Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 66 pasujących wyników.
Wartość eksportu produktów rolno-spożywczych nieco wyższa niż przed rokiem
W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy br. Polska sprzedała za granicę żywność o wartości 34,75 mld euro, o 0,2 mld euro więcej niż przed rokiem - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa...
więcejRaport: Polska jednym z czołowych producentów wyrobów piekarskich w UE
Polska należy do czołowych producentów i eksporterów wyrobów piekarskich w Unii Europejskiej, krajowy sektor charakteryzuje się wysokim tempem rozwoju - wskazano w...
więcejBIG InfoMonitor: przez 2 lata długi producentów i sprzedawców m.in. pączków wzrosły o ok. 50 mln zł
Przez dwa lata zaległe zadłużenie firm produkujących i sprzedających pieczywo oraz wyroby cukiernicze, np. pączki, wzrosło o blisko 50 mln zł - wynika z raportu BIG InfoMonitor i bazy...
więcejEkspertka: zyski branży produkcji pieczywa to nadrabianie wyników z ostatnich lat
Nie widzimy nadmiarowych zysków branży produkcji pieczywa, a bardziej nadrabianie wyników z ostatnich słabszych lat, co w ostatnim roku było charakterystyczne dla wielu branż...
więcejChleb drożeje coraz bardziej. Trend się utrzyma
Po szczycie wzrostu cen wiosną wydawało się, że z miesiąca na miesiąc dynamika zacznie spadać, jednak mimo rządowej tarczy dla producentów pieczywo znowu drożeje coraz mocniej i wszystko...
więcejGaz ma być tańszy dla piekarni i cukierni
Maksymalna stawka za gaz w wysokości 200,17 zł/MWh dla piekarni i cukierni, w tym tych działających w formie spółdzielni spożywczych, będzie obowiązywała od 1 kwietnia. Z tej formy pomocy w...
więcejCeny zbóż biją rekordy. Mąka i pieczywo będą drogie
W połowie sierpnia pszenica była o 30-35 proc. droższa niż rok wcześniej, a pod koniec miesiąca cena na giełdzie MATIF sięgnęła historycznie najwyższego poziomu w okresie żniw. Mąka i chleb...
więcejWielkanoc będzie droższa przez warzywa i pieczywo
Przez drogie warzywa korzeniowe i pieczywo tegoroczna Wielkanoc będzie minimalnie droższa od ubiegłorocznej. Zdecydowanie tańsze niż przed rokiem są to za jaja, które najbardziej kojarzą się...
więcejŻywność będzie szybciej drożała
W ubiegłym roku wyraźnie spowolniło tempo wzrostu cen żywności i napojów bezalkoholowych. Według wyliczeń ekspertów w skali roku spadło z 4,3 do 2,6 proc. A jak będzie teraz? Analitycy...
więcejChleb coraz droższy. Produkcja rośnie, a konsumpcja spada
Na podwyżki cen pieczywa złożyła się ogromna presja na podwyżki płac i problemu ze znalezieniem pracowników, ale też droższa energia, mąka i benzyna. Według "Rzeczpospolitej" w...
więcejEksport produktów pierwotnego przetwórstwa zbóż zaczyna spadać
Po kilku latach systematycznych wzrostów w pierwszej połowie bieżącego roku zaczął spadać eksport produktów pierwotnego przetwórstwa zbóż. Wywóz był natomiast...
więcejChleb po 10 złotych? Rolnicy ostrzegają, eksperci uspokajają
Analitycy prognozują, że w Polsce pójdą w górę ceny żywności. Według najnowszych danych resortu rolnictwa straty spowodowane suszą przekroczyły już 2 miliardy złotych. W...
więcejRośnie eksport produktów przetwórstwa zbóż. Zdobywamy nowe rynki
W pierwszym półroczu bieżącego roku w górę poszedł eksport produktów przetwórstwa zbóż z Polski - wynika z analizy wstępnych danych Głównego Urzędu...
