Produkcja trzody chlewnej w Europie będzie stabilna
Liczba macior w stadach hodowlach w Unii Europejskiej zmalała, z wyjątkiem Hiszpanii. Mimo to produkcja trzody chlewnej w krajach Wspólnoty w tym roku ma być stabilna.
Stada hodowlane w Unii Europejskiej, jak informuje portal 3trzy3, w ubiegłym roku powróciły do spadkowej tendencji.
Stada macior zmniejszyły się w takich krajach jak Polska (18 proc.), Holandia (9 proc.), czy Niemcy (4 proc.).
Liczba macior w Polsce zmalała głównie ze względu na niskie ceny oraz duże ryzyko zakażenia tych zwierząt afrykańskim pomorem świń, a także z powodu ograniczeń środowiskowych.
POLSUS przypomina o zachowaniu zasad bioasekuracji
Stado podstawowe rośnie w przypadku Hiszpanii, która korzysta z rosnącej wielkości unijnego eksportu poza kraje Wspólnoty.
Wielkość stad hodowlanych w tym kraju wzrosła o 2 proc., a produkcja trzody chlewnej o 5 proc.
Eksport wieprzowiny z UE, głównie do Chin, jest decydującym czynnikiem, który ma wpłynąć na stabilizację produkcji w krajach Wspólnoty w tym roku.
Ceny skupu tuczników w Europie, jak podaje portal 3trzy3, mają dalej utrzymać tendencję zwyżkową. Obecnie ich wielkość systematycznie rośnie dzięki większej podaży na rynku, która jest związana ze wzrostem eksportu do Chin.
- Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