Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 61 pasujących wyników.
Słodki rekord Krajowej Grupy Spożywczej
Krajowa Grupa Spożywcza S.A. (KGS) poinformowała, że po raz pierwszy w swojej historii sprzedała ponad milion ton cukru, co ma potwierdzać jej pozycję lidera na rynku zarówno w Polsce, jak i...
więcejPfeifer & Langen Polska: plony buraków cukrowych w tym roku będą wyższe niż przewidywano
Według szacunków Pfeifer & Langen Polska, tegoroczne zbiory buraków cukrowych, dzięki korzystnej aurze, będą wyższe niż szacowano - poinformowało w piątek przedsiębiorstwo. W...
więcejResort rolnictwa szacuje produkcję cukru w Polsce w sezonie 2023/24 r. na 2,4 mln ton
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi szacuje produkcję cukru w Polsce w sezonie 2023/24 na 2,4 mln ton, co oznaczałoby 20-proc. wzrost wobec sezonu 2022/23 - podał resort w odpowiedzi na...
więcejRekordowa kampania cukrownicza w Krajowej Grupie Spożywczej. Uprawa buraków wciąż opłacalna
Ponad 7 milionów ton skupionych buraków, 1 milion ton wyprodukowanego cukru – o takich liczbach mówiono podczas uroczystego podsumowania kampanii cukrowniczej 2023/2024 w...
więcejKonieczne embargo na cukier z Ukrainy. Inaczej czeka nas ograniczenie krajowej produkcji i zasiewów...
Bezcłowy i nieograniczony import cukru z Ukrainy wpływa destrukcyjnie na sytuację rynkową w Polsce i jest poważnym zagrożeniem dla trwałości uprawy buraków cukrowych w naszym kraju –...
więcejKryzys na rynku cukru. Surowiec wciąż jest bardzo tani
Ceny cukru na giełdach światowych utrzymują się na niskim poziomie. Taka sytuacja jest niekorzystna dla krajowych producentów, ale także dla plantatorów buraka cukrowego. Według...
więcejPodaż nie nadąża za popytem i ceny cukru rosną
Za kilogram cukru trzeba obecnie zapłacić o 20 procent więcej niż przed rokiem, kiedy kosztował średnio 1,8 zł - wynika z najnowszych danych Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego....
więcejCukier najdroższy od blisko roku
Od zniesienia regulacji na unijnym rynku cukru w 2017, ceny leciały w dól. Według danych MRiRW za tonę surowca we wrześniu płacono średnio 1506 zł, czyli o 12,5 proc. mniej w skali roku. Ale...
więcejKryzys w branży cukrowniczej. Surowiec nigdy nie był tak tani
Obecny kryzys w sektorze cukrowniczym UE jest "bez precedensu" - ocenia Międzynarodowa Konfederacja Europejskich Plantatorów Buraka (CIBE). Ceny cukru na świecie i w Unii są...
więcejMniejsza produkcja, niskie ceny. Jest wstępna prognoza dla rynku cukru
Produkcja cukru w UE w sezonie 2018/19 zmniejszy się o 2,1 proc. - wynika ze wstępnych prognoz Brukseli. Mimo to, drugi sezon z rzędu wytwórczość może przewyższać konsumpcję wewnętrzną. W...
więcejTo nie był dobry czas dla branży przetwórstwa spożywczego
W czwartym kwartale 2017 roku aż o 28 proc. pogorszyła się sytuacja finansowa branży przetwórstwa spożywczego. Spory wpływ na spadek rentowności mieli producenci przetworów mlecznych....
więcejPośrednik, a nie rolnik zarabia na cukrze
Cukier w drodze z cukrowni na sklepowe półki drożeje nawet razy dwa. Ogromne pieniądze nie pozostają zatem w fabrykach, ale przede wszystkim szeroki łukiem omijają kieszenie...
więcejKoniec kwotowania produkcji cukru
30 września przestaje obowiązywać istniejący prawie 50 lat system kwot produkcji cukru, który wyznaczał limity dla poszczególnych państw członkowskich. To ostatni system kwot rolnych,...
więcejCukier tanieje, bo jest go dużo. Ekspert nie ma wątpliwości
Na krajowym rynku tanieje cukier. Powodem spadku cen była duża podaż surowca przy niewielkich zmianach popytu ze strony przemysłu przetwórczego oraz spadek stawek na świecie - informuje Piotr...
