Wielkanoc będzie droższa przez warzywa i pieczywo
Przez drogie warzywa korzeniowe i pieczywo tegoroczna Wielkanoc będzie minimalnie droższa od ubiegłorocznej. Zdecydowanie tańsze niż przed rokiem są to za jaja, które najbardziej kojarzą się z tymi świętami.
Paweł Wyrzykowski, analityk rynków rolnych z Banku BNP Paribas wylicza, że wzrost cen detalicznych produktów żywnościowych wyniesie w skali roku średnio około 2,5 procent.
Wciąż jemy zbyt mało owoców i warzyw
- Najważniejszy produkt wielkanocny, czyli jaja, są tańsze o co najmniej 10 procent - mówi w rozmowie z Programem Pierwszym Polskiego Radia.
- Najbardziej zdrożały warzywa krajowe, którym nie tylko w Polsce ale i w całej Europie zaszkodziła ubiegłoroczna susza. Stąd ich mniejsza podaż i wzrost cen. Stawki w przypadku przeciętnego warzywnego koszyka i warzyw krajowych, takich jak marchew, pietruszka, cebula czy ziemniaki, wzrosły o ok. kilkadziesiąt procent - mówi ekspert.
Mniejsze zbiory pszenicy w Unii Europejskiej, Rosji i na Ukrainie wpłynęły natomiast na wzrost cen mąki, a więc pieczywa.
- Przewidujemy, że mąka podrożała o 8 procent, a to oznacza, że za pieczywo płacimy o 11 procent więcej - mówi gość rozgłośni.
Na podobnym poziomie podrożały sery i masło. Z kolei podwyżki cen wieprzowiny są niewielkie, podobnie jak wędliny i drób.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
źródło: Program Pierwszy Polskiego Radia