Eksport produktów pierwotnego przetwórstwa zbóż zaczyna spadać
Po kilku latach systematycznych wzrostów w pierwszej połowie bieżącego roku zaczął spadać eksport produktów pierwotnego przetwórstwa zbóż. Wywóz był natomiast stabilny w przypadku pieczywa i makaronów.
Według danych Eurostatu, w analizowanym okresie sprzedaż zagraniczna mąki (pszenna i ze zbóż innych niż pszenica) wyniosła około 61 tys. t i była mniejsza niż rok wcześniej o prawie 20 proc. - podają analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Mąka droższa niż przed rokiem
Przedmiotem handlu, podobnie jak w przypadku zbóż, była przede wszystkim mąka pszenna (47 tys. t), a jej głównym odbiorcą pozostały kraje UE, gdzie trafiło 97 proc. wysyłek. Na prowadzenie - jako rynek zbytu - wyszły Niemcy z 33 proc. udziałem. Na drugim miejscu znalazła się Litwa (25 proc.). Rynki pozaunijne mają w br. marginalne znaczenie.
W przeciwieństwie do mąki, lekkie tendencje wzrostowe utrzymały się w przypadku eksportu makaronów. W omawianym czasie ich sprzedaż wyniosła około 20 tys. t (+4 proc. r/r). Produkt ten również sprzedawany jest przede wszystkim w krajach UE (68 proc. eksportu), ale obserwuje się postępującą dywersyfikację rynków zbytu.
Głównym odbiorcą makaronu - podobnie jak rok wcześniej - była Ukraina z 14 proc. udziałem. Na drugiej pozycji utrzymała się Wielka Brytania (13 proc.), a trzeciej Niemcy (9 proc.). Na mapie odbiorców pojawiło się Peru (111 t).
Niewątpliwie najważniejszą kategorią w eksporcie produktów zbożowych są wyroby piekarnicze - chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka. W ujęciu wartościowym ich sprzedaż jest ponad 20-krotnie wyższa niż makaronów i 30-krotnie niż mąki. W pierwszym półroczu przekroczyła 277 tys. t i była zbliżona do notowanej w 2017 roku.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś