Kampania podsumowana. Jest najwyższy wynik w historii branży cukrowniczej w Polsce

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
13-02-2025,8:30 Aktualizacja: 13-02-2025,9:11
A A A

Podsumowania kampanii cukrowniczej 2024/2025 dokonał Związek Producentów Cukru w Polsce (ZPC). Branża pobiła rekord.

Jak informuje ZPC, kampania cukrownicza 2024/2025 rozpoczęła się 22 sierpnia 2024 roku w cukrowni Glinojeck, należącej do Pfeifer & Langen Polska S.A. Zakończenie krojenia buraków cukrowych miało miejsce 3 lutego 2025 roku w cukrowni w Strzelinie, należącej do Suedzucker Polska S.A.

„Średni czas trwania kampanii u wszystkich czterech producentów wyniósł 135 dni, co jest wynikiem zbliżonym do zeszłorocznego. Plony w omawianej kampanii wyniosły średnio 67,19 ton z hektara. Jest to wynik o 5 proc. lepszy niż w zeszłym roku” – czytamy w komunikacie Związku.

kgs, kampania cukrownicza, zbiór buraków, plony buraków

Kampania cukrownicza w KGS – 8 mln ton przerobionych buraków

Krajowa Grupa Spożywcza S.A. (KGS) przerobiła w kampanii cukrowniczej 2024/2025 blisko 8 milionów ton buraków cukrowych – o 692 tys. ton więcej niż przed rokiem, co pozwoliło na wyprodukowanie rekordowej ilości 1,15 miliona ton...

W zakończonej niedawno kampanii producenci cukru podpisali umowy na uprawę i dostawę buraków cukrowych z 26 126 rolnikami, od których zakupili 18 430 271 ton buraków.

„Oznacza to osiągnięcie poziomu, wcześniej niespotykanego. W kampanii 2024/2025 krajowi producenci cukru wyprodukowali 2 577 822 ton cukru. Jest to najwyższy wynik w historii branży cukrowniczej w Polsce” – przekazuje ZPC.

Kampania cukrownicza 2024/2025 szczegółowo w liczbach wyglądała tak:

1. Skup buraków (t) - 18 430 271;

2. Plon buraków (t/ha) - 67,19;

3. Obszar uprawy (ha) - 274 315;

4. Liczba plantatorów - 26 126;

5. Średnia wielkość uprawy (ha) - 10,50;

6. Obsada roślin (szt./ha) - 94 581;

lir, buraki cukrowe, uprawa buraka, plantatorzy

Izba: w 2025 r. skończy się opłacalność uprawy buraka cukrowego

Produkcja cukru z buraków jest strategicznym działem sektora żywnościowego o bardzo dużym znaczeniu gospodarczym, ale również środowiskowym i społecznym. Rynek cukru powinien być traktowany jako bardzo wrażliwy, a w związku z tym...

7. Produkcja cukru (t) - 2 577 822;

8. Polaryzacja (proc.) - 16,05;

9. Wydatek cukru (proc.) - 13,99;

10. Biologiczny plon cukru (t/ha) - 10,78;

11. Rzeczywisty plon cukru (t/ha) - 9,40;

12. Rozpoczęcie kampanii (data + cukrownia) – 22 sierpnia, Glinojeck;

13. Zakończenie kampanii (data + cukrownia) – 3 lutego, Strzelin;

14. Średnia długość kampanii (dni) - 135;

15. Średni dobowy przerób buraków (t/dobę) - 136 034;

16. Śr. dobowy przerób bur. na 1 cukrownię (t/dobę) - 8 002;

17. Liczba cukrowni aktywnych - 17.

Poleć
Udostępnij