Deficyt cukru na świecie coraz większy
Eksperci z firmy brokerskiej i konsultingowej INFL FCStone (FCS) zwiększyli prognozę światowego deficytu cukru w sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) z 5,6 do 7 mln ton.
Decyzja jest pokłosiem mniejszych zbiorów wynikających z niekorzystnych warunków pogodowych. Globalna produkcja została oszacowana na 175,6 mln ton, czyli o 3,6 proc. mniej niż sezon wcześniej - informuje FAMMU/FAPA. Konsumpcja ma natomiast wzrosnąć o 1,8 proc. do 182,7 mln ton.
Plantatorzy nie zarabiają więcej, choć cukier drożeje
Analitycy z FCS oczekują, że wytwórczość surowca w Unii Europejskiej spadnie o 18,5 proc. do 14,3 mln ton, w Chinach o 12,8 proc. do 9,2 mln ton, a w Brazylii wzrośnie o 10,8 proc. do 33,5 mln ton.
Deficyt na światowym rynku pojawi się po raz pierwszy od sezonu 2009/10. Choć firma nie podała tego w komunikacie, to z zaprezentowanych danych wynika, że w sezonie 2014/15 nadwyżka produkcyjna na światowym rynku wyniesie 2,7 mln ton.
Brazylijska firma konsultingowa Datagro zwiększyła z kolei swój szacunek deficytu w sezonie 2015/16 z 2,57 do 3,87 mln ton, a nadwyżkę w sezonie 2014/15 zmniejszyła z 3,88 do 3,64 mln ton. Inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2015/16 na światowym rynku cukru będzie deficytowy.
W minionym tygodniu cukier surowy na nowojorskiej giełdzie podrożał o 6,2 proc. do 308 dolarów za tonę, a cukier biały w Londynie o 6,8 proc. do 398,9 dolarów za 1000 kilogramów. W relacji rocznej cukier biały był droższy o 7,3 proc., a surowy o 1,3 proc.