więcejHossa na rynku cukru. Ceny mocno poszły w górę
Ceny cukru na świecie i w Polsce poszły w 2016 roku w górę, a takiej cukrowej hossy na rynku nie było od kilku lat - przekonują zgodnie analitycy. - 2016 to był rok cukru. Ceny rosły na całym...
więcejCukier powinien tanieć
1 października w Unii Europejskiej zniesione zostaną tzw. kwoty cukrowe. Jak to przełoży się na światowy, europejski i oczywiście polski rynek cukru? Zniesienie kwot i tańszy surowiec dla naszej...
więcejWysokie ceny cukru odstraszają konsumentów
W Polsce maleje spożycie cukru, a powodem tego są utrzymujące się wysokie ceny surowca. To efekt rosnących stawek na światowym rynku - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki...
więcejPrzed plantatorami buraków cukrowych dobre perspektywy. Ekspert zapewnia
W Polsce i na świecie w górę pójdzie w tym roku produkcja cukru. Eksperci odnotowują również stały wzrost popytu na ten surowiec. W naszym kraju wynika on z bardzo dobrych...
więcejCukier drożeje w Polsce i na świecie
Cukier drożeje na rynku krajowym i na giełdach zagranicznych. Powodem wzrostu cen jest przede wszystkim poprawa koniunktury na świecie. W lipcu br. kilogram paczkowanego cukru w naszym kraju...
więcejDeficyt cukru na świecie coraz większy
Eksperci z firmy brokerskiej i konsultingowej INFL FCStone (FCS) zwiększyli prognozę światowego deficytu cukru w sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) z 5,6 do 7 mln ton. Decyzja jest pokłosiem...
więcejNa portalu e-Rolnik działa już usługa e-Cukier
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa uruchomił usługę e-Cukier na platformie e-Rolnik. Za jej pośrednictwem producenci cukru będą przekazywać raporty dotyczące średnich cen sprzedaży surowca oraz...
więcejTerminal cukrowy otwarty. Dotrzemy do nowych rynków zbytu
- Chcemy pozostać dużym producentem cukru w Europie - powiedział Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa podczas uroczystego otwarcia terminala cukrowego w Gdańsku. - Rozwój polskiego...
więcejZarząd KSC wybrany. To był tylko lifting
Jedna nowa twarz pojawi się w zarządzie Krajowej Spółki Cukrowej w porównaniu do obecnego składu tego gremium. Tak zdecydowała na posiedzeniu w dniach 6-7 lutego rada nadzorcza...
więcejKSC z prestiżowym certyfikatem
Krajowa Spółka Cukrowa S.A., nad którą nadzór właścicielski sprawuje minister rolnictwa po raz pierwszy została wyróżniona Certyfikatem "Pracodawca Przyjazny...
więcejKSC ogłosiła kolejny konkurs na prezesa i członków zarządu
Trwa postępowanie kwalifikacyjne na stanowiska członków zarządu Krajowej Spółki Cukrowej. Nie oznacza to jednak, że znowu zmienią się jej włodarze. Zmiany na fotelu prezesa wciąż w...
więcejPolski cukier płynie do Sudanu
Krajowa Spółka Cukrowa eksportuje 23,5 tys. ton cukru do Sudanu - poinformowała Sandra Malinowska, rzeczniczka spółki. Statek w poniedziałek wieczorem wypłynął z portu w Gdańsku....
więcejPowstanie terminal cukrowy. Produkcja surowca ma iść w górę
Ponad 80 mln zł ma kosztować terminal cukrowy (pierwszy w Polsce) Krajowej Spółki Cukrowej SA, który do połowy 2019 r. ma powstać w porcie w Gdańsku. Spółka planuje rocznie...
więcejDo października nie będzie żadnych decyzji w sprawie prywatyzacji KSC
Póki co nie ma mowy o prywatyzacji Krajowej Spółki Cukrowej. Ministerstwo rolnictwa wciąż wstrzymuje się ze strategicznymi decyzjami w tej sprawie. Podejmowane w przeszłości...
więcejJak słodzić? Cukier wcale nie musi szkodzić
Związek Producentów Cukru rozpoczyna kampanię edukacyjną pod hasłem "Uczymy jak słodzić". Celem akcji jest zmiana wizerunku tego surowca przez uświadomienie, że jest w pełni...
więcejKSC: buraki w pełni dojrzałe technologicznie
Łączna produkcja cukru wyniesie ponad 800 tys. ton. Przewidywane zakończenie kampanii nastąpi w pierwszej dekadzie stycznia 2017 r. - poinformowała o swoich założeniach Krajowa Spółka...
