Produkcja trzody chlewnej w Europie będzie stabilna

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
21-04-2019,17:00 Aktualizacja: 21-04-2019,19:31
A A A

Liczba macior w stadach hodowlach w Unii Europejskiej zmalała, z wyjątkiem Hiszpanii. Mimo to produkcja trzody chlewnej w krajach Wspólnoty w tym roku ma być stabilna.

Stada hodowlane w Unii Europejskiej, jak informuje portal 3trzy3, w ubiegłym roku powróciły do spadkowej tendencji.

Stada macior zmniejszyły się w takich krajach jak Polska (18 proc.), Holandia (9 proc.), czy Niemcy (4 proc.).

Liczba macior w Polsce zmalała głównie ze względu na niskie ceny oraz duże ryzyko zakażenia tych zwierząt afrykańskim pomorem świń, a także z powodu ograniczeń środowiskowych.

bioasekuracja, trzoda chlewna, ASF, POLSUS

POLSUS przypomina o zachowaniu zasad bioasekuracji

Producenci i hodowcy trzody chlewnej w celu ochrony świń przed wirusem afrykańskiego pomoru świń i nie tylko powinni przestrzegać zasad bioasekuracji. Ich wdrożenie i respektowanie ogranicza ryzyko zawleczenia choroby do gospodarstwa.   Polski...

Stado podstawowe rośnie w przypadku Hiszpanii, która korzysta z rosnącej wielkości unijnego eksportu poza kraje Wspólnoty.

Wielkość stad hodowlanych w tym kraju wzrosła o 2 proc., a produkcja trzody chlewnej o 5 proc.

Eksport wieprzowiny z UE, głównie do Chin, jest decydującym czynnikiem, który ma wpłynąć na stabilizację produkcji w krajach Wspólnoty w tym roku.

Ceny skupu tuczników w Europie, jak podaje portal 3trzy3, mają dalej utrzymać tendencję zwyżkową. Obecnie ich wielkość systematycznie rośnie dzięki większej podaży na rynku, która jest związana ze wzrostem eksportu do Chin.

  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA