Mniejsza produkcja, niskie ceny. Jest wstępna prognoza dla rynku cukru

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PKO Bank Polski, (em) | redakcja@agropolska.pl
23-05-2018,15:05 Aktualizacja: 23-05-2018,15:16
A A A

Produkcja cukru w UE w sezonie 2018/19 zmniejszy się o 2,1 proc. - wynika ze wstępnych prognoz Brukseli. Mimo to, drugi sezon z rzędu wytwórczość może przewyższać konsumpcję wewnętrzną.

W związku z tym prawdopodobne jest wyhamowanie spadków lub nawet lekkie wzrosty cen cukru. Niemniej, z uwagi na światową nadpodaż stawki pozostaną prawdopodobnie niskie - prognozują analitycy PKO Banku Polskiego.

zbiór buraków, kombajn

Europejscy plantatorzy buraków cukrowych głęboko zaniepokojeni ponurymi perspektywami

W Gandawie w dniach od 16 do 18 maja br. odbył się 45. Kongres europejskich plantatorów buraków cukrowych. Obrady  obejmowały analizę sytuacji światowego sektora cukrowniczego, a także głównych problemów...

Komisja Europejska ocenia, że zapasy surowca we Wspólnocie na koniec bieżącego roku handlowego - z uwagi na większy eksport - mogą zmniejszyć się o 2,1 proc. do 2,16 mln t, zaś na koniec przyszłego o 16,6 proc. do 1,8 mln t.

Według Eurostatu od października 2017 do lutego 2018 r. kraje UE sprzedały 2,16 mln t cukru, czyli o 124 proc. więcej rok do roku. W sezonie 2017/18 unijny wywóz osiągnie prawdopodobnie wolumen 3,3 mln t i co więcej, możliwe jest przyspieszenie wysyłek w kolejnym.

Amerykański departament rolnictwa szacuje, że produkcja cukru trzcinowego w Brazylii w sezonie 2018/19 (kwiecień-marzec) zmniejszy się tymczasem o 12 proc. do 34,2 mln t. Tym samym odbije się to na 16,3 proc. spadku sprzedaży surowca z tego kraju, który jest największym eksporterem na świecie.
 

Poleć
Udostępnij