Światowy Dzień Chleba. Pieczywo dłużej świeże dzięki foliom z polskiego laboratorium

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (DK) | redakcja@agropolska.pl
16-10-2024,8:00 Aktualizacja: 16-10-2024,8:28
A A A

Nad innowacyjnymi foliami spożywczymi, które znacząco spowalniają proces czerstwienia i pleśnienia pieczywa pracują naukowcy z Łukasiewicz - Instytutu Chemii Przemysłowej. Swoim rozwiązaniem pochwalili się z okazji obchodzonego 16 października Światowego Dnia Chleba.

W torbie papierowej pieczywo szybko wysycha, natomiast w "foliówkach" - długo zachowuje swą wilgoć, ale niestety pleśnieje. W dodatku "foliówka", używana przez kilka dni, rozkłada się kilkadziesiąt lat.

Naukowcy z Łukasiewicz - Instytutu Chemii Przemysłowej w Warszawie uznali, że brakuje na rynku biodegradowalnych opakowań, dzięki którym wypieki długo zachowywałyby chrupkość i świeżość. A dzięki temu można by było zapobiec marnowaniu żywności.

pszenica, kombajn, pole, Sahryń

Dziesiątka najlepszych odmian chlebowych pszenicy ozimej 2024

Plon najlepszej odmiany chlebowej pszenicy ozimej (z grupy B) w doświadczeniach PDO w tym roku na przeciętnym poziomie agrotechniki to ponad 9,5 t z ha, a na wysokim 11 t z ha. Zróżnicowanie w plonach ziarna najlepszej i najgorszej odmiany...

Dlatego opracowali nowy materiał na bazie chitozanu, który idealnie sprawdza się jako opakowanie do świeżego pieczywa, ponieważ zapobiega utlenianiu oraz stanowi swoistą barierę dla tlenu i wody. Dodatkowo, dzięki obecności innowacyjnych zielonych plastyfikatorów, aktywnie zwalcza drobnoustroje (opakowanie aktywne) i jest odporny na rozerwanie.

“To sprawia, że pieczywo zachowuje swoją świeżość nawet trzykrotnie dłużej niż w powszechnie stosowanych opakowaniach z wykorzystaniem folii polietylenowej” - zapewniają badacze. Wyniki swoich badań opisali w artykule w "Food Chemistry".

Dr Łęczycka-Wilk wytłumaczyła w rozmowie z PAP, że chitozan to polisacharyd pozyskiwany ze szkieletów morskich skorupiaków. Na bazie chitozanu przygotowuje się choćby materiały opatrunkowe czy suplementy diety. Tym, co wyróżnia ten polimer spośród innych, jest jego nietoksyczność i biozgodność.

Badania Polek: Karoliny Rolińskiej, Eweliny Jakubowskiej, Małgorzaty Żmieńko i Katarzyny Łęczyckiej-Wilk - pokazały, że przy użyciu odpowiednich plastyfikatorów (rozpuszczalniki głęboko eutektyczne - DES) i dodatków pochodzenia naturalnego (np. ekstrakty owocowe) można przygotować folię odporną na rozerwanie, a przy okazji również zwalczającą drobnoustroje.

“Innowacyjny materiał opakowaniowy jest nie tylko nietoksyczny, ale również biodegradowalny" – dodała dr Ewelina Jakubowska z Łukasiewicz – Instytutu Chemii Przemysłowej.

pieczywo, branża piekarnicza, produkcja pieczywa, ceny, koszty, marża, energia

Ekspertka: zyski branży produkcji pieczywa to nadrabianie wyników z ostatnich lat

Nie widzimy nadmiarowych zysków branży produkcji pieczywa, a bardziej nadrabianie wyników z ostatnich słabszych lat, co w ostatnim roku było charakterystyczne dla wielu branż – oceniła w rozmowie z PAP Agata...

“Opakowania biodegradowalne są aktualnie droższe od tradycyjnie stosowanych” - oceniła dr Łęczycka-Wilk. Jednak szereg regulacji prawnych promuje opakowania biodegradowalne. Kolejną sprawą jest przeciwdziałanie marnotrawstwu żywności.

Aby wdrożyć innowacyjne rozwiązanie, wymagane są jeszcze dodatkowe badania, które pozwolą ocenić skuteczność, bezpieczeństwo nowych opakowań oraz wpływ na jakość przechowywanej żywności.

Dlatego badacze szukają współpracy z przedsiębiorcami, których wsparcie finansowe umożliwi przeprowadzenie badań niezbędnych do rozwoju, optymalizacji oraz wdrożenia nowatorskich materiałów na rynek.

Co roku - od 2006 r. - 16 października jest obchodzony Światowy Dzień Chleba. 16 października 1945 r. w Quebecu (Kanada) powstała Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), która tego dnia obchodzi Światowy Dzień Żywności.

Poleć
Udostępnij