Rodzaje pieczywa i to, co zawierają

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Wikipedia | Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych ARR
27-09-2016,16:25 Aktualizacja: 27-09-2016,18:34
A A A

Wiele osób ma problem z rozróżnieniem poszczególnych rodzajów pieczywa w sklepie i tym, jakie zawierają składniki.

  • Pieczywo pszenne (wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej)

        zwykłe: chleb pszenny, chleb pszenny lekki, bułki, chleb razowy, chleb graham, grahamki, bagietki francuskie
        wyborowe (zawiera tłuszcz, cukier i masę jajeczną), np. kajzerki, rogale, bułeczki do hot dogów, chleb tostowy, bułka wrocławska
        półcukiernicze: chałka, bułki maślane, rogale maślane

  • Pieczywo żytnie (wypiekane z mąki żytniej jasnej lub ciemnej na zakwasie z niewielką ilością drożdży piekarniczych prasowanych, może zawierać maksymalnie 15 proc. mąki pszennej): chleb żytni (lekki, jasny mleczny, razowy, pełnoziarnisty, staropolski, razowy na miodzie, razowy z soją i słonecznikiem), turystyczny, pumpernikiel
  • Pieczywo mieszane (wypieki pszenno-żytnie produkowane na drożdżach, ewentualnie na drożdżach z dodatkiem zakwasu oraz wypieki żytnio-pszenne produkowane na zakwasie, ewentualnie z dodatkiem drożdży), np. chleb wiejski, kaszubski, krakowski, oliwski, mleczny, praski, baltonowski, chrupki, słonecznikowy, z soją.

źródło: Wikipedia

Poleć
Udostępnij