więcejCukrownia Kruszwica rozpoczęła produkcję
Cukrownia w Kruszwicy (woj. kujawsko-pomorskie), należąca do Krajowej Spółki Cukrowej (KSC), zaczęła kampanię produkcyjną. Jednocześnie oddano do eksploatacji duży i wysoko wydajny piec do...
więcejCukru o setki tysięcy ton mniej niż przed rokiem
Ponad 2 mln ton cukru (ok. 300 tys. ton mniej niż przed rokiem) wyprodukowały w kampanii cukrowniczej 2022/2023 cukrownie w Polsce - poinformował Związek Producentów Cukru w Polsce. W...
więcejPiec rozpalony. Kampania cukrownicza w KSG wystartowała
Prognozujemy, że cukrownie należące do Krajowej Grupy Spożywczej S.A., przerobią w kampanii 2022/2023 ok. 6,2 mln ton surowca, a planowana produkcja cukru może wynieść ponad 930 tys. ton –...
więcejProducenci buraka: spekulacja na rynku nawozów musi być wyeliminowana
Apelujemy o aktywne i rzeczowe działanie na rzecz poprawy sytuacji na rynku nawozów. Wszelkie działania o charakterze spekulacyjnym muszą zostać wyeliminowane! - piszą do Jacka Sasina,...
więcejPlantatorzy buraków cukrowych o braku opłacalności. Chcą spotkania z ministrem
O spotkanie "w celu przeprowadzenia pogłębionej dyskusji" na temat problemów w sektorze i podjęcia stosownych działań mających na celu ich rozwiązanie wystąpił do Grzegorza Pudy,...
więcejKSC przerobi rekordową ilość buraków
W sezonie 2021/2022 w 7 cukrowniach Krajowej Spółki Cukrowej przetworzonych zostanie 6,4 mln ton buraków cukrowych i prawdopodobnie będzie pobity dotychczasowy rekord produkcji 909...
więcejKrajowa Spółka Cukrowa podsumowuje kampanię cukrowniczą 2020/2021
Zakończyła się 19. kampania cukrownicza Krajowej Spółki Cukrowej. W jej siedmiu krajowych cukrowniach skupiono i przerobiono 6,2 mln ton buraków cukrowych, z których...
więcejWyniki kampanii cukrowniczej 2019/2020
2 065 250,71 t cukru udało się wyprodukować w kampanii cukrowniczej 2019/2020. Zapotrzebowanie na cukier w kraju wynosi ok. 1,6 mln t, dzięki czemu polscy producenci nadal dysponują dużą nadwyżką,...
więcejKampania buraczana była trudna. Ciężkie czasy dla branży
O ponad 12 procent mniejszy był średni plon buraków z hektara w minionej kampanii w porównaniu z poprzednią - poinformował Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego (KZPBC)....
więcejTrzcina wypiera buraki. Nasze plantacje znikną?
- Dominacja trzciny w zakresie wielkości produkcji, ale również niskich kosztów wytwarzania, staje się poważnym zagrożeniem dla produkcji cukru buraczanego - nie ukrywa minister...
więcejRekord produkcji cukru pobity. Ale kampania była bardzo trudna
Krajowa Spółka Cukrowa w kampanii 2017/2018, w swoich siedmiu cukrowniach, skupiła od plantatorów ponad 6 mln ton buraków cukrowych i wyprodukowała ponad 900 tys. ton cukru -...
więcejKSC chce zwiększyć produkcję i eksport cukru
Krajowa Spółka Cukrowa chce wykorzystać zniesienie limitowania produkcji cukru w UE do zwiększenia produkcji i ekspansji na rynki europejskie i światowe - poinformowała Sandra Malinowska,...
więcejRewolucja na rynku cukru. Rośnie areał upraw buraków
Od 1 października zostaną zniesione limity produkcji cukru w UE, co oznacza, że wielkość produkcji w poszczególnych krajach będzie zależeć od uwarunkowań rynkowych - zaznacza Paweł...
więcejPolski cukier śpi na bombie. Zacznie się cenowa wojna
Jesienią zacznie się huśtawka cenowa, bo Unia Europejska znosi limity produkcji cukru. A dla Polaków to najbardziej "polityczny" surowiec spożywczy. W październiku Unia przestanie...
więcejKoncerny cukrownicze coraz więcej zarabiają. Surowiec jest drogi
Wysokie ceny cukru na rynkach światowych i w kraju poprawiły sytuację ekonomiczno-finansową przemysłu cukrowniczego. W 2016 r. przychody ze sprzedaży surowca wyniosły 5,5 mld zł wobec 4,8 mld zł w...
