Gluten straszy konsumentów. Jemy coraz mniej pieczywa
Piekarze apelują o to, aby konsumenci nie eliminowali ze swojej diety produktów, które zawierają gluten. Poprawia on smak i wygląd pieczywa. Wbrew coraz częstszej opinii nie jest on również dla każdego szkodliwy.
Gluten to białka roślinne. Ich mieszanina w połączeniu z wodą polepsza jakość ciasta, już podczas jego wyrabiania. Dzięki niemu pieczywo jest pulchne i bardziej elastyczne, a także dłużej zachowuje świeżość.
Piekarze i restauratorzy, dietetycy czy eksperci z branży rolno-spożywczej. Wszyscy spotkali się, aby porozmawiać o glutenie oraz o tym, dlaczego stopniowo jest on eliminowany z produktów.

Polska żywność podbija kolejny ważny rynek
Konsumenci z coraz większą niechęcią podchodzą do glutenu. Jak informuje TVP 1, jest to główną przyczyną spadku spożycia pieczywa, który w ciągu ostatnich sześciu lat wyniósł aż 25 procent.
Pieczywo, w obawie przed skutkami spożywania glutenu, jest coraz częściej zupełnie eliminowane z diety.
- Jest to histeria po prostu, bo jeżeli chcemy być zdrowym to trzeba jeść pieczywo, które ma gluten, na normalnej fermentacji - mówił dla TVP 1 Bronisław Wesołowski, prezes Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.

Pijemy coraz więcej win. Na rynku jest jednak wiele podróbek
Problem z nietolerancją glutenu w Polsce, jak podaje TVP 1, ma zaledwie 1,5 proc. społeczeństwa. Część z ludzi może być na niego uczulona, ale zdrowe osoby nie muszą go unikać.
- Przede wszystkim jakość, jakość i jeszcze raz jakość wypiekanego pieczywa według ścisłych receptur. Jak ta jakość pieczywa jest dobra to tam gluten nie szkodzi - mówił dla TVP 1 Andrzej Szydłowski, honorowy prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP.
Statystyczny Polak w tym roku, według rożnych szacunków, kupi około 40 kg pieczywa. Będą to głównie chleb i bułki pochodzące z supermarketów.
Piekarnie, aby mogły się utrzymać na rynku, muszą przystosowywać się do wymagań konsumentów i zmieniających się trendów rynkowych.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś