Gluten straszy konsumentów. Jemy coraz mniej pieczywa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
22-11-2018,14:00 Aktualizacja: 22-11-2018,13:54
A A A

Piekarze apelują o to, aby konsumenci nie eliminowali ze swojej diety produktów, które zawierają gluten. Poprawia on smak i wygląd pieczywa. Wbrew coraz częstszej opinii nie jest on również dla każdego szkodliwy.

Gluten to białka roślinne. Ich mieszanina w połączeniu z wodą polepsza jakość ciasta, już podczas jego wyrabiania. Dzięki niemu pieczywo jest pulchne i bardziej elastyczne, a także dłużej zachowuje świeżość.

Piekarze i restauratorzy, dietetycy czy eksperci z branży rolno-spożywczej. Wszyscy spotkali się, aby porozmawiać o glutenie oraz o tym, dlaczego stopniowo jest on eliminowany z produktów.

produkty rolno-spożywcze, eksport produktów rolno-spożywczych, eksport żywności, jan krzysztof ardanowski

Polska żywność podbija kolejny ważny rynek

Rośnie eksport rolno-spożywczy do Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Tylko w 2017 roku wywóz towarów do ZEA wart był 85 mln euro i wzrósł o 11 proc. w ciągu roku. - Wymiana rolno-spożywcza z Emiratami Arabskimi wynosi...

Konsumenci z coraz większą niechęcią podchodzą do glutenu. Jak informuje TVP 1, jest to główną przyczyną spadku spożycia pieczywa, który w ciągu ostatnich sześciu lat wyniósł aż 25 procent.

Pieczywo, w obawie przed skutkami spożywania glutenu, jest coraz częściej zupełnie eliminowane z diety.

- Jest to histeria po prostu, bo jeżeli chcemy być zdrowym to trzeba jeść pieczywo, które ma gluten, na normalnej fermentacji - mówił dla TVP 1 Bronisław Wesołowski, prezes Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.

konsumpcja wina, produkcja wina, kamila klajman, Laboratorium Autentykacji Produktów

Pijemy coraz więcej win. Na rynku jest jednak wiele podróbek

Wino cieszy się rosnącą popularnością. Polscy konsumenci przykładają coraz większą wagę do jego walorów i jakości. Zdarzają się jednak producenci, którzy wypuszczają podrabiane trunki gronowe. Do tej pory autentyczność i jakość wina...

Problem z nietolerancją glutenu w Polsce, jak podaje TVP 1, ma zaledwie 1,5 proc. społeczeństwa. Część z ludzi może być na niego uczulona, ale zdrowe osoby nie muszą go unikać.

- Przede wszystkim jakość, jakość i jeszcze raz jakość wypiekanego pieczywa według ścisłych receptur. Jak ta jakość pieczywa jest dobra to tam gluten nie szkodzi - mówił dla TVP 1 Andrzej Szydłowski, honorowy prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP.

Statystyczny Polak w tym roku, według rożnych szacunków, kupi około 40 kg pieczywa. Będą to głównie chleb i bułki pochodzące z supermarketów.

Piekarnie, aby mogły się utrzymać na rynku, muszą przystosowywać się do wymagań konsumentów i zmieniających się trendów rynkowych.

Poleć
Udostępnij