więcejSektor rolno-spożywczy rośnie w siłę. Polska eksportową lokomotywą
Analitycy Banku Zachodniego WBK szacują, że eksport sektora rolno-spożywczego w tym roku może wzrosnąć o 5-6,5 proc. i osiągnąć wartość nawet 23,3 mld euro. Specjaliści zwracają uwagę, że dynamika z...
więcejDroższa żywność sprawiła, że inflacja w lutym wzrosła
Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w lutym wzrosły rok do roku o 2,2 proc., a w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,3 proc. - podał Główny Urząd Statystyczny. Jak podaje GUS...
więcejWielkanoc 2016 nieznacznie droższa od tej w ubiegłym roku
Analitycy prognozują, że tegoroczne przedświąteczne zakupy nie uderzą nas mocniej po kieszeni niż w ubiegłym roku. Ceny najpopularniejszych produktów utrzymują się na zbliżonych poziomach....
więcejŚwiatowy Dzień Chleba. Pieczywo dłużej świeże dzięki foliom z polskiego laboratorium
Nad innowacyjnymi foliami spożywczymi, które znacząco spowalniają proces czerstwienia i pleśnienia pieczywa pracują naukowcy z Łukasiewicz - Instytutu Chemii Przemysłowej. Swoim rozwiązaniem...
więcej"PB": ubywa specjalistycznych sklepów spożywczych, przybywa piekarni
„Puls Biznesu” cytuje dane Dun & Bradstreet Poland, z których wynika, że w I półroczu 2024 r. procentowo najwięcej ubyło sklepów mięsnych, spadła też liczba...
więcejRaport: w sierpniu codzienne zakupy podrożały o 4,3 proc. r/r
W sierpniu ceny podstawowych artykułów wzrosły o 4,3 proc. r/r - wynika z raportu UCE Research i Uniwersytetu WSB Merito. Podwyżki odnotowano w 16 spośród 17 badanych kategorii....
więcejBranża piekarnicza drży przed nowym rokiem. Jak nic się nie zmieni, to w sklepach będzie dużo...
Dynamika podwyżek cen pieczywa lekko hamuje. W październiku w sklepach było drożej niż rok wcześniej średnio o blisko 12 proc., we wrześniu - o prawie 13 proc., a w sierpniu - o niecałe 21%. Jednak...
więcej"Tradycyjny", "wiejski", "swojski" – nadal sporo problemów z oznakowaniem chleba
Producenci pieczywa w Polsce dokładają starań, aby ich wyroby pod względem wyglądu, smaku, zapachu i właściwości fizykochemicznych nie budziły zastrzeżeń, co potwierdzają wyniki kontroli. Jest...
więcejWarto wykorzystywać łuskę gryki w piekarnictwie. Tak wynika z badań naukowców
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie przekonują, że do wypieku pieczywa warto dodawać zmielonej łuski gryki. Takie pieczywo jest bogatsze w błonnik i związki o...
więcejChleb i pasza na skrzyżowaniu. "Dostawczak" wyjechał wprost na tira
Kierowca „dostawczaka” z pieczywem nie zatrzymał się przed znakiem „STOP” i doprowadził do poważnego w skutkach zderzenia z ciężarówką przewożąca paszę dla zwierząt...
więcejPieczywo spłynęło rowem po szarży volkswagena
Kierujący volkswagenem passatem - w ocenie policji - nie zachował należytego odstępu i z dużą prędkością najechał na tył poprzedzającego go samochodu dostawczego, którym przewożono pieczywo....
więcejPolacy boleśnie odczuwają wzrost cen żywności
Wzrost cen żywności najbardziej odczuwa 87 proc. ankietowanych - wynika z badania Payback Opinion Poll. Z powodu rosnącej inflacji konsumenci staranniej planują budżety i szukają oszczędności....
więcejDrogie nawozy to droższa żywność
Silny wzrost cen nawozów mineralnych wpłynie na wzrost cen żywności - uważają analitycy Credit Agricole. Oceniają, że w 2022 r. dynamika cen żywności i napojów bezalkoholowych zwiększy...
więcejKonsumenci doszli do granicy akceptacji podnoszenia cen
W czerwcu średnie ceny w sklepach spożywczych spadły w skali miesiąca o 6 proc. 8 z 12 przeanalizowanych kategorii produktów potaniało, w tym chemia gospodarcza, mięso, nabiał i warzywa....
więcejSpada spożycie chleba. Najwięcej jedzą go emeryci, renciści i rolnicy
Konsumpcja chleba spada, choć to produkt zakorzeniony w polskiej tradycji - wskazuje KOWR i przypomina, że 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Chleba. W 2019 r. mieszkaniec Polski zjadł...
więcejJemy mniej ziemniaków i chleba, więcej serów i makaronów
W 2019 r. w porównaniu z rokiem poprzednim zmniejszyło się spożycie pieczywa, cukru, warzyw, w tym ziemniaków. Wzrosła natomiast konsumpcja makaronów, serów,...
więcejŻerują na epidemii. Żywność drożeje nawet o 100 procent
W ciągu 2-3 tygodni ceny niektórych produktów żywnościowych rosły o 40-100 proc. W ubiegłym tygodniu radykalnie podrożało mięsa drobiowego i pieczywa - poinformował Tomasz...
więcejŻywność marnujemy na potęgę. Tracimy przez to wiele pieniędzy
Z powodu nietrafionych zakupów, w tym marnotrawstwa żywności, 44 proc. Polaków traci co miesiąc do 200 zł, a co dziesiąty jeszcze więcej - wynika z badania przeprowadzonego dla...
więcejŻywność jest zbyt cenna, by ją marnować. Rusza specjalna kampania
Polska Izba Żywności Ekologicznej rozpoczyna kampanię promującą niemarnowanie jedzenia. Według danych Federacji Polskich Banków Żywności najczęściej wyrzucamy pieczywo, wędliny oraz owoce i...
więcejNie grozi nam podwyżka cen żywności. Szef resortu uspokaja
- W najbliższych miesiącach nie grozi Polsce wzrost cen żywności, choć nieznacznie zmiany będą - zapewnia Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. - Żadnego Armagedonu nie będzie - powiedział...
więcejGluten straszy konsumentów. Jemy coraz mniej pieczywa
Piekarze apelują o to, aby konsumenci nie eliminowali ze swojej diety produktów, które zawierają gluten. Poprawia on smak i wygląd pieczywa. Wbrew coraz częstszej opinii nie jest on...
więcejCiężki kawałek chleba. Branży piekarniczej nie brakuje problemów
Polacy jedzą coraz mniej pieczywa. Od 2010 do 2016 roku spożycie spadło aż o 25 proc., co wymusiło spore zmiany w działalności rodzimej branży piekarniczej. Przedsiębiorstwa, które...
więcejPolska w czołówce niechlubnego rankingu. Tony żywności lądują w koszu
Polacy rocznie marnują 235 kg żywności na osobę, w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca, znajdujemy się na piątym miejscu w UE - informuje firma Deloitte. Szacunkowe dane wskazują, że w kraju...
więcejFundusz wesprze Banki Żywności. Mniej jedzenia trafi na śmietnik?
Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej przekaże kolejne 10 mln zł Bankom Żywności na lepsze przechowywanie i rozdzielanie żywności pozyskanej dla osób potrzebujących...
więcejŻywność warta miliardy euro trafia na śmietnik. Polska w niechlubnej czołówce
W Polsce każdego roku marnuje się około 9 mln ton jedzenia wartego ok. 14 mld euro. Na śmietnik trafiają najczęściej pieczywo, wędliny, warzywa, owoce i jogurty. Przeterminowane produkty i ich...
więcejMiliony ton jedzenia trafiają na śmietnik
W Polsce do wyrzucania jedzenia minimum raz w tygodniu przyznaje się 30 proc. ludności, a rocznie na śmietnik trafia nawet 9 mln ton produktów spożywczych. Gospodarstwa domowe są...
więcejTysiące złotych wyrzucamy z jedzeniem do kosza
Czteroosobowa rodzina może tracić rocznie nawet 2,5 tys. zł kupując żywność, która trafia później na śmietnik. Polacy rocznie marnują jej ok. 9 mln ton. Ministerstwo Środowiska...
więcejJemy coraz mniej chleba. Piekarnie pod presją dyskontów i marketów
Statystyczny Polak zjada obecnie około 45 kg pieczywa rocznie, a jeszcze kilka lat temu ponad 60 kg. Dlaczego spożycie chleba w kraju systematycznie spada? - Przede wszystkim rośnie popularność...
więcejBanki Żywności walczą z marnowaniem jedzenia. Jest wiele do zrobienia
35 proc. Polaków przyznaje się, że zdarza się im wyrzucać żywność. W koszu lądują przede wszystkim pieczywo i wędliny. Najczęstszą tego przyczyną jest przegapienie terminu przydatności do...
więcejSami ujawniają, ile marnują żywności. To u nas coś nowego
Tesco, jako pierwsza sieć handlowa w Polsce i Europie Środkowej opublikowała dane dotyczące skali marnowania żywności wewnątrz firmy w Polsce, Czechach, na Słowacji i Węgrzech. Podobne dane w...
więcejZamiast chleba, coraz częściej wybieramy chrupkie pieczywo
Jeszcze kilkanaście lat temu przeciętny Polak zjadał ponad sto kilogramów chleba, bułek i ciastek rocznie. Obecnie kupuje już tylko niespełna 45 kilogramów pieczywa. Coraz gorsze...
więcejLubuskie Święto Chleba, czyli przysmaki dla każdego
Podgorzowska gmina Bogdaniec słynie z Lubuskiego Święto Chleba - to jedne z największych i najchętniej odwiedzanych dożynek na Ziemi Lubuskiej. Tegoroczna edycja imprezy odbędzie się w najbliższy...
więcejKupujemy coraz mniej pieczywa
Jeszcze kilkanaście lat temu przeciętny Polak zjadał ponad sto kilogramów chleba, bułek i ciastek rocznie. Obecnie kupuje już tylko niespełna 45 kilogramów pieczywa. Mimo to, branża...
więcejŻywność coraz droższa. Ceny wzrosły najbardziej od 4 lat
Ceny towarów i usług, licząc rok do roku, wzrosły w styczniu o 1,8 proc. W porównaniu z grudniem '16 stawki poszły w górę o 0,4 proc. - podał Główny Urząd...
więcejPolskie białko z rzepaku może zawojować świat
Rośnie zapotrzebowanie na zdrową i ekologicznie produkowaną żywność, a w szczególności na białka pochodzenia roślinnego. Łódzki start-up Napiferyn Biotech opracował i udoskonala...
więcejCo roku wyrzucamy 9 ton żywności. Lepiej planujmy zakupy
Czteroosobowa rodzina w skali roku wyrzuca do kosza żywność wartą nawet 2 tys. zł - informują przedstawiciele Federacji Polskich Banków Żywności. Aby temu zapobiec, trzeba m.in. racjonalnie...
więcejBanki Żywności alarmują. Co trzeci Polak wyrzuca jedzenie
Niemal co trzeci Polak przyznaje się, że zdarza mu się wyrzucać jedzenie, głównie z powodu przegapienia daty przydatności do spożycia lub zbyt dużych zakupów - wynika z najnowszego...
więcejPodczas Święta Chleba promowane będzie dobre pieczywo
Statystyczny Polak zjada rocznie niespełna 50 kg pieczywa. Zdaniem piekarzy, coraz więcej osób sięga po produkty droższe i lepszej jakości. W sobotę w Poznaniu walory dobrego pieczywa...
więcejPieczywo nadal króluje na śniadaniowych stołach
Najpopularniejsze na polskich, śniadaniowych stołach jest pieczywo - aż 89 proc. respondentek wskazało ten produkt zbożowy na pierwszym miejscu. Tuż za nim znalazły się płatki śniadaniowe. ...
więcejŻywność ekologiczna i tradycyjna coraz popularniejsza
Jesteśmy coraz zamożniejsi i więcej wydajemy na zakup wysokiej jakości żywności. Produkty ekologiczne i tradycyjne za 5 lat mogą stanowić ponad 10 proc. polskiej produkcji rolno-spożywczej. -...
więcejChleb z dodatkiem owadów trafił do sklepów
Jedna z największych fińskich sieci spożywczych wprowadziła w piątek do sprzedaży chleb z dodatkiem owadów. Pierwsza partia tego pieczywa będzie dostępna w największych miastach kraju. -...
więcejRośnie eksport polskiej żywności do Hiszpanii
Według najnowszych danych ministerstwa rolnictwa w pierwszym półroczu br. wartość eksportu naszych produktów rolno-spożywczych do Hiszpanii wzrosła w skali roku aż o 27 proc. To...
więcejRekordowo niskie spożycie pieczywa
Do rekordowego w historii minimum spadło spożycie chleba we Włoszech. Każdy w tym kraju zjada średnio 85 gramów pieczywa dziennie, czyli mniej niż dwie kromki. Obecnie pieczywa spożywa się o...
więcejPolak w Tokio, czyli 10 dni bez kanapki
Przy piwie warto mieć zawsze coś słonego do przegryzienia. W tej dziedzinie Japończycy wiodą prym, o czym każdy może się przekonać. Wystarczy zaopatrzyć się w krakersy ryżowe (coraz łatwiej dostępne...
więcejNa niepewność i wahania cen zbóż wpływa wiele czynników
Kilkudziesięciu gości zgromadziła warszawska konferencja Federacji Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych zamykająca cykl czterech spotkań pod szyldem...
więcejDecyduje jakość zboża. Konferencja w Bielanach Wrocławskich
25 października w Bielanach Wrocławskich odbyła się trzecia konferencja regionalna z cyklu "Polskie zboża - najlepsza i bezpieczna żywność". Organizatorem spotkania była Federacja...
więcejPieczywo najwyższej jakości to klucz do sukcesu
14 października odbyła się druga z cyklu pięciu konferencji "Polskie zboża - najlepsza i bezpieczna żywność" organizowanych w tym roku przez Federację Związków...
więcejChleb pszenny, żytni czy razowy? Druga konferencja 14 października
W najbliższy piątek w woj. łódzkim odbędzie się druga z cyklu pięciu konferencji organizowanych w tym roku przez Federację Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli...
więcejPierwsza konferencja w Kobylnikach
29 września w Pałacu w Kobylnikach (woj. kujawsko-pomorskie) odbędzie się pierwsza z pięciu konferencji "Polskie zboża - najlepsza i bezpieczna żywność", która w całości jest...
więcejRusza cykl konferencji Polskie zboża - najlepsza i bezpieczna żywność
Federacja Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych oraz związki regionalne wchodzące w skład organizacji zapraszają do wzięcia udziału w cyklu pięciu konferencji...
więcejPrzechowywanie i czerstwienie pieczywa
Z punktu widzenia szybkości procesów czerstwienia istotna jest temperatura przechowywania. Czerstwienie zmienia własności miękiszu i skórki oraz zmniejsza rozpuszczalność skrobi....
więcejKtóre pieczywo jest najzdrozwsze?
Pod względem wartości odżywczej najzdrowsze jest pieczywo razowe - wypiekane z mąki razowej pszennej lub żytniej, która zawiera więcej witamin i soli mineralnych oraz błonnik - obecny w...
więcejRodzaje pieczywa i to, co zawierają
Wiele osób ma problem z rozróżnieniem poszczególnych rodzajów pieczywa w sklepie i tym, jakie zawierają składniki. Pieczywo pszenne (wypiekane z jaśniejszej lub...
więcej