Decyduje jakość zboża. Konferencja w Bielanach Wrocławskich
25 października w Bielanach Wrocławskich odbyła się trzecia konferencja regionalna z cyklu "Polskie zboża - najlepsza i bezpieczna żywność". Organizatorem spotkania była Federacja Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych w Warszawie oraz Dolnośląski Związek Dzierżawców i Właścicieli Nieruchomości Rolnych we Wrocławiu.
Rusza cykl konferencji Polskie zboża - najlepsza i bezpieczna żywność
W trakcie spotkania, w którym uczestniczyło ponad 50 osób przedstawiono informacje dotyczące: odmiany chlebowe pszenicy ozimej, jarej i żyta zalecane do uprawy w woj. dolnośląskim - na podstawie PDO - Marcin Hoffmann, KWS Zboża, Kondratowice.
Integrowane systemy ochrony pszenic - oferta firmy Osadkowski, Marcin Kaczmarek, Osadkowski SA. Nawożenie zbóż - system nawożenia AKRA - dr Ulrich Völker, firma Karner, Austria, uprawa zbóż chlebowych w systemie PLOCHER - Agrotechnologia inaczej - rolnictwo ekologiczno-ekonomiczne, Aleksander Gamza, PLOCHER Integral-technik, Niemcy.
Pieczywo najwyższej jakości to klucz do sukcesu
Na konferencji swoje stoiska informacyjne przygotowały firmy: KWS Zboża z Kondratowic, OSADKOWSKI SA, Agro-kombi z Kluczborka, PLOCHER Intergrat-technik i piekarnia PASOL-PAKO ze Świdnicy, która przygotowała dla uczestników konferencji stoisko z wyrobami piekarniczymi oraz wystawę mąk.
Warto podkreślić, że cykl konferencji "Polskie zboża - najlepsza i bezpieczna żywność" jest w całości finansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych ARR.