Droższa żywność sprawiła, że inflacja w lutym wzrosła
Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w lutym wzrosły rok do roku o 2,2 proc., a w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,3 proc. - podał Główny Urząd Statystyczny.
Jak podaje GUS w stosunku do poprzedniego miesiąca największy wpływ na inflację miały w lutym wyższe ceny żywności oraz w zakresie rekreacji i kultury. Niższe były natomiast ceny odzieży i obuwia.
Zboża będą tanie. Ceny są zbliżone do ubiegłorocznych
Według GUS ceny żywności wzrosły w lutym w porównaniu ze styczniem o 1,1 proc., wobec wzrostu o 1,9 proc w poprzednim miesiącu. Najbardziej podrożały warzywa (o 6,4 proc.), owoce (o 2,5 proc.) oraz ryż (o 1,0 proc.).
Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za tłuszcze roślinne (0,9 proc.), ryby i owoce morza (0,7 proc.) oraz artykuły w grupie "mleko, sery, jaja" (przeciętnie o 0,6 proc., w tym za jaja o 2,1 proc.).
Droższe niż w styczniu były tłuszcze zwierzęce (0,6 proc.), mąka (0,5 proc.), pieczywo oraz cukier (0,3 proc.).
Z kolei mniej niż przed miesiącem konsumenci płacili za makarony i produkty makaronowe (0,2 proc.) oraz za mięso (0,1 proc.). Ceny napojów bezalkoholowych utrzymały się przeciętnie na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu.
Więcej niż w styczniu płacono za kakao i czekoladę w proszku (o 0,6 proc.), soki owocowe i warzywne (o 0,4proc.) oraz kawę (o 0,3 proc.). Ceny herbaty pozostały na poziomie notowanym przed miesiącem.