Spożywamy coraz więcej cukru, choć mniej słodzimy
Mimo mniejszych zakupów cukru w czystej postaci, jego całkowita konsumpcja rośnie, szczególnie w formie wyrobów przetworzonych - zwraca uwagę Paweł Wyrzykowski, analityk rynków rolnych z BGŻ BNP Paribas.
Z danych GUS wynika, że w 2016 roku jedna osoba w gospodarstwie domowym konsumowała przeciętnie nieco ponad kilogram cukru miesięcznie. Oznacza to, że w ciągu 10 lat średnie spożycie surowca, w przeliczeniu na jedną osobę, spadło o pół kilograma, czyli o jedną trzecią - informuje analityk.
Zniesienie limitów produkcji cukru - okiem naukowca i praktyka
Generalnie więcej cukru spożywa się w gospodarstwach wiejskich niż miejskich. Najwięcej zjada się go w gospodarstwach rolników. W 2016 roku jego konsumpcja była na poziomie o dwie trzecie większym niż w gospodarstwach ogółem.
- Więcej od przeciętnej spożywały cukier gospodarstwach emerytów i rencistów - 16,7 kg rocznie na osobę, wobec 12,1 kg w gospodarstwa domowych ogółem - wskazuje Wyrzykowski.
Z kolei, najmniejsze ilości w przeliczeniu na jedną osobę (8,4 kg rocznie) konsumowane były w gospodarstwach, w których podstawowym źródłem utrzymania jest własna działalność.
Ekspert wskazał, że nie obserwuje się wyraźnej zależności między poziomem dochodów gospodarstw domowych a poziomem spożycia cukru. Tylko w grupie 20 proc. gospodarstw o najwyższych dochodach poziom spożycia cukru był o 11 proc. mniejszy od średniej.
Rewolucja na rynku cukru. Rośnie areał upraw buraków
Zdaniem Wyrzykowskiego spadek poziomu spożycia cukru w gospodarstwach domowych to efekt zmieniającego się stylu życia. Ponadto, zmiany wielkości konsumpcji cukru skorelowane są w pewnym stopniu ze zmianami spożycia mąki. Oprócz tego, że słodzimy mniej, to również pieczemy mniej ciast czy przyrządzamy mniej konfitur.
Mimo mniejszej konsumpcji cukru pod czystą postacią, jego całkowite spożycie rośnie. W 2016 roku wyniosło średnio 42,3 kg na mieszkańca rocznie, czyli o 4 proc. więcej niż w 2015 roku i o 10 proc. więcej niż średnio w latach 2005-2007. Dane tylko potwierdzają, że obecnie cukier coraz częściej kupujemy w wyrobach bardziej przetworzonych.
Zniesienie limitów produkcji cukru, które nastąpiło 1 października może wpłynąć w najbliższych miesiącach na obniżki cen surowca na półkach sklepowych. Według GUS w sierpniu za kilogram cukru białego płaciliśmy średnio 3,07 zł, czyli o 1,9 proc. mniej niż w lipcu i o 3,2 proc. mniej niż w grudniu 2016 roku.
Zdaniem analityków z BGŻ BNP Paribas można spodziewać się, że cukier na rynku unijnym relatywnie potanieje wobec innych substancji słodzących wykorzystywanych przy produkcji żywności i bilansowe spożycie cukru białego w Polsce wzrośnie.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś