Od czego zależy mleczność macior?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
20-11-2023,11:30 Aktualizacja: 20-11-2023,11:32
A A A

Zdrowotność i tempo wzrostu nowo narodzonych prosiąt w głównej mierze uzależnione są od mleczności lochy.

Pokarmem prosiąt w pierwszych 1-2 tygodniach ich życia najpierw siara, a potem mleko. W następnym okresie, to jest od 3 do 4 tygodnia, mleko lochy stanowi główne pożywienie i do 6 tygodnia wciąż odgrywa poważną rolę.

Podczas laktacji, w zależności od jej długości oraz liczby odchowanych prosiąt w miocie, maciora produkuje od 250 do 500 kg mleka.

Mleczność macior w praktyce hodowlanej bywa określana na podstawie masy miotu w wieku 21 dni. Wartość ta w tym czasie powinna wynosić od 40 do 60 kg.

  • Maciora podczas laktacji produkuje od 250 do 500 kg mleka
  • Prosięta na 1 kg masy ciała pobierają średnio 4 kg mleka
  • Prosięta w wieku 2-3 tygodni są dopuszczane przez lochy do wymienia co 55-65 minut

Bartosz Czarniak, trzoda chlewna, wieprzowina, ceny tuczników, trzoda chlewna, ceny pasz, VEZG, warchlaki, prosięta

Zakłady podniosły cenę za tuczniki. Czy ten trend się utrzyma?

Ceny tuczników w Polsce dochodzą do 9,75 zł za kg w klasie E przy zakupach całych samochodów. Notowania za żywiec wieprzowy sięgają z kolei 7,60-7,70 zł za kg. – Zbliżające się święta Bożego Narodzenia zwiększają popyt na mięso....

4 kg mleka na kg przyrostu

Na jeden kilogram przyrostu masy ciała prosięta muszą wyssać od 3,5 do 4,5 kg mleka matki, średnio 4 kg/kg m.c.

Na ilość i skład chemiczny mleka istotny wpływ wywiera m.in. rasa zwierząt oraz liczba prosiąt w miocie. Istnieje bowiem dodatnia zależność miedzy nią a średnią dzienną wydajnością mleczną lochy, zaś wyliczony współczynnik korelacji waha się miedzy 0,72 a 0,75.

Dla przykładu, przy wzroście liczby prosiąt w miocie z 4 do 12 sztuk dzienna produkcja mleka wzrasta o 100%.

Innym czynnikiem rzutującym na produkcję mleka przez lochę jest laktacja. Udowodniono, że mleczność pierwiastek jest istotnie niższa niż wieloródek.

2 i 3 laktacja są najwyższe

Przyjmuje się, że pierwsza i szósta laktacja są o 15% niższe od przeciętnej produkcyjności lochy, natomiast druga i trzecia o 15% wyższe. Do średniej mleczności zalicza się natomiast wydajności uzyskane w czwartej i piątej laktacji.

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

VEZG 15 listopada. Cenniki nie zostały zmienione

Cena skupu tuczników na dużej giełdzie VEZG w Niemczech piąty tydzień pozostaje niezmieniona. Zakłady mięsne począwszy od 11 października wciąż płacą za nie 2,10 euro za kg wbc. Cena tuczników w notowaniach VEZG z 15 listopada...

Sugeruje się więc, by przy rotacji loch fakt ten był uwzględniany, gdyż im większa mleczność, tym intensywniejszy jest wzrost i rozwój prosiąt. Zwiększa się również możliwość odchowania większej liczby sztuk w miocie.

Prosięta piją co 55-65 minut

Długość przerw pomiędzy kolejnymi karmieniami prosiąt przez maciory ma istotny wpływ na wielkość produkcji mleka.

Wykazano, że prosięta dopuszczane do matek co 35 minut w ciągu jednego karmienia pobierają porcje mleka jedynie o 23% mniejsze od tych, które były karmione co 70 minut.

Prosięta te w konsekwencji wypijają zdecydowanie więcej mleka i uzyskują także o 44% wyższe przyrosty dobowe niż te, które piją mleko co 70 minut.

Lochy, jak wynika z obserwacji, potrzebują około 30 minut na wypełnienie zatoki mlekonośnej nową porcją mleka. W praktyce nie karmią one z tak dużą częstotliwością.

Szereg obserwacji wskazuje, że prosięta w wieku 2-3 tygodni dopuszczane są przez swoje matki do wymienia co 55-65 minut.

Świadczy to o tym, że istnieje mechanizm obronny, chroniący organizm samicy przed nadmiernym wyeksploatowaniem, gdyż po odsadzeniu prosiąt musi być ona niezwłocznie gotowa do kolejnego cyklu produkcyjnego.

Więcej informacji na temat mleczności macior oraz jej wpływu na zdrowie prosiąt znajdziesz w artykule pt: Okołoporodowa śmiertelność prosiąt autorstwa prof. dra hab. Tadeusza Barowicza z Instytutu Zootechniki − PIB w Krakowie.

Artykuł został opublikowany w magazynie "Hoduj z Głową Świnie" nr 5/2023. ZAPRENUMERUJ



 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA