Na niepewność i wahania cen zbóż wpływa wiele czynników
Kilkudziesięciu gości zgromadziła warszawska konferencja Federacji Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych zamykająca cykl czterech spotkań pod szyldem "Polskie zboża - najlepsza i bezpieczna żywność".
24 listopada w Warszawie dokonano podsumowania tego, o czym była mowa podczas wcześniejszych konferencji regionalnych w woj. kujawsko-pomorskim, łódzkim oraz dolnośląskim.
Zbiorą więcej zboża, ale boją się o jakość ziarna
Warszawska konferencja miała nie tylko spiąć klamrą wcześniejsze konferencje, ale również dostarczyć uczestnikom jeszcze więcej wiedzy.
Co czeka rolnictwo w przyszłości i jak będą kształtowały się ceny zbóż? Między innymi na te pytania starał się odpowiedzieć Wiesław Łopaciuk z Zakładu Badań Rynkowych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, który wygłosił prelekcję pt. "Rynek zbóż - perspektywy na sezon 2016/2017".
Pieczywo najwyższej jakości to klucz do sukcesu
Z kolei Jadwiga Drożdż i Robert Mroczek (IERiGŻ) mówili na temat przemysłu piekarskiego w Polsce i perspektyw jego rozwoju.
- Kluczowe wydaje się dostosowanie struktury produkcji do nowych oczekiwań konsumentów. Zmiany w przemyśle piekarskim muszą dostrzegać także rolnicy i odpowiednio się do nich przygotować - podkreślał Robert Mroczek. - Zmiana struktury produkcji, poprawa jakości pieczywa i zapewnienie powtarzalności poszczególnych asortymentów - to rozwiązania, które mogłyby być podjęte przez piekarnie dla przezwyciężenia malejącego popytu krajowego - dodał.