więcejPlantatorzy buraków porozumieli się z producentami cukru
W środę podpisane zostało Ogólnopolskie Porozumienie Branżowe w sektorze cukru między Krajowym Związkiem Plantatorów Buraka Cukrowego i Związkiem Producentów Cukru w Polsce....
więcejFirmy cukrownicze zwiększają eksport. Produkcja ma być rekordowa
Firmy cukrownicze zwiększają eksport, aby zwolnić magazyny pod spodziewaną, rekordową tegoroczną produkcję cukru - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W ciągu...
więcejMinister zachęca rolników i cukrowników do zawarcia porozumienia
Szef resortu rolnictwa Krzysztof Jurgiel wystosował list do plantatorów buraków cukrowych oraz producentów cukru, w którym podkreśla rolę współpracy i zachęca do...
więcejZbiory buraków będą udane, a produkcja cukru wysoka
Zbiory buraków w tym roku będą udane, a produkcja cukru będzie wysoka i przekroczy zapotrzebowanie na surowiec - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki...
więcejPlantatorzy nie zarabiają więcej, choć cukier drożeje
Z powodu spadku ubiegłorocznej produkcji w listopadzie i grudniu ceny cukru na światowych rynkach poszły w górę o około 10 procent. Nie przekłada się to jednak na poprawę sytuacji...
więcejSusza spustoszyła uprawy buraka. Będą kłopoty z cukrem
Możemy mieć problemy z cukrem. Susza spustoszyła uprawy buraka cukrowego i jego zbiory mogą być znacznie niższe niż we wcześniejszych latach - oceniają analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i...
więcejMinister jest optymistą: cukier na pewno będzie tańszy
Zdecydowanie nie powinniśmy panikować, bo cukier wróci do normalnej ceny - powiedział Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa. Ocenił, że stawka nie spadnie do 2 zł, ale może osiągnąć 4-5 zł po...
więcejMusimy szukać sposobów uratowania produkcji buraków cukrowych
Musimy szukać sposób uratowania produkcji buraków cukrowych w Europie - powiedział w sobotę w Kruszwicy minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski inaugurując kampanię...
więcejTrzeba walczyć o utrzymanie produkcji buraków cukrowych
O potrzebie utrzymania produkcji buraków cukrowych i poszukiwaniu innego sposobu ich wykorzystania - mówił podczas spotkania Krajowej Spółki Cukrowej minister rolnictwa Jan...
więcejMinister Ardanowski ostro o prywatyzacji: to zdrada stanu
Przeznaczenie cukrowni w Glinojecku przez rząd PO-PSL dla niemieckiego producenta było zdradą stanu - powiedział w Kruszwicy minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski inaugurując...
więcejRolnicy narzekają na współpracę z cukrownią. Minister wyśle kontrolę?
Państwowe służby powinny sprawdzać cały proces odbioru buraków od rolnika, w tym kwestie wagi, zabrudzenia i polaryzacji (zawartości cukru) - apelowano podczas posiedzenia sejmowej komisji...
więcejPrywatyzacja czy holding? Plantatorzy wciąż chcą kupić KSC
Krzysztof Nykiel, prezes zarządu Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego zapewnia, że organizacja jest cały czas zainteresowana kupnem Krajowej Spółki Cukrowej. Podczas...
więcejSpożywamy coraz więcej cukru, choć mniej słodzimy
Mimo mniejszych zakupów cukru w czystej postaci, jego całkowita konsumpcja rośnie, szczególnie w formie wyrobów przetworzonych - zwraca uwagę Paweł Wyrzykowski, analityk...
więcejFirmy walczą o przetrwanie na rynku cukru
Przedsiębiorstwa cukrownicze walczą o przetrwanie na konkurencyjnym rynku światowym, na którym spadają ceny i zyski. Südzucker, największy producent surowca w UE spodziewa się w sezonie...
więcejPolska zablokowała dodatkowy import cukru na unijny rynek
Komisja Europejska zrezygnowała z dodatkowego importu cukru. Phil Hogan, unijny komisarz do spraw rolnictwa wycofał się z tej decyzji - poinformował polski resort rolnictwa w komunikacie. Projekt...
więcejProdukcja cukru i kakao na świecie poniżej potrzeb
Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) szacuje, że w sezonie 2015/16 produkcja cukru będzie o ok. 3,5 mln ton mniejsza, niż zapotrzebowanie na ten surowiec. Cukru jednak nie zabraknie ze względu na...
więcej