Lochy potrzebują obecności człowieka

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
10-03-2024,14:55 Aktualizacja: 10-03-2024,14:56
A A A

Maciory bez odpowiedniej interakcji z opiekunem oraz reakcji człowieka na ich poszczególne zachowania, nie będą prawidłowo funkcjonować.

Hodując świnie, musimy pamiętać o jednej podstawowej zasadzie.

Maciory i loszki są bardzo towarzyskie oraz inteligentne.

Lochy w obecnym czasie, gdy obserwujemy rozwój cyfryzacji i mechanizacji chlewni połączony z rozwiniętą profilaktyką weterynaryjną, coraz rzadziej obcują z człowiekiem.

stereotypie u świń, maciory, lochy, pierwiastki, prosięta, kronizm, kanibalizm, infantofobia, Hoduj z Głową Świnie

Skąd się biorą stereotypie u świń?

Świnie przejawiają swoje negatywne emocje przez frustrację lub strach wywołujący agresję. Stanowią one źródło stereotypii, czyli zachowań, które nie są dla nich naturalne. Stereotypie to zachowania odbiegające od wzorca dla danego...

"Jeśli już mają ten przywilej, zazwyczaj widzą go z igłą lub skalpelem, czyli przedmiotami, które sprawiają im ból. Nie dziwmy się więc, że reagują na nas strachem lub agresją" pisze w swoim artykule "Lochy potrzebują obecności człowieka" Olga Kamińska z firmy Choice Genetics.

Lochy są przyjazne, ale...

Lochy i loszki są ciekawskie, przyjazne, chętne do zabawy, ale także opiekuńcze w stosunku do swoich prosiąt i za wszelką cenę bronią ich przed niebezpieczeństwem.

W świecie zwierząt jest tak, że maciora potrafi nawet zagryźć swoje potomstwo, gdy uzna, że nie da rady go obronić albo odchować. Nie musimy tego rozumieć, ale należy przyjąć to do wiadomości.

Dodatkowo pierwiastki, jak każde młode mamy, muszą rozbudzić w sobie instynkt macierzyński, a temu może przeszkodzić silny stres lub nieodpowiedni wiek (pierwiastki zbyt młode).

Gdy zwierzęta nie czują się bezpieczne, traktują nas jako tych, którzy wyrządzają im krzywdę.

Aleksander Dargiewicz, trzoda chlewna, wieprzowina, ceny tuczników, trzoda chlewna, ceny pasz, VEZG, warchlaki, prosięta

Ceny tuczników stabilizują się

Popyt na żywiec wieprzowy na początku bieżącego tygodnia pozostaje na wysokim poziomie. Z kolei niska podaż przynosi wzrost oczekiwań producentów świń co do dalszych podwyżek. – Dodatkowym impulsem do dalszego wzrostu cen jest...

Jeżeli do tego nie mają odpowiednich warunków, w obiekcie jest np. zbyt duszno, głośno itp., będą płochliwe, określane mianem wariatek lub pojawią się u nich zachowania agresywne wobec ludzi czy innych świń.

Dotyk, głos i zapach

Socjalizację należy przede wszystkim rozpocząć od młodzieży. Loszki muszą nas poznać i przyzwyczaić się. Jeżeli kupujemy zwierzęta z zewnątrz, już na kwarantannie jedną z najważniejszych prac, jakie musimy wykonać, jest oswajanie ich.

Podobnie jest z tymi samicami, które urodziły i odchowywały się w naszej chlewni. Proces ten jest wówczas łatwiejszy, ale również należy go wykonać. W tym celu musimy spędzać ze zwierzętami jak najwięcej czasu.

Pamiętajmy jednak, że szczepienie nie należy do socjalizacji. Koniecznością stają się codzienne wizyty u zwierząt na kwarantannie bez szczepień, przepędów itd. Poświęćmy ten czas na obserwacje np. objawów rujowych, zdrowia czy po prostu zachowania loszek.

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

VEZG 6 marca. Wysoka cena tuczników utrzymana

Notowania ceny tuczników na dużym parkietu VEZG w Niemczech z 6 marca pozostały na ubiegłotygodniowym poziomie.  Cena tuczników w notowaniach z 6 marca utrzymała się na poziomie 2,20 euro za kg wbc. Tuczniki w Niemczech w...

"Przyzwyczajajmy zwierzęta do naszego głosu i zapachu. Wejdźmy do kojca, pozwólmy się obwąchać i wręcz spróbować. Świnie odbierają wiele bodźców przez tarczę ryja, dlatego tak ważne jest, aby dać im szanse dotknąć nas właśnie tą tarczą. Jeżeli w trakcie procesu poznawania nie wydarzy się nic przykrego dla loch, zapamiętają nas one jako „coś miłego” i nabiorą do nas zaufania" pisze Olga Kamińska

Spędzajmy czas z lochami

Nie wystarczy tylko socjalizować loszek. Oswajanie naszych zwierząt przeprowadzajmy cały czas, również z lochami. Na czym to polega? Spędzajmy z nimi jak najwięcej czasu.

Pamiętajmy, że kiedyś, gdy fermy nie były tak zmechanizowane, oprócz wykonywania szczepień, karmiliśmy zwierzęta ręcznie.

To był wystarczający bodziec, aby te wiedziały, że z naszej strony czekają je nie tylko przykrości. Znały nasz zapach i głos.

Jakich zachowań należy unikać?

ASF, obszar objęty ograniczeniami III, strefa czerwona, strefa różowa, ognisko ASF u dzików, Komisja Europejska, GLW

Strefa czerwona ASF w niektórych gminach w Wielkopolsce została zniesiona

Główny lekarz weterynarii poinformował o zniesieniu kolejnych obszarów objętych ograniczeniami ASF. Tym razem zmiany dotyczą wyłącznie województwa wielkopolskiego. Obszar objęty ograniczeniami III czyli strefa czerwona została...

Po pierwsze i najważniejsze, wszelkich agresywnych zachowań, na które każde żywe stworzenie reaguje paniką albo agresją, tj. ich bicia, gwałtownego zganiania, pędzenia dużych grup przez wąskie przejścia czy straszenia.

Dbajmy o to, aby miały one komfortowe warunki bez przeciągów, skrajnych temperatur, wysokich stężeń gazów itd.

Nieprawidłowe warunki środowiskowe powodują złe samopoczucie zwierząt i nerwowość.

Maciory w takich warunkach nie będą chciały współpracować lub okazywać nam sympatii.

Aby stwierdzić większość złych czynników dobrostanowych, należy spędzić sporo czasu w chlewni i nauczyć się obserwować zachowanie zwierząt.

Źle dobrane dawki paszowe lub nieodpowiednio zbilansowana pasza także wywołują u nich niepożądane zachowania.

Cały artykuł Olgi Kamińskiej znajdziecie w magazynie "Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2023.  ZAPRENUMERUJ

 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA