sztuk. Wielu hodowców świń w USA produkuje więc poniżej średniej.
Ceny tuczników w USA w pierwszej połowie stycznia wzrosły do poziomu 1,53 $/kg. Przy kursie euro do dolara wynoszącym 1,2269 cena kształtuje się tam na poziomie 1,25 €/kg czyli około 5,22 zł/kg.
Tuczniki w USA są więc o 9 centów tańsze niż w Niemczech. To działa na korzyść tamtejszych eksporterów mięsa wieprzowego, głównie na rynki azjatyckie.
Wieprzowina jest nadal bardzo popularnym mięsem w USA. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych USDA prognozuje, że konsumpcja mięsa na osobę w tym kraju w 2018 roku wyniesie 100,8 kilogramów osiągając tym samym rekordowy poziom.
- Książki warte polecenia: Sygnały świń