Pieczywo najwyższej jakości to klucz do sukcesu
14 października odbyła się druga z cyklu pięciu konferencji "Polskie zboża - najlepsza i bezpieczna żywność" organizowanych w tym roku przez Federację Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych. Współorganizatorem konferencji w woj. łódzkim był Związek Pracodawców i Producentów Rolnych w Łodzi.
Pierwszym akcentem konferencji była wizyta w tradycyjnej piekarni należącej do Gminnej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" w Ozorkowie.
Przechowywanie i czerstwienie pieczywa
Zakład prowadzi tzw. sztywne zakwasy metodą wielofazową, a wszystkie wyroby są ręcznie formowane przez piekarzy. Piekarnia preferuje produkcję pieczywa z użyciem mąk razowych oraz ziaren.
Wysoką jakość pieczywa z Ozorkowa potwierdzili fachowcy. 7 października w trakcie Targów Natura Food w Łodzi odbył się wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych Tygiel Smaków 2016. Chleb żytni ziarno, wyrób piekarni GS został doceniony za swój smak oraz jakość nagrodą marszałka województwa łódzkiego w kategorii wyrobów cukierniczych i piekarniczych.
W 2011 roku nagrodę uzyskał chleb gryczany, w 2012 chleb kozacki, a w 2014 roku chleb klasztorny.
Rekordowo niskie spożycie pieczywa
- Nasza mąka to produkt, który odpowiada najsurowszym normom jakości, a jednocześnie powstaje w oparciu o tradycyjne metody - zaznaczył właściciel młyna Bogusław Grecki.
Na zakończenie obfitującego w wydarzenia dnia odbyła się seria wykładów w sali konferencyjnej Restauracji Królewska w Topoli Królewskiej. Po części merytorycznej dokonano zamknięcia spotkania i zaproszono gości na obiad.
Warto podkreślić, że cykl konferencji "Polskie zboża - najlepsza i bezpieczna żywność" jest w całości finansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych ARR.