Kryzys na rynku cukru. Surowiec wciąż jest bardzo tani
Ceny cukru na giełdach światowych utrzymują się na niskim poziomie. Taka sytuacja jest niekorzystna dla krajowych producentów, ale także dla plantatorów buraka cukrowego.
Według ekspertów z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej cały 2018 rok był kryzysowy dla światowego cukrownictwa. Stawki surowca osiągnęły dno w listopadzie. W pierwszych miesiącach 2019 r. notowania nieznacznie wzrosły.
Podaż nie nadąża za popytem i ceny cukru rosną
"W lutym średnia cena cukru białego wzrosła do 350 dolarów za tonę, a cukru surowego do 285 dolarów" - czytamy w co miesięcznym raporcie IERiGŻ.
Zaniepokojenie sytuacją wykazała już we wrześniu ub.r. m.in. Międzynarodowa Konfederacja Europejskich Plantatorów Buraka (CIBE), wskazując, że ceny cukru na świecie i w Unii osiągnęły najniższe poziomy w historii.
Organizacja winiła za to m.in. zniesienie kwotowania cukru w UE, co naraziło europejskie koncerny na konkurowanie z dostawcami taniego cukru trzcinowego. Największym jego producentem jest Brazylia.
Obawy CIBE przełożyły się na problemy dla wielu koncernów cukrowniczych w Polsce. Jak podał IERiGŻ, niskie ceny zbytu negatywnie wpłynęły na wyniki finansowe przemysłu cukrowniczego. W okresie trzech kwartałów 2018 r. zysk netto branży wyniósł tylko 130,5 mln zł, wobec 615,8 mln zł rok wcześniej.
Cukier najdroższy od blisko roku
Kłopoty koncernów widać chociażby po ostatniej decyzji koncernu Südzucker, który w połowie lutego poinformował, że firma podjęła decyzję o rozpoczęciu przygotowań do wygaszenia produkcji w cukrowni "Strzyżów" w województwie lubelskim po kampanii 2018/19.
Producent uzasadnił swoją decyzję "pogarszającymi się warunkami na rynku cukru, będącymi wynikiem zniesienia limitów produkcyjnych przez UE pod koniec września 2017 r. Zniesienie kwot produkcyjnych doprowadziło do chaosu na rynku i znacznego spadku cen".
O tym, że odejście od kwotowania produkcji cukru w UE było błędem mówi część unijnych urzędników. Od momentu zniesienia limitów, ceny cukru w UE spadły, co najbardziej odbija się na producentach buraków, którzy obecnie nie mają zagwarantowanej minimalnej ceny za surowiec. W tym czasie produkcja cukru wzrosła o 23 proc.
Kampania cukrownicza 2018/2019 przebiegła w korzystnych warunkach pogodowych. Według danych GUS w okresie sierpień2018-styczeń 2019 r. produkcja cukru wyniosła nieco ponad 2 mln ton i była o 8,8 proc. mniejsza niż w analogicznym poprzedniego sezonu.
W ocenie związków branżowych produkcja cukru może wynieść ok. 2,2 mln t. Będzie ona większa od zużycia krajowego (1,72 mln t), a więc nadwyżka cukru musi być wyeksportowana, co jest trudne ze względu na dużą podaż cukru w UE. Według wstępnych danych w 2018 r. eksportowano z Polski ok. 850 tys. t cukru. Na rynku Unii sprzedano 316 tys. ton.
Średnia cena detaliczna cukru w 2018 r. wyniosła 2,14 zł/kg i była o ok. 30 proc. niższa niż w 2017 r.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś