Kampania cukrownicza 2019/2020 wystartowała 30 sierpnia ub.r., a zakończyła się 14 stycznia br. Wzięło w niej udział 17 cukrowni z całego kraju. Średni czas trwania kampanii dla wszystkich producentów cukru wyniósł prawie 109 dni.
2 065 250,71 t cukru udało się wyprodukować w kampanii cukrowniczej 2019/2020. Zapotrzebowanie na cukier w kraju wynosi ok. 1,6 mln t, dzięki czemu polscy producenci nadal dysponują dużą nadwyżką, która powinna zostać sprzedana na rynkach zagranicznych - wskazuje w podsumowaniu kampanii Związek Producentów Cukru w Polsce.
Kampania cukrownicza 2019/2020 wystartowała 30 sierpnia ub.r., a zakończyła się 14 stycznia br. Wzięło w niej udział 17 cukrowni z całego kraju. Średni czas trwania kampanii dla wszystkich producentów cukru wyniósł prawie 109 dni, a więc był o 8 dni krótszy niż rok wcześniej i 19 dni w stosunku do kampanii sprzed dwóch lat.
W kampanii cukrowniczej 2019/2020 Krajowa Spółka Cukrownicza S.A. skupiła prawie 5,8 mln ton buraków cukrowych i wyprodukowała ponad 860 tys. ton cukru. W poprzedniej padł rekord - ponad 910 tys. ton. W 18. kampanii, uczestniczyło...
Wzrosła natomiast liczba osób decydujących się na uprawę buraków cukrowych w Polsce. W ub.r. umowę na uprawę oraz dostawę buraków cukrowych podpisało z producentami cukru 30 tys. plantatorów.
Powierzchnia uprawy buraka cukrowego była nieco większa niż rok wcześniej i wyniosła 240 793,88 ha. Z roku na rok zwiększa się również średnia powierzchnia plantacji buraka cukrowego, która w tym razem wyniosła 8,44 ha. Dla porównania w 2018 r. kształtowała się na poziomie 7,75 ha.
Rolnicy dostarczyli łącznie 13 834 291,23 t korzeni, co oznacza że z hektara zebrali przeciętnie 58,52 t, czyli aż o 14% mniej niż w 2018 r. Produkcja cukru w kampanii 2019/2020 wyniosła 2 065 250,71 t, co jest gorszym wynikiem od wcześniej prognozowanego, jednak wciąż znacznie przewyższającym zapotrzebowanie kraju na cukier.
O tej niełatwej z perspektywy rolnictwa i przemysłu cukrowego sytuacji zadecydowały między innymi niezależne od człowieka czynniki przyrodnicze.
Eliska KWS, Wojownik i Traper to najlepsze pod względem plonu biologicznego i technologicznego cukru odmiany buraka cukrowego biorące udział w badaniach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego prowadzonego przez COBORU w 2019 r. Plon korzeni...
- Na zmniejszenie plonów istotnie wpłynęła susza. Pierwsze niedobory wody wystąpiły pod koniec czerwca i nasiliły się w zależności od rejonu w lipcu i sierpniu. Co prawda sierpień przyniósł większe opady, ale miały one charakter burzowy i przy wysokich temperaturach zapasy wody w glebie nie uległy zwiększeniu. Temperatura w czerwcu była wyższa o prawie 4°C od średniej, co powodowało utratę wody i szybkie pojawianie się objawów suszy. Na wielu obszarach ogłoszono wystąpienie suszy glebowej - wyjaśnia Michał Gawryszczak ze ZPC.
Na wielkość plonów wpłynęły także utrudnienia związane z terminowym wykonaniem oprysków herbicydowych - podkreśla związek. - Wymagały ich szczególnie plantacje na wschodzie kraju narażone na wzmożoną aktywność szarka komośnika, mszyc i pchełki burakowej, która żerowała na młodych liściach. W wyniku aktywności szarka komośnika niszczącego siewki oraz młode rośliny, wiele plantacji zostało przesianych - przypomina ZPC.
Skuteczność insektycydów w walce z szarkiem komośnikiem była niezadowalająca, ale przebieg pogody spowodował, że straty nie były tak duże jak w ubiegłym roku - czytamy w komunikacie. I to dobra wiadomość, ponieważ szkody mogły być znacznie większe. Jak wskazują badania, jeden dorosły owad szarka komośnika może w ciągu zaledwie 24 godzin zniszczyć co najmniej pięć jednodniowych siewek buraka cukrowego - podkreśla związek.
Poza tym występowały też pewne problemy z dostępnością środków herbicydowych. - Od kilku dekad sektor buraka cukrowego UE stale podnosi wydajność stosowania środków ochrony roślin na polu. Jednak pogarszająca się dostępność tych produktów stanowi coraz większe wyzwanie dla rentowności produkcji cukru w Europie - dodaje Gawryszczak.
KAMPANIA CUKROWNICZA 2019/2020
|
Skup buraków (t)
|
13 834 291,23
|
Przerób buraków (t)
|
13 834 291,23
|
Plon buraków (t/ha)
|
58,52
|
Obszar uprawy (ha)
|
240 793,88
|
Liczba plantatorów
|
30 643
|
Średnia wielkość uprawy (ha)
|
8,44
|
Produkcja cukru (t)
|
2 065 250,71
|
Polaryzacja (%)
|
16,93
|
Wydatek cukru (%)
|
14,99
|
Biologiczny plon cukru (t/ha)
|
9,91
|
Rzeczywisty plon cukru (t/ha)
|
8,77
|
Rozpoczęcie kampanii (data + cukrownia)
|
30.08.2019 Gostyń
|
Zakończenie kampanii (data + cukrownia)
|
14.01.2020 Cerekiew
|
Średnia długość kampanii (dni)
|
108,8
|
Średni dobowy przerób buraków (t/dobę)
|
33 458,81
|
Śr. dobowy przerób bur. na 1 cukrownię (t/dobę)
|
7 605,69
|
Liczba cukrowni aktywnych
|
17
|
Terminy kampanii we wszystkich koncernach:
Koncern
|
KSC S.A.
|
Pfeifer&Langen S.A.
|
Nordzucker S.A.
|
Suedzucker Polska S.A.
|
Start kampanii
|
10.09.2019 Werbkowice
|
30.08.2019 Gostyń
|
12.09.2019
Chełmża
|
08.09.2019 Cerekiew
|
Koniec kampanii
|
06.01.2020
Kluczewo
|
03.01.2020 Glinojeck
|
31.12.2019
Opalenica
|
14.01.2020 Cerekiew
|
-
